Τα νέα projects για resorts πολυτελείας

Με τη Four Seasons να είναι ήδη παρούσα στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης από τα τέλη Μαρτίου ανεβάζοντας τον πήχη του luxury τουρισμού στην Αττική αλλά και συνολικά στην Ελλάδα, νέα projects για resorts πολυτελείας που περιλαμβάνουν και κατοικίες βρίσκονται στην εκκίνηση, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει τα επόμενα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο για την προσέλκυση επισκεπτών με... μεγάλα πορτοφόλια.

Κυκλάδες και Πελοπόννησος βρίσκονται στο επίκεντρο σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις, αφού πολύ σύντομα πρόκειται να μπουν οι υπογραφές για την κατασκευή του πρώτου υπερπολυτελούς resort της One&Only στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Κέα, το οποίο θα περιλαμβάνει και κατοικίες. Φέτος αναμένεται να ξεκινήσει και η στρατηγική επένδυση του «Kilada Hills» στην Πελοπόννησο, την ίδια στιγμή που δύο ακόμη επενδυτικές προτάσεις, από τον όμιλο της Grivalia και έτερο επενδυτικό σχήμα, συνολικού ύψους άνω των 70 εκατ. ευρώ βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά για τη Μύκονο.

«Το πρώτο «One&Only» στην Ελλάδα


Η Dolphin Capital Partners και ο όμιλος της Kerzner International, με βασικό μέτοχο το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Ντουμπάι, είχαν ανακοινώσει τον Νοέμβριο του 2017 το επενδυτικό joint venture για τη δημιουργία του «One&Only Kea Island», ενός ολοκληρωμένου υπερπολυτελούς resort που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο και κατοικίες «με στόχο να επαναπροσδιορίσει το υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν στο Αιγαίο». Ενάμιση χρόνο μετά, φαίνεται ότι τώρα οι συνθήκες ωριμάζουν προκειμένου να μπει στις ράγες το νέο υπερπολυτελές θέρετρο στην Τζια, που θα σηματοδοτήσει και την έλευση του ομίλου Kerzner, στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες από τον όμιλο της Dolphin και την ομάδα του Μίλτου Καμπουρίδη για την επιλογή του εγχώριου κατασκευαστή που θα αναλάβει τις εργασίες για το project και πολύ σύντομα πρόκειται να πέσουν οι υπογραφές με στόχο την εν συνεχεία έναρξη των εργασιών, ώστε το νέο resort να είναι έτοιμο για λειτουργία από τη θερινή σεζόν του 2021. Εκτός από τις διαδικασίες για το ξενοδοχείο που έχουν ήδη μπει σε τροχιά, ιδιαίτερο κομμάτι της επένδυσης θα αποτελέσουν οι πολυτελείς κατοικίες εντός του συγκροτήματος, ακολουθώντας το μοντέλο των κατοικιών που κατασκευάζονται στην Πελοπόννησο στο υπερπολυτελές «Amanzoe» αλλά και τη «Costa Navarino». Για τις κατοικίες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πωλήσεις και η προώθησή τους στα διάφορα κανάλια πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, με στόχο τα πρώτα συμβόλαια να γίνουν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Εκτός από την επιλογή της εγχώριας κατασκευαστικής εταιρείας, άλλα βασικά προαπαιτούμενα, με βάση την προκαταρκτική συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2017 μεταξύ των ομίλων Dolphin και Kerzner, είναι ο επανασχεδιασμός του συγκροτήματος ώστε να πληροί τα standards που θέτει η One&Only και φυσικά η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με εγχώριο τραπεζικό όμιλο για τη χρηματοδότηση.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης, που αποτελεί σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, υπολογίζεται να ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο της Kerzner να συμμετέχει και στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη, ενώ πέραν τoυ ομίλου της Dolphin συμμετοχή στο project θα έχουν και τρίτοι επενδυτές. Το «One&Only Kea Island» σηματοδοτεί, μετά τη Four Seasons στον «Αστέρα», την έλευση μιας ακόμη υπερπολυτελούς αλυσίδας στη χώρα μας, ενδεικτική του ενδιαφέροντος που προσελκύει πλέον η Ελλάδα στον luxury τουρισμό.

Σημειωτέον ότι το όνομα της One&Only είχε ακουστεί πριν από καιρό και για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο που ετοιμάζει η Grivalia στα «Αστέρια» της Γλυφάδας, για το οποίο ωστόσο έχουν κατά καιρούς έρθει στο προσκήνιο και άλλα μεγάλα διεθνή ονόματα. Η διαχείριση του ξενοδοχείου και των παραθεριστικών κατοικιών θα γίνει από το διεθνές brand της One&Only, ενώ τη συνολική διαχείριση του έργου και των πωλήσεων θα διατηρεί η Dolphin Capital Partners. Το ξενοδοχείο, που θα αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια περιοχή 650 στρεμμάτων στη δυτική πλευρά του νησιού, θα περιλαμβάνει 75 resort villas και έως 40 ιδιωτικές κατοικίες One&Only Private Homes, οι οποίες θα υλοποιηθούν σταδιακά. Τα ξενοδοχεία της συλλογής One&Only προτάσσουν την ιδιωτικότητα των επισκεπτών, ενώ ειδικά το συγκρότημα στην Κέα θα είναι προσβάσιμο με ιδιωτικό σκάφος και ελικόπτερο και φιλοδοξεί να αποτελέσει γαστρονομικό προορισμό, περιλαμβάνοντας τρία εστιατόρια, δύο μπαρ και beach club.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Dolphin (ο οποίος μέσω εισηγμένης στο Λονδίνο είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε σταδιακή πώληση περιουσιακών του στοιχείων έως το τέλος του 2019 για την εξασφάλιση αποδόσεων στους μετόχους και τώρα ετοιμάζεται να ζητήσει παράταση έως το τέλος του 2021 ώστε να εξασφαλίσει, για τον σκοπό αυτό, περισσότερο χρόνο) πραγματοποιεί αυτή την περίοδο επαφές με εγχώριο τραπεζικό όμιλο και για τη χρηματοδότηση του μεγάλου project του «Kilada Hills Golf Resort» στην Πελοπόννησο, κάνοντας παράλληλα επαφές και για επενδυτικό εταίρο. Στόχος είναι οι εργασίες για το γκολφ και τις υποδομές καθώς και τις πρώτες κατοικίες να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι το 2021. Το «Kilada Hills», με συνολικό προϋπολογισμό 418 εκατ. ευρώ, αποτελεί ουσιαστικά και την πρώτη μεγάλη μεικτή τουριστική επένδυση που έχει ενταχθεί στις διατάξεις των στρατηγικών επενδύσεων. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει το γήπεδο γκολφ των 18 οπών, το club house, το beach club και τις υποδομές για το πρώτο συγκρότημα κατοικιών προς πώληση. Μόνο η κατασκευή του γηπέδου γκολφ υπολογίζεται πέριξ των 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι επόμενες φάσεις του έργου, που θα υλοποιηθεί σταδιακά, περιλαμβάνουν 100 κατοικίες στον λόφο του γκολφ, ξενοδοχείο 100 δωματίων και 88 «επώνυμες» βίλες και κατοικίες, επέκταση του beach club, εγκαταστάσεις εστίασης/αναψυχής και εμπορικά καταστήματα σε έκταση 2.000 στρεμμάτων.

Σημειωτέον ότι ο όμιλος Dolphin, στο πλαίσιο ρευστοποίησης των συμμετοχών του, είχε ανακοινώσει ήδη από πέρυσι την πώληση του «Amanzoe» στο Πόρτο Χέ­λι με αγοραστή, κατά πλειοψηφία, την Grivalia Hospi­tality, (τον ξενοδοχειακό βραχίονα της Grivalia Properties.

Τα κεφάλαια από την πώληση του Amanzoe, σε συνδυασμό με τα 10 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει επιπλέον η Grivalia Ηοspitality για την αγορά 20 προνομιακών οικοπέδων για κατοικίες εντός του γκολφ του «Kilada Hills», αλλά και οι νέες δανειακές συμβάσεις που συζητεί η Dolphin για τη χρηματοδότηση του εν λόγω project ανοίγουν τον δρόμο για την εκκίνηση της νέας επένδυσης στην Αργολίδα.

Οι επενδύσεις στη Μύκονο


Σε ό,τι αφορά τις νέες υπό σχεδιασμό επενδύσεις, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός για μία ακόμη φορά η Μύκονος, όπου δύο επενδυτικές προτάσεις για ισάριθμα τουριστικά projects έχουν κατατεθεί προκειμένου να ενταχθούν ως στρατηγικές στο Εnterprise Greece.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μία από αυτές φέρει τη συμμετοχή ενός από τους πιο παραδοσιακούς παίκτες του εγχώριου real estate που αν και οδεύει προς συγχώνευση με τη Eurobank παραμένει δραστήριος, επενδύοντας περαιτέρω στον τομέα του τουρισμού. Ο λόγος για τον όμιλο της Grivalia, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβάλει επενδυτικό σχέδιο για υπερπολυτελές project 150 βιλών με 380 κλίνες σε 95 στρέμματα στην περιοχή Καλό Λιβάδι.

Η Grivalia επενδύει σταθερά την τελευταία διετία στον τομέα του τουρισμού εντός κι εκτός Ελλάδος, με έμφαση πάντα σε 5άστερες επενδύσεις. Ενδεικτικά, στο χαρτοφυλάκιο του ξενοδοχειακού βραχίονα της Grivalia, εκτός από το πολυτελές ξενοδοχείο «Αmanzoe» στο Πόρτο Χέλι από τον όμιλο της Dolphin, έχουν ενταχθεί τα «Αστέρια» Γλυφάδας (σύντομα ξεκινά εκεί η πρώτη φάση των έργων), η ξενοδοχειακή μονάδα «Meli Palace» στα Μάλια της Κρήτης, καθώς και το διατηρητέο κτίριο του 1926 που στέγαζε το ιστορικό εστιατόριο «Ολυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη και μετατρέπεται σε boutique ξενοδοχείο. Εκτός από το «Amanzoe», η Grivalia Hospitality είχε αποκτήσει από την Dolphin Capital Investors και το 60% της εταιρείας που ελέγχει το Pearl Island στον Παναμά, όπου επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για νέο τουριστικό συγκρότημα με την υπογραφή του Ritz-Carlton και στόχο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου στις αρχές του επόμενου έτους.

Εκτός από το σχέδιο της Grivalia, άλλη μία νέα επένδυση έχει προταθεί από έτερο επενδυτικό σχήμα αυτή τη φορά για την περιοχή του Kαλαφάτη σε έκταση 180 στρεμμάτων. Πρόκειται για δύο ξενοδοχεία δυναμικότητας 110 δωματίων έκαστο, ενώ η επενδυτική πρόταση περιλαμβάνει και την κατασκευή περίπου 40 κατοικιών. Και στην περίπτωση αυτή τη διαχείριση θα αναλάβει ένα από τα πολύ γνωστά ονόματα της διεθνούς ξενοδοχειακής αγοράς που θέλουν να τοποθετηθούν περαιτέρω στην πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά σε ό,τι αφορά το κομμάτι του τουρισμού πολυτελείας.

newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!