Οι αγορές "αναβάλλουν" την έκδοση του 7ετούς ομολόγου

Η έκδοση του επταετούς ομολόγου που είχε σχεδιασθεί για την επόμενη εβδομάδα είναι μάλλον βέβαιο ότι θα "αναβληθεί", άγνωστο μέχρι πότε, καθώς το αρνητικό κλίμα στις αγορές αποτρέπει το οικονομικό επιτελείο από την αρχική του απόφαση.

Ήδη οι αποδόσεις του δεκαετούς και του πενταετούς ομολόγου έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο, αλλά πέραν αυτού το πλέον αποτρεπτικό στοιχείο για την έκδοση είναι η απόφαση του ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ να αποφύγει τη δημιουργία εγκλωβισμένων επενδυτών με ένα νέο ομόλογο που θα μπορούσε να "κοστίσει" σε όσους το επιλέξουν ως άμεση επένδυση.

Ο συνδυασμός του ισχυρά αρνητικού διεθνούς κλίματος λόγω της "ρήξης" στις διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, με την επιφυλακτικότητα που έχει προκαλέσει το πρόσφατο πακέτο ανακοινώσεων/μέτρων από πλευράς κυβέρνησης, λειτουργούν αποτρεπτικά απέναντι στις αρχικές προθέσεις να "τρέξει" το υπουργείο Οικονομικών την τελευταία "έκδοση" για τη συμπλήρωση του ποσού των 7 δισ. ευρώ όσον αφορά στο νέο δανεισμό για το 2019.

Το κλίμα δεν φαίνεται πάντως να "διορθώνεται" παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ επιβεβαίωσε με δηλώσεις από τον κ. Ράις, ότι πρόκειται να αρχίσει η προεξόφληση του δανείου του από την Ελλάδα, ενώ ο Οίκος Αξιολόγησης Moody’s αξιολόγησε ως θετικό γεγονός για το χρέος την έναρξη της πρόωρης αποπληρωμής του. Το γεγονός ότι τα εγχώρια "καλά νέα" δεν ανακόπτουν την πτωτική τάση, ενισχύουν την άποψη ότι οι προϋποθέσεις για την νέα έκδοση απομακρύνονται... μέχρι νεωτέρας.

Του Γ. Αγγέλη
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!