Ξεκίνησε η λειτουργία του Πολυχώρου Ανακύκλωσης του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο, η Τελετή Έναρξης Λειτουργίας του Πολυχώρου Ανακύκλωσης του “Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων”, το οποίο δημιουργήθηκε από το εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος Β’, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κύριο Μάξιμο.

Επίσης, στην τελετή παρέστησαν ο Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κύριος Κωστής Δήμτσας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κύριος Καλλίνικος, η Υφυπουργός Παιδείας κυρία Μερόπη Τζούφη,ο Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας κύριος Γεώργιος-Σταύρος Κρεμλής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κύριος Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωποι φορέων και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Σημειώνεται ότι μέσω των δραστηριοτήτων του Πάρκου επιτυγχάνονται πολλοί σημαντικοί περιβαλλοντικοί, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί σκοποί, καθόσον το εν λόγω Πάρκο θα επισκέπτονται καθημερινά πολίτες και κυρίως μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και νέοι άνθρωποι για να ανακυκλώνουν πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες, εκπαιδευόμενοι στα οφέλη της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος Β΄, ο οποίος πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας του Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, δήλωσε:
«Είδαμε με τα μάτια μας προσπάθεια πολύ προχωρημένη…ελέχθησαν ο στόχος, τι περιμένουμε από αυτή την προσπάθεια και κυρίως αυτό που τονίστηκε και το υιοθετούμε όλοι μας είναι ότι πράγματα που λερώνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον μας μπορούν να γίνουν κάτι πιο χρήσιμο, αλλά και με αυτά τα άχρηστα πράγματα να βρεθούν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν».

Προέτρεψε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς αυτής της προσπάθειας να συνεχίσουν το έργο τους ενάντια σε αυτούς που τους συμβουλεύουν για το αντίθετο, χρησιμοποιώντας φράση από αγαπημένο του βιβλίο ‘τα καραβάνια να προχωράν, κι από πίσω ας γαβγίζουν τα σκυλιά'..».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κύριος Μάξιμος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε:

«Αυτό το οποίο ζούμε και κάνουμε εδώ με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση κι αυτό το οποίο αρχίζει σήμερα σ’ αυτό το χώρο πρέπει να πούμε ότι είναι τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο ευελπιστεί να γίνει το πρώτο υλοποιημένο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, που αφορά στο περιβάλλον με δράσεις εθελοντισμού, εκπαίδευσης και ανακύκλωσης, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους των Ιωαννίνων και όλης της Ελλάδας που θα επισκέπτονται αυτό το χώρο, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε καθαρή την πόλη μας, αλλά και νέους ανθρώπους με περιβαλλοντική συνείδηση».

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και Διοικητής του Αγίου Όρους κύριος Κωστής Δήμτσας, δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων», το οποίο δημιούργησε ο Εθνικός Φορέας της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, σε συνεργασία με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ και την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, υλοποιώντας το Όραμα του Μακαριωτάτου, συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση του συνανθρώπου μας όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης.
Για εμάς στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ, η συμβολή μας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα των μαθητών, αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα, αφού τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για να αλλάξει η περιβαλλοντική συμπεριφορά όλης της οικογένειας και να προωθηθεί η ανακύκλωση στη χώρα μας !
Προς την κατεύθυνση αυτή και σε συνεργασία με τον Εθνικό Φορέα της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ έχουμε αναπτύξει το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης με τίτλο:
‘ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Άνθρωπος και Περιβάλλον’, ενώ άμεσα θα αναπτύξουμε και νέες δράσεις Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, κύριος Παύλος Ραβάνης, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, δήλωσε:

«Μετά από δύο έτη εξαιρετικής επιτυχίας από τη λειτουργία του πρώτου, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, και ύστερα από λίγους μήνες λειτουργίας του δεύτερου Πάρκου στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, προχωράμε πλέον στην ταχεία επέκταση της σημαντικής αυτής Δομής, που αποτελεί ορόσημο στην πορεία της ανακύκλωσης στη χώρα μας, με τη δημιουργία αυτού του Πολυχώρου Ανακύκλωσης του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης Ιωαννίνων».
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων» έχουμε τοποθετήσει και θα λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας «Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που λειτουργεί».

Περιγραφή του Πάρκου

Το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων», που είναι ο ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελεί έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, ο οποίος περιλαμβάνει:

Πολυχώρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές.

Στον Πολυχώρο Ανακύκλωσης έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας «Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», αποτελώντας τη δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που λειτουργεί, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η Ελλάδα μπορεί να καινοτομεί και να πρωτοπορεί και στα θέματα της ανακύκλωσης. Με το νέο «Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», που αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών, η ανακύκλωση περνά στο νέο στάδιο εξέλιξής της και οι Έλληνες πολίτες πλέον θα ανακυκλώνουν με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο στον κόσμο, αδειάζοντας χύδην τις συσκευασίες.

Πληροφορίες για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και τα Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης:

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ αποτελεί Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον, το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Ελληνική Πολιτεία για την ανακύκλωση συσκευασιών στη χώρα μας.

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ χρησιμοποιεί τα υψηλής τεχνολογίας «σπιτάκια της ανακύκλωσης», όπου οι πολίτες επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες τους, εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή απαίτηση για «Διαλογή στην Πηγή».

Παράλληλα, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι εθνικοί ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης, ενώ η μη επίτευξη αυτών θα οδηγήσει σε νέα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, είναι σαφές ότι απαιτούνται να ληφθούν άμεσες δράσεις προώθησης της ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την άμεση εφαρμογή «οικονομικών εργαλείων», ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας τις υφιστάμενες καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ προέβη σε σημαντική αύξηση του ανταποδοτικού κινήτρου που προσφέρεται στους πολίτες ανά επιστρεφόμενη μεταλλική, πλαστική και γυάλινη συσκευασία «στα σπιτάκια της ανακύκλωσης», αφού πλέον προσφέρονται 3 € λεπτά ανά κάθε 1 επιστρεφόμενη συσκευασία.

Ως αποτέλεσμα, στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» οι «συσκευασίες μας έχουν αξία» και κερδίζουμε 1 € με την επιστροφή 33 συσκευασιών.

Σημαντικό μέρος της δράσης της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, αποτελεί η υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των νέων, κυρίως, ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ δημιούργησε τα τρία πρώτα πανευρωπαϊκά Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στους Αγίους Αναργύρους – Καματερό, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και στα Ιωάννινα. Πρόκειται για ιδανικούς προορισμούς για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, που περιλαμβάνουν Πολυχώρο Ανακύκλωσης με Αυτόματα Μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Τηλ: 801 11 67890, 210 6856110
email: press@antapodotiki.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!