Ανάρπαστες οι πολυτελείς κατοικίες στην μαρίνα Αγίας Νάπας

Το τεχνητό νησί που κατασκευάζεται στην μαρίνα Αγίας Νάπας στην Αμμόχωστο της Κύπρου δύσκολα θα μπορούσε να υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Η γραφειοκρατία και οι αντιδράσεις θα το καταδίκαζαν σε μακέτα. Ωστόσο, η ταχύτητα υλοποίησης των μεγάλων επενδύσεων στην Κύπρο είναι ένα από τα "μυστικά" που επέτρεψαν στη νησιωτική χώρα να εγκαταλείψει την κρίση, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης ΑΕΠ 3,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Η μαρίνα Αγίας Νάπας, δηλαδή, η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της λιμενικής εγκατάστασης και η δημιουργία υπερπολυτελών κατοικιών και δύο δίδυμων (Ανατολικού-Δυτικού) πύργων σε τεχνητό νησί είναι ένα από τα έργα που έχουν μεταμορφώσει την Κύπρο.

Περιζήτητες οι κατοικίες


Η μαρίνα Αγίας Νάπας, έργο που υλοποιεί η τεχνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ, βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες Αγίας Θέκλας και Μακρόνησου. Θα διαθέτει 190 πολυτελή διαμερίσματα σε δύο πύργους, 29 επαύλεων, μαρίνα με δυναμικότητα ελλιμενισμού 600 σκαφών, ναυπηγείο, καθώς και εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια.

Οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 795 χιλιάδες ευρώ και αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ για διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων και βίλες, αντίστοιχα. Για παράδειγμα, παραθαλάσσια βίλα με πέντε υπνοδωμάτια κοστίζει 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στον 15ο όροφο ενός από τους δύο ουρανοξύστες τιμάται προς 1,6 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν από την επενδυτική εταιρεία Μ.Μ. Makronisos Marina Ltd, που υλοποιεί την ανάπτυξη, το οικιστικό τμήμα του έργου προσελκύει ισχυρό ενδιαφέρον από αγοραστές και επενδυτές εντός κι εκτός Κύπρου. Ως αποτέλεσμα, έως σήμερα, έχει πωληθεί από τα σχέδια το 83% του Ανατολικού Πύργου.

Το έργο

Η ανάπτυξη αποτελείται από δύο φάσης. Η πρώτη, προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, περιλαμβάνοντας κυρίως έργα υποδομής, έργα στη μαρίνα και τα κτίρια διοίκησης - συντήρησης ή κρατικών υπηρεσιών (π.χ. αστυνομία, λιμενικό σώμα, τελωνείο κτλ).

Τα έργα υποδομής και αυτά στο χώρο της μαρίνας είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ ο κυματοθραύστης έχει, σχεδόν, ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, τα προκατασκευασμένα στοιχεία από σκυρόδεμα ολοκληρώνονται, με τη μαρίνα να εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία πριν το φετινό Ιούλιο.

Η δεύτερη φάση, προϋπολογισμού 164 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Όπως αναφέρουν από την επενδυτική εταιρεία, τα κτήρια εμπορικής χρήσης και οι στεγασμένοι χώροι στάθμευσης έχουν κτιστεί κατά 30%, ενώ έχει ξεκινήσει η υλοποίηση και των οικιστικών αναπτύξεων, με πρώτες τις επαύλεις που βρίσκονται στο τεχνητό νησί.

Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες θεμελίωσης του Ανατολικού Πύργου και πραγματοποιούνται δοκιμές εδάφους στην περιοχή του Δυτικού Πύργου.

Σημειώνεται ότι την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών θα διαδεχτεί η περίοδος παραχώρησης του έργου για διάστημα 50 ετών.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!