Ξεκινούν το 2020 οι εργασίες για την νέα μαρίνα Αλίμου

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι προγραμματισμένο να υποβληθεί σήμερα Τετάρτη ο φάκελος του διαγωνισμού παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου για τα επόμενα 40 χρόνια. Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ που ανέδειξε την Άκτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προτιμητέο επενδυτή την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μεγαλύτερης μαρίνας της χώρας και μιας από τις μεγαλύτερες στην ανατολική Μεσόγειο.

Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί στο χρόνο που απαιτήθηκε για αντίστοιχες περιπτώσεις, εκτιμάται πως μέσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της σύμβασης. Με δεδομένο ότι πρόκειται για παραχώρηση, τη σύμβαση θα συνυπογραφεί και από το ελληνικό δημόσιο, κάτι που θα απαιτήσει υπουργική πράξη. Παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του έτους – υπό την αίρεση - είναι εφικτό να ολοκληρωθεί το οικονομικό κλείσιμο της παραχώρησης. Σημειώνεται πως η εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ προσφέροντας τίμημα 57,5 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο ανάπτυξης


Ακολούθως θα πρέπει να έχει ωριμάσει η αδειοδοτική διαδικασία που θα επιτρέψει στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ – με τον παράγοντα εκλογές να αποτελεί, ωστόσο, δυνητική πηγή καθυστερήσεων - να ξεκινήσει τις εργασίες εκσυγχρονισμού της μαρίνας Αλίμου.

Όπως ανέφεραν στελέχη του Ομίλου στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης ΓΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη συγχώνευση με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, στόχος είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης τουριστικής επένδυσης και η ανάπτυξη της μαρίνας Αλίμου σε σύγχρονο κέντρο υποστήριξης του yachting και ταυτόχρονα σε πόλο τουρισμού και αναψυχής.

Όπως τόνισαν τα ίδια στελέχη, το πλάνο ανάπτυξης φέρνει στην επιφάνεια ένα πολύ ενδιαφέρον project που θα προσδώσει νέα δυναμική στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας, εκεί όπου υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν μεγάλες και σημαντικές επενδύσεις.

Πέρα του τιμήματος των 57,5 εκατ. ευρώ για το δικαίωμα παραχώρησης, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα επενδύσει 50 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών του τουριστικού λιμένα και τη δημιουργία σημαντικών αναπτύξεων στο χερσαίο κομμάτι της μαρίνας, με χρήσεις τουρισμού, πολιτισμού και αναψυχής, γραφειακούς και εμπορικούς χώρους, χώρους ναυταθλητισμού και εστίασης, στις πέντε ζώνες χρήσεων και λειτουργιών της μαρίνας.

Η χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου, επιφάνειας περίπου 210 στρεμμάτων, αποτέλεσε ισχυρό δέλεαρ για τους επενδυτές που διεκδίκησαν το δικαίωμα διαχείρισής της. Με βάση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, επιτρέπεται συνολική δόμηση 18.520 τ.μ. με χρήσεις που αφορούν (πέραν της λειτουργίας της μαρίνας), χρήσεις αναψυχής και εστίασης, εμπορικές χρήσεις και ξενοδοχείο.

Πρόθεση του Ομίλου είναι να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης που δίδονται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Θεωρείται, δε, πιθανό να αναζητήσει συνεργάτες - operator, τόσο για τη διαχείριση της μαρίνας, όσο και για το σκέλος του hoteling. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας περιλαμβάνει ακόμη διαμορφωμένες υπαίθριες εγκαταστάσεις, πεζοδρόμους, ποδηλατόδρομο, χώρους στάθμευσης και χώρους αστικού πρασίνου.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας (επιφάνειας περίπου 240 στρεμμάτων), θα μπορεί να προσφέρει τουλάχιστον 1.200 θέσεις ελλιμενισμού, εξυπηρετώντας σκάφη μεγέθους έως και 45 μέτρων. Οι υποδομές θα εκσυγχρονιστούν πλήρως με τη πόντιση, μεταξύ άλλων, νέων πλωτών προβλητών, εγκατάσταση μόνιμων αγκυροβολίων (ρεμέτζων), δίκτυα παροχών στα σκάφη κλπ., καθώς και σταθμό καυσίμων και παραλαβής καταλοίπων σκαφών, νηοδόχο και ράμπα ανέλκυσης-καθέλκυσης σκαφών κλπ.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!