Passiexpo2019 North Edition στις 6 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη

Το ερχόμενο Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ-ΤΚΜ (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 49, 546 43 Θεσσαλονίκη) θα γίνει ένα σημαντικό event, που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κλάδου της κατασκευής της Bόρειας Ελλάδας, αποδεικνύοντας πως οι λογικές του παθητικού κτιρίου μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις εξοικονόμησης ενέργειας και σε κάθε τύπου κτίριο, νέο και υφιστάμενο.

H PASSIEXPO 2019 NORTH Edition, που διοργανώνεται από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, και τελεί υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος –Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, του Ελληνογερμανικού Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικών Κτιρίων, θα στοχεύσει σε θέματα που είναι στην καθημερινή ατζέντα, όπως το "εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ" και η εφαρμογή λογικών παθητικού κτιρίου σε έργα αυτού του προγράμματος, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για τον ορισμό του κτιρίου ΝΖΕΒ, η εφαρμογή της νομοθεσίας ΕΕ31/2010-EE844/2018 από 01/01/2019 στα δημόσια κτίρια, η χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης, και άλλα.

Ταυτόχρονα, θα αναδειχτούν τα προβλήματα της ελληνικής νομοθεσίας σε σχέση με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και θα προταθούν εφαρμοστέες λύσεις για την ασφαλή μετάβαση στα κτίρια ΝΖΕΒ. Επίσης, θα προβληθούν ελληνικά υπολογιστικά εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό για επιμόρφωση μηχανικών και τεχνικών. Θα αναδειχτούν ελληνικά προϊόντα και ελληνική τεχνογνωσία που πλέον υπάρχει και συνεχώς αυξάνεται. Τέλος, θα αποδειχθεί ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια είναι η μόνη πάντα ‘ανανεώσιμη πηγή φθηνής’ ενέργειας.

Στην PASSIEXPO 2019 NORTH θα παρουσιαστούν μέσα από 10 στοχευμένες παρουσιάσεις κτίρια της Βορείου Ελλάδας, και όχι μόνο, από πιστοποιημένους μηχανικούς και επιστήμονες. Θα παρουσιαστεί η ελληνική έκδοση της διαδικασίας πιστοποίησης και το ελληνικό PHPP και όλα τα νέα εργαλεία που το υποστηρίζουν όπως το DesignPH (γραφικό περιβάλλον στο sketchup) , το districtPH (εργαλείο τεχνικοοικονομικής ανάλυσης ενεργειακής αναβάθμισης γειτονιάς), το BIM2PH (εργαλείο μεταφοράς δεδομένων από γνωστά σχεδιαστικά προγράμματα στο PHPP).

Κορυφαία στιγμή του συνεδρίου θα είναι η ομιλία του Monte Paulsen.

Ο Monte Paulsen είναι ένας από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες του Καναδά στο αντικείμενο των Παθητικών Κτιρίων. Είναι επικεφαλής της RDH Building Science, η οποία έχει υποστηρίξει συμβουλευτικά ή πιστοποιήσει πάνω από 70 έργα παθητικών κτιρίων συνολικής επιφανείας 4 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδών, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων κατοικίας, γραφείων, ιδρυμάτων, προσιτών μεσαίων και πολυτελών πολυκατοικιών. Ο Monte είναι από τα ιδρυτικά μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Passive House Canada και ήταν ο πρώτος εκπαιδευτής του οργανισμού. Ο Monte Paulsen θα μας μιλήσει για το πώς η πόλη του Βανκούβερ ενθάρρυνε την ανάπτυξη εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών παθητικών και γιατί άλλες πόλεις είναι πιθανό να ακολουθήσουν.

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα της ημερίδας.


Μετά το πέρας των παρουσιάσεων της ημερίδας (15.00-20.00) θα πραγματοποιηθεί πολυεργαστήριο χωρισμένο σε 3 διαφορετικά σκέλη (2+2+1 ώρες), το οποίο παρέχει εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία για μείζονα ζητήματα ως προς την κατασκευή παθητικών κτιρίων:

Air tightness Masterclass Workshop: Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου :
  • θα παρουσιαστεί η αναγκαιότητα της αεροστεγανότητας στο κτίριο.
  • θα γίνει αναφορά στα διεθνή πρότυπα ορισμού και ελέγχου αεροστεγανότητας.
  • θα παρουσιαστεί πως ορίζεται ο όγκος ελέγχου αεροστεγανότητας.

Οι συμμετέχοντες θα δουν ζωντανά :
  • πως τοποθετείται αεροστεγανά ένα κούφωμα.
  • πως εξασφαλίζονται στεγανά συστήματα σωληνώσεων.
  • πως πραγματοποιείται ένα τεστ υποπίεσης κτιρίου.
HR Ventilation Masterclass Workshop: Πρακτικές, λάθη και ιδέες για τον σωστό σχεδιασμό και τη υλοποίηση συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας. Υλικά και συστήματα που χρησιμοποιούνται. Λύσεις για τα υφιστάμενα κτίρια. Το εργαστήριο διεξάγεται με την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών του κλάδου.

Passive House Certification Workshop: Το πρώτο ελληνικό εργαστήριο για την διαδικασία πιστοποίησης παθητικών κτιρίων. Ο εξουσιοδοτημένος πιστοποιητής παθητικών κτιρίων και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΠΑΚ Στέφανος Παλλαντζάς παρουσιάζει την μεθοδολογία και τα κριτήρια πιστοποίησης, την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής του φακέλου πιστοποίησης, το ελληνοποιημένο σύστημα πιστοποίησης.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργεί και η έκθεση παθητικών συστημάτων στην οποία συμμετέχουν 15 καταξιωμένες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας παθητικών συστημάτων. Στην έκθεση, όπου θα μπορεί κανείς να μάθει τα πάντα για το παθητικό κτίριο, θα παρουσιαστούν πολλά πιστοποιημένα συστήματα για παθητικά κτίρια, νέες ιδέες για συστήματα μηχανικού αερισμού και κουφώματα, νέα υλικά μόνωσης και πολλά άλλα.

Ο κατάλογος των εταιρειών που συμμετέχουν και είναι ταυτόχρονα χορηγοί της ημερίδας είναι ο εξής:

Α1 SYSTEMAIR HELLAS
Α2 ALUPLAST
Α3 ALUMIL
Α4 Γ.Κ.ΡΙΖΑΚΟΣ ΑΒΕΤΕ
Α5 WOLF GREECE
Α6 ARIES
Β1 VITEXTHERM
Β2 ΑΦΟΙ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ
Β3 ΝΕΤΖΕΡΟ
Β4 aNRG
Β5 THINK CLIMA
Β6 ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΒΕΕ
Β7 THRAKON - YTONG
Β8 FIBRAN
Β9 STYROPAN

Η παρακολούθηση του πολυεργαστηρίου μαζί με το συνέδριο είναι δωρεάν για τα μέλη του ΕΙΠΑΚ και 10 ευρώ για τους υπόλοιπους και περιλαμβάνει καφέ και μεσημεριανό γεύμα, χορηγείται δε σε όλους βεβαίωση παρακολούθησης. Η εκδήλωση είναι επίσης δωρεάν για τους φοιτητές.

H όλη εκδήλωση που διοργανώνεται από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, τελεί υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος –Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, του Ελληνογερμανικού Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικών Κτιρίων.

Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας και στον παρακάτω σύνδεσμο, καθώς και στην σελίδα του event στο facebook και στο eventora.

Εισιτήρια για την ημερίδα και τα εργαστήρια και το συνέδριο θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο

Το συνέδριο είναι όπως πάντοτε δωρεάν για τα μέλη του ΕΙΠΑΚ. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να γίνετε μέλη μας. http://www.eipak.org/membership_form

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
Αναστάσεως 112, 15669 Παπάγου
Τηλ. 211 4081109 , email : passiexpo@eipak.org www.eipak.org


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!