Προχωράει η επένδυση των €410 εκατ. στην Ελούντα

Το "πράσινο φως" για τη χωροθέτηση της μαρίνας στην Ελούντα της Κρήτης, που αποτελεί τμήμα της επένδυσης Elounda Hills, της ρωσικής εταιρείας Mirum, προϋπολογισμού 409 εκατ. ευρώ, άναψε το διοικητικό συμβούλιο του Δήμου Αγίου Νικολάου σε πρόσφατη συνεδρίασή του.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, ο τουριστικός λιμένας, που θα βρίσκεται στα Πλευρά έχει το ανάλογο μέγεθος με ίδιους εγκεκριμένους τουριστικούς λιμένες στην περιοχή, προβλέποντας αριθμό μονίμων θέσεων 64 σκαφών.

Τα χαρακτηριστικά

Η μαρίνα θα εκτείνεται σε 123 στρέμματα θαλάσσιας επιφάνειας και θα καταλαμβάνει χερσαία ζώνη 43 στρεμμάτων, με την μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση να ανέρχεται σε 8.100 τ.μ. Θα διαθέτει λιμενική εγκατάσταση πρόσδεσης και εξυπηρέτησης super – yachts, ενώ προβλέπεται η υλοποίηση ζώνης περιπάτου και αναψυχής. Συνολικά, η μαρίνα του Elounda Hills θα αποτελείται από 202 θέσεις ελλιμενισμού από τις οποίες θα είναι 64 μόνιμες και 138 εποχικές.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κτήριο γραφείων διοίκησης, πύργο ελέγχου, φυλάκια εισόδου, ξενοδοχείο, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, υπαίθριο χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ελικοδρόμιο.

Τη θετική γνωμοδότηση για τη χωροθέτηση της μαρίνας αναμένεται να διαδεχτεί η διαδικασία της έγκρισης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα επιμέρους τμήματα του έργου.

Η επένδυση

Το τουριστικό παραθεριστικό χωριό Elounda Hills είχε εξασφαλίσει, λίγο πριν εκπνεύσει το 2018, θετική εισήγηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Το στοίχημα των επενδυτών της Mirum, που ελέγχει ο Ρώσος επιχειρηματίας Βιτάλι Μπορίσοφ, είναι το έργο να ξεκινήσει το 2020.

Έως τότε, θα πρέπει να έχει εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το αμέσως προσεχές διάστημα, να έχει καταρτιστεί και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) και να έχει εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη του έργου.

Η ανάπτυξη, σε τμήμα έκτασης 840 στρεμμάτων που έχει προέλθει από τη συνένωση επιμέρους ιδιοκτησιών, χωρίζεται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ) και αντιστοιχεί σε δομήσιμη επιφάνεια 130.000 τ.μ.

Η Mirum Hellas σχεδιάζει να υλοποιήσει εκτός από ξενοδοχείο, πέντε αστέρων και 200 κλινών, και περισσότερες από 340 παραθεριστικές κατοικίες, οι οποίες θα βγουν στην αγορά σε τιμές από 250.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ.

Τμήμα ακόμη, της επένδυσης αποτελούν 17 υπερπολυτελείς βίλες 400-450 τ.μ., που έχουν, ήδη, κατασκευαστεί και διατίθενται από 2 έως 11 εκατ. ευρώ καθεμία.

Εκτός από τις 17 νεόδμητες βίλες, αυτό που στην έκταση θα γίνει εμφανές, προσεχώς, αφορά το ξενοδοχείο Ακρωτήρι που θα επαναλειτουργήσει υπό τη διαχείριση του brand Aria Hotels που ανήκει στον όμιλο Λογοθέτη. Θα περιλαμβάνει 16 VIP σουίτες, αποτελώντας επένδυση ύψους 1,5-2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ανακαινίζει τη βίλα Κούνδουρου που προϋπήρχε στην έκταση, με στόχο την τουριστική αξιοποίησή της.


capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!