Το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος «απογείωσε» τον Προϋπολογισμό

Τελικά έχουν και τα καλά τους οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις. Πέρσι τα περίμεναν στο υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα από την επέκταση της παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», φέτος ήρθαν και κάπως έτσι ο Προϋπολογισμός πήρε μια βαθιά ανάσα.

Όπως σημειώνει το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών, το Μάρτιο τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.502 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 1.031 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται, όμως, στο γεγονός ότι τον Μάρτιο 2019 εισπράχτηκε ποσό 1.176 εκατ. ευρώ που αφορά στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί στο έτος 2018.

Στον Προϋπολογισμό παραμένει καταχωρημένη και η λογιστική διαφορά των 658 εκατ. ευρώ, που προέκυψε όταν από το κονδύλι των 982 εκατ. ευρώ για την πληρωμή αναδρομικών, τελικά χρειάστηκαν μόνο τα 324 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ε. Τσακαλώτος έχει κόψει κάθε συζήτηση για… αξιοποίηση αυτών των 658 εκατ. ευρώ για προεκλογικές παροχές, σημειώνοντας ότι αν δαπανηθούν θα επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό.

Και κάπως έτσι, με τη συμπλήρωση του τριμήνου, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.460 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 960 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.879 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

iefimerida.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!