ΥΠΕΝ: Χρηματοδότηση δύο νέων έργων Υδατικών πόρων για τον Θεσσαλικό κάμπο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΑΝ, ανακοινώνει την ένταξη σε χρηματοδότηση δύο σημαντικών και κρίσιμων έργων Υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, με βάση τον πρόσφατα εγκεκριμένο Σχεδιασμό διαχείρισης Υδατικών πόρων και τα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα δύο αυτά έργα συνίστανται στην εκπόνηση του συνόλου των μελετών αυτών των έργων, τα οποία θα συμβάλλουν στην επίλυση του ελλείμματος υδατικών πόρων της Θεσσαλίας με ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, αξιοποιώντας τοπικούς υδατικούς πόρους, με την μέγιστη αποδοτικότητα και με σεβασμό στις περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Τα δύο έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 2.306.850 εκ. €, είναι :

1. Οι μελέτες του έργου «Έργα Τεχνητού Εμπλουτισμού στην περιοχή Κιλελέρ, Χάλκη, Πλατύκαμπος, Νίκαια Λάρισας» (614.250 €)

2. Οι μελέτες του έργου «Άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό για άρδευση των περιοχών Τ.Κ. Κοιλάδας-Δ.Ε. Κοιλάδας-Δ. Λαρισαίων και Τ.Κ. Αγ. Αναργύρων-Δ.Ε. Κράννωνα-Δ. Κιλελέρ» (1.692.600 €).

Πρόκειται για έργα συμβατά με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών που αποτελεί βασικό εργαλείο προγραμματισμού για τους υδατικούς πόρους της Θεσσαλίας. Είναι προφανές ότι και από τη μεριά της κυβέρνησης αλλά και από τη μεριά των Φορέων της Αυτοδιοίκησης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία ωρίμανσης και ένταξης έργων σε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Θεσσαλίας δεν περιλαμβάνεται η επιλογή της εκτροπής του Αχελώου. Οι λύσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο σχέδιο και αρχίζουν να υλοποιούνται δίνουν μια περιβαλλοντικά ωφέλιμη και βιώσιμη απάντηση στις ανάγκες της τοπικής ανάπτυξης, συμβατές με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και με τις αποφάσεις και κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ένταξη σε χρηματοδότηση των νέων έργων αποδεικνύει την προσήλωση της κυβέρνησης στην επιλογή ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης με όρους βιώσιμης διαχείρισης και αειφορίας.

Αυτή η επιλογή μεταξύ άλλων σημαίνει εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων, μείωση των απωλειών, αλλαγή μεθόδων άρδευσης, σύγχρονες καλλιέργειες, αλλαγή νοοτροπίας και καταναλωτικού μοντέλου και το κυριότερο απόρριψη λύσεων, που σε νομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο έχουν αποδειχθεί αστήρικτες και μη βιώσιμες.Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το ΥΠΕΝ θα συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Δήμους Κιλελέρ και Λάρισας και την Εγνατία Οδό Α.Ε., η οποία θα υλοποιήσει τα διαδημοτικά έργα. Η ολοκλήρωση των μελετών αναμένεται έως το 2023.

Με αφορμή την ένταξη των 2 νέων έργων στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε σχετικά:

«Με τα δύο αυτά έργα το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποδεικνύει την προσήλωσή του στο πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης της Θεσσαλίας, το οποίο περιλαμβάνει ισχυρά έργα υποδομής σε όλη την Περιφέρεια, υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής, αλλαγή του τρόπου άρδευσης με σύγχρονες μεθόδους, εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού και αποκατάσταση των υδατικών πόρων. Τα ενταγμένα πλέον έργα αποτελούν παράλληλα έργα άρδευσης, με συλλογικά δίκτυα, και ενίσχυσης υδροφορρέων,άρα έχουν ταυτόχρονα και παραγωγικό, αλλά και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και επιλύουν οξύτατα προβλήματα που ήδη εμφανίζονται στην περιοχή (λειψυδρία, καθιζήσεις κλπ).Στην κατεύθυνση αυτή προετοιμάζουμε την ωρίμανση και ένταξη νέων έργων στο άμεσο χρονικό διάστημα και ζητούμε και από την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της για την ωρίμανση νέων έργων τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία».

kerdos.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!