Γιατί η ERGO είναι ο Leader της ασφαλιστικής αγοράς

Το να κατακτήσεις την πρώτη θέση στην κατάταξη των ασφαλιστικών εταιρειών γενικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο πράγμα. Ειδικά όταν έχεις να ανταγωνιστείς εταιρείες όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Eurolife, η Interamerican, η Generali, η Ευρωπαϊκή Πίστη & η Ιντερσαλόνικα. Και ας έχεις εξαγοράσει μια ιστορική για τα ελληνικά δεδομένα ασφαλιστική εταιρεία.
Θέλει μακροχρόνια στρατηγική, όραμα, πείσμα και σίγουρα ανταγωνιστικά τιμολόγια για να κρατήσεις τις πωλήσεις ψηλά. Θέλει να έχεις διαμεσολαβητές που σε υποστηρίζουν και υγιές χαρτοφυλάκιο για να μπορείς να αποδεσμεύεις αποθεματικά. Θέλει τεχνολογία, θέλει easy going ομάδες εργασίας που ξέρουν τη δουλειά, θέλει, θέλει, θέλει… Θέλει πολλά για να είσαι πρώτος.

Αν και το case study της ERGO είναι εν εξελίξει – με αφορμή τα 30 χρόνια παρουσίας της στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά – αξίζει να κάνουμε μια αναφορά στα σημεία σταθμούς στην ιστορία της και το πώς κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή (1η από την 52η θέση που ήταν κάποτε) αλλά και πώς σκοπεύει να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της σε πείσμα των καιρών και του ανταγωνισμού.

Ο Θεόδωρος Κοκκάλας

Be a leader not a Boss

Όλα κατά τη γνώμη μας ξεκινάνε από τον εμπνευστή του οράματος, τον leader της Εταιρείας. Τον Θεόδωρο Κοκκάλα. Που για 15 από τα 30 χρόνια της Εταιρείας βρίσκεται στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην τότε Victoria, σήμερα ERGO, ολοκληρώνοντας κάθε project, κάθε στοίχημα με ακρίβεια, ειλικρίνεια και μεθοδικότητα. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε σε κλειστούς κύκλους της Εταιρείας του – πριν ακόμα μετονομαστούν σε ERGO και αυξήσουν το χαρτοφυλάκιό τους με τη εξαγορά της ΑΤΕ – ότι… «αυτή η εταιρεία το πολύ σε μια πενταετία θα φιγουράρει ανάμεσα στις 3 πρώτες θέσεις στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά».

Dream team

Μετά είναι η ομάδα. Η Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει το όραμα του κ. Κοκκάλα αν δεν απαρτιζόταν από αξιόλογα στελέχη. Άτομα από τη μηχανογράφηση μέχρι τις πωλήσεις που σε κάθε μεγάλη πρόκληση ήξεραν και ξέρουν πώς να διαχειριστούν την ένταση, πώς να λειτουργήσουν ομαδικά για να ελαχιστοποιήσουν τα περιθώρια λάθους. Μπορεί η εξαγορά της ΑΤΕ να τους έδωσε το εισιτήριο για την πρώτη θέση στην Ασφαλιστική αγορά γενικών ασφαλειών αλλά οι δομές της Εταιρείας και το εργασιακό περιβάλλον ήταν οι λεπτομέρειες που δεν την «γονάτισαν» σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Η δυνατή ομάδα φαίνεται στα δύσκολα και η ωριμότητα του διοικητικού προσωπικού φάνηκε στη συγχώνευση των δύο εταιρειών που έγινε σταδιακά και ανώδυνα. Όπως είχαμε πει στο παρελθόν στο άρθρο μας «Οργανική Ανάπτυξη vs Εξαγορές: To στοίχημα της ERGO» το «πάντρεμα» δυο διαφορετικών κόσμων σε μια εταιρεία δεν είναι εύκολο και οι κουλτούρες των εταιρειών δεν χάνονται εν μια νυκτί εξαιτίας μιας εξαγοράς πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την ιστορική ΑΤΕ ασφαλιστική.

Ο Andree Moschner, Μέλος του ΔΣ του Ομίλου ERGO

Working Lines 

Αποτέλεσμα ενός ικανού ηγέτη και μιας παραγωγικής και αποτελεσματικής ομάδας είναι οι δίκαιοι κανονισμοί και η άρτια οργάνωση λειτουργιών μέσα στην εταιρεία. Από τον κανονισμό πωλήσεων, τα bonus, και την κοινή πολιτική στις προμήθειες – Διαβάστε το άρθρο μας «5+1 λόγοι που η διαχείριση ζημιών της ERGO τα σπάει» – μέχρι τη διαχείριση ενός πανελλαδικού δικτύου συνεργατών αλλά και τη συνεργασία με μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα – ως εναλλακτικό δίκτυο για πρόσκτηση νέων εργασιών. Όλα έχουν τη σημασία τους. Και όλα είναι καλοζυγισμένα έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Ειδικά στο κομμάτι των εναλλακτικών καναλιών διαμεσολάβησης όπου η κόντρα μεταξύ bancassurance και παραδοσιακής διαμεσολάβησης είναι γνωστή.

Όλα έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους που «τρέχουν» την εταιρεία. Τη διάθεση να βοηθήσουν και να δώσουν λύσεις χωρίς να εστιάζουν σε μικρότητες. To get the job done. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας για την ERGO και αυτό τους αναγνωρίζουν πολλά από τα στελέχη και τους συνεργάτες της τότε ΑΤΕ που πλέον εργάζονται μαζί τους. Αυτό μας είχε πει και ο Γιάννης Πουτουρούδης, συντονιστής διευθυντής για χρόνια με την ΑΤΕ στον νομό Φθιώτιδας που πλέον ανήκει στο δίκτυο της ERGO. «Μαζί με την ERGO θα δημιουργήσουμε μια μεγάλη εταιρεία», μας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.


Η Εταιρεία γιόρτασε τα 30 χρόνια ιστορίας της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου όπου παραδοσιακά πλέον υποδέχθηκε τους συνεργάτες της μαζί με τους συντρόφους τους προκειμένου να βραβεύσει τους κορυφαίους – να αναγνωρίσει για άλλη μια φορά το έργο των ηρώων της από τις 5λεπτες εκπομπές στο ΣΚΑΪ με τίτλο “Ένα Έργο Μια Ιστορία” αλλά και για να απολαύσουν το πρόγραμμα της Φωτεινής Δάρρα.

insurancedaily.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!