Ο τουρισμός κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης μετά τα νέα φορολογικά μέτρα

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες από το 24% στο 13%, που πριν λίγες ημέρες ψήφισε η Ελληνική Βουλή (συμπεριλαμβανομένης της διαμονής στα ξενοδοχεία από το 2020), είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού που τα τελευταία χρόνια, αποτελούσε πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου.

Άλλωστε, η ίδια η πολιτεία έχει συνειδητοποιήσει ότι ο τουριστικός τομέας είναι υπερφορολογημένος τα τελευταία 10 χρόνια και ότι υπάρχει επιπλέον απόσταση να διανύσουμε για την περαιτέρω αποφορολόγησή του. Τα συγκεκριμένα μέτρα που ψηφίστηκαν, θα συμβάλουν ασφαλώς στην επαναφορά του Ελληνικού τουρισμού σε ανταγωνιστικότερο επίπεδο σε σχέση με τις τουριστικές αγορές των γειτονικών μας χωρών.

Με δεδομένο το γεγονός ότι, οι τιμές των φετινών «πακέτων» διακοπών έχουν ήδη διαμορφωθεί, αλλά και το ότι αυτά καθορίζονται κυρίως από τις υπηρεσίες διαμονής, καθιστά σχεδόν αδύνατη για φέτος την διαφοροποίησή τους και προσαρμογή τους προς τα κάτω. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση των tour-operators, σχετικά με το εάν θα συμβιβαστούν με τις συμφωνηθείσες εκπτώσεις ή θα διεκδικήσουν επιπλέον κέρδη από τις πραγματοποιηθείσες μειώσεις του ΦΠΑ.

Παρόλα αυτά είναι σίγουρο πως η κατανάλωση των τουριστών στους τόπους διακοπών θα αυξηθεί, τονώνοντας έτσι σημαντικά τις τοπικές οικονομίες. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι αρκετά «πακέτα» διακοπών ήδη έχουν προπωληθεί για την επόμενη χρονιά, δημιουργώντας περιθώρια για μεγαλύτερη αποκόμιση κερδών.

Η προσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής έναντι του ανταγωνισμού σε χαμηλότερα επίπεδα, θα είναι αποτελεσματικότερη το 2020, αφού –σύμφωνα με κυβερνητικές εξαγγελίες- από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξει και νέα μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%, τόσο στην εστίαση όσο και στην διαμονή.

Ως θετικά μέτρα που συμβάλουν στην ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας, θεωρούνται επίσης και οι φορολογικές μειώσεις εισοδήματος και περιουσίας για τους κατοίκους των νησιών, η αύξηση του συντελεστή απόσβεσης επενδύσεων στο 150%, καθώς και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και νέους εργαζόμενους (αν και θα μπορούσε να εξεταστεί η επέκταση του μέτρου σε όλες τις κατηγορίες απασχολούμενων).

Το σίγουρο πάντως είναι, ότι ο τουρισμός θα επηρεαστεί ευεργετικά από την νέα φορολογική πολιτική. Η τόνωση που θα επέλθει στην ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες θα συνδράμει πρωτίστως στην ανάκαμψη του εσωτερικού τουρισμού, που εδώ και μια δεκαετία περίπου, αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Ελληνικής τουριστικής οικονομίας.

Πετράκος Νικόλαος
Οικονομολόγος-εκπαιδευτικός
hotelmag.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!