Έξι δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες

Κάτι περισσότερο από 6 δισ. ευρώ (6,9 δισ. δολάρια) θα κοστίσουν οι Ολυμπιακοί του Λος Άντζελες το 2028, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Αν και υποσχέθηκαν ότι οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού που «σημάδεψαν» προηγούμενες διοργανώσεις δεν πρόκειται να επαναληφθούν, το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού είναι υψηλότερο από το αυτό των 5,3 δισ. δολαρίων που αναφερόταν στο φάκελο διεκδίκησης της διοργάνωσης του 2017 (τότε είχε κατατεθεί με βάση την ισοτιμία δολαρίου το 2016, ενώ λαμβάνεται υπόψη και ο πιθανός πληθωρισμός που αναμένεται κατά την επόμενη δεκαετία).

Η οργανωτική επιτροπή του Λος Άντζελες ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βασίζεται εξ ολοκλήρου στους χώρους και την υπάρχουσα υποδομή και προβλέπει την ύπαρξη ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης της τάξης του 10% ή αλλιώς 549 εκ. ευρώ.

Τα αναμενόμενα έσοδα περιλαμβάνουν 898 εκατ. δολάρια απευθείας από τη ΔΟΕ και 637 μέσω των χορηγικών προγραμμάτων της. Ακόμη, πάνω από 2,5 δισ. θα είναι τα έσοδα από τις εγχώριες χορηγίες στις ΗΠΑ, αλλά και 1,93 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις εισιτηρίων, αναμνηστικών αντικειμένων κ.α.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (2024) χρειάστηκε να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους, αφού μια έκθεση προειδοποίησε για πιθανές πρόσθετες δαπάνες ύψους 500 εκ. ευρώ. Προς το παρόν, ο προϋπολογισμός του 2024 θα ανέλθει σε 6,8 δισ. ευρώ, αλλά αυτή η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό.

Οι Αγώνες που ακολουθούν στο Τόκιο το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να κοστίσουν περίπου 12,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018.

Η διοργάνωση του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο γνώρισε πολύ μεγάλες υπερβάσεις με μια κολοσσιαία δαπάνη ύψους 13,2 δισ. δολαρίων.

kerdos.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!