Σούπερ μάρκετ: Άνοδος 6,1% στο πρώτο δίμηνο του 2019

Η ανοδική πορεία που καταγράφηκε το 2017 (+2,3%) και το 2018 (+2,7%) στο λιανεμπόριο φαίνεται πως συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και τους πρώτους μήνες του 2019.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της IRI Hellas για το πρώτο δίμηνο της χρονιάς (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) καταδεικνύουν αύξηση 6,1% όσον αφορά την αξία πωλήσεων και 4,8% όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τον Ιανουάριο καταγράφηκε άνοδος 11% για την αξία πωλήσεων και 9% για τον όγκο πωλήσεων. Τον Φεβρουάριο, το θετικό πρόσημο διατηρήθηκε, αλλά η ανάπτυξη ήταν σαφώς μικρότερη, καθώς η αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,7% και ο όγκος πωλήσεων κατά 2,7%. Στο πρώτο δίμηνο του 2019, όλες οι μεγάλες κατηγορίες (giga-categories) κινήθηκαν ανοδικά, με τα τρόφιμα να επιδεικνύουν τη σημαντικότερη ανάπτυξη (+6,8% σε αξία πωλήσεων και +6% σε όγκο πωλήσεων). Τα είδη προσωπικής φροντίδας (ΗΒΑ) κατέγραψαν άνοδο 2,7% σε αξία και 3,8% σε όγκο, ενώ στα είδη νοικοκυριού (Ηousehold) σημειώθηκε άνοδος 4,3% σε αξία και 2,7% σε όγκο.

Επίσης, όλες οι επιμέρους βασικές 11 υπο-κατηγορίες που καταγράφει η εταιρεία, κινήθηκαν ανοδικά εκτός από τα «Κατεψυγμένα Τρόφιμα» που υποχώρησαν 1,8% σε αξία και 0,3% σε όγκο πωλήσεων. Η σημαντικότερη άνοδος καταγράφηκε στα Αλκοολούχα Ποτά (+12,9% σε αξία πωλήσεων και +6,7% σε όγκο) καθώς και στα Snacks (+12,5% σε αξία πωλήσεων και +11,8 σε όγκο). Εντύπωση προκαλεί πως στο πρώτο δίμηνο της τρέχουσας χρονιάς η ιδιωτική ετικέτα, σύμφωνα με την ΙRI, κατέγραψε άνοδο 2,3% με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται στο 15,9% πλέον. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αρκετά πιο μικρός σε σχέση με εκείνον της συνολικής αγοράς, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως το 2018 έκλεισε με κάμψη 1,3% για τα προϊόντα PL.

Βέβαια, το μερίδιο αγοράς τους παραμένει μικρότερο από εκείνο που διατηρούσαν το 2011. Τέλος, σε επίπεδο format αξίζει να σημειωθεί πως τα hypermarkets συνεχίζουν να καταγράφουν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης (+10,1%), ωστόσο έχουν τη μικρότερη συνεισφορά στη συνολική πίτα, με μερίδιο 12,1% όσον αφορά την αξία πωλήσεων.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!