Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το έργο-μαμούθ €870 εκατ. στα Telecoms

Ενδεχομένως μέσα στην ημέρα να προκηρυχθεί ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για το έργο της ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – Ultra Fast Broadband (UFBB), που υλοποιείται ως Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Το έργο, ύψους 870 εκατ. ευρώ, που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, επιτρέποντας υπερυψηλές ταχύτητες internet της τάξης του 1Gbps, κεντρίζει το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αλλά και τεχνικών εταιρειών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιών - ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με παράγοντες της αγοράς να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσω και του συγκεκριμένου project, να παίξει, σε χρόνο προεκλογικό, το χαρτί της προώθησης μεγάλων επενδύσεων.

Τα χαρακτηριστικά

Το έργο, του οποίου οι υποδομές θα αφορούν 2,5 εκατ. πολίτες (το 18% των συνδέσεων, πανελλαδικά), έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση της πλειονότητας των περιοχών της χώρας, που δεν καλύπτονται από τα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ενώ σχεδιάζεται συμπληρωματικά με τις αντίστοιχες υποδομές που αναπτύσσουν οι πάροχοι. Θα υλοποιηθεί σε τμήματα (lots) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν θα ξεπερνάει τα επτά, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την επίτευξη οικονομίας κλίμακας.

Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί με ανοικτή διαδικασία δύο σταδίων (ανταγωνιστικός διάλογος), με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει την ανάδειξη των υποψήφιων σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την υποβολή προσφορών που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου έξι μηνών, ενώ αναμένεται ότι οι εθνικές κάλπες θα επιμηκύνουν χρονικά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Πάντως, υπολογίζεται ότι σε διάστημα τριών ετών, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι, έως το 2023, περίπου το 60% των ενεργών συνδέσεων θα διαθέτει ταχύτητα 1 Gbps.



Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, η εθνική συμμετοχή θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 (88% ΕΠΑΝΕΚ και 12% ΠΑΑ), ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 400 εκατ. ευρώ.

Κύριος του έργου είναι το ελληνικό Δημόσιο, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με επικεφαλής τον Βασίλη Μαγκλάρα, γεγονός που σημαίνει ότι στο τέλος της περιόδου παραχώρησης όλες οι υποδομές- που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου- θα περιέλθουν στην πλήρη κυριότητα και διαχείρισή του.


Επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται η δράση SuperFast Broadband που αφορά στην επιδότηση πολιτών για την απόκτηση σύνδεσης ταχύτητας 100Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps.

Ταυτόχρονα, σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το σχέδιο δράσης για δημιουργία 2.900 σημείων δωρεάν ασύρματου διαδικτύου, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να "τρέξουν” μικρότερες δράσεις, όπως το Connected Enterprises και το Intrabuilding voucher.

Οι υφιστάμενοι σχεδιασμοί του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με επικεφαλής το Ν.Παππά, προβλέπουν την τοποθέτηση κεφαλαίων 700 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία με στόχο την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, γεγονός, που σύμφωνα με τους επαΐοντες, έχει οδηγήσει τους παρόχους στην αύξηση των προγραμματιζόμενων επενδύσεων, σε σχέση με τις αρχικά σχεδιαζόμενες.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!