Το ελαιόλαδο "πρωταθλητής" των εξαγωγών

Το παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν στον κλάδο των τροφίμων, ενώ αξιοσημείωτη ήταν αυξήση που σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές στο 2017 καθώς ενισχύθηκαν κατά 347 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 5,43 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 21 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα υποχώρησε και το εμπορικό έλλειμα του κλάδου κατά 368 εκατ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε ποσοστό της τάξης του 48,1%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΣΕΒΕ στη Foodexpo 2019 και της ανάλυσης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας στον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών παρουσίασαν αύξηση κατά 347 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2017-2018, φτάνοντα στο ποσό των 5,43 δισ. ευρώ το 2018 έναντι 5,08 δισ. ευρώ το 2017, αποτελώντας το 16,2% των ελληνικών εξαγωγών.

Η σημαντική βελτίωση στις εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών πολλών προϊόντων με σημαντικότερο εξ αυτών το παρθένο ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΕΣ, οι εξαγωγές του παρθένου ελαιόλαδου το 2018 ανήλθαν σε 530 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 117 εκατ., με τη μεταβολή αυτή να οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των εξαγωγών προς την Ιταλία (κατά 82 εκατ.).

Παράλληλα, τα τυροκομικά προϊόντα συνεισέφεραν αισθητά στη θετική μεταβολή των εξαγωγών του κλάδου (αύξηση 20 εκατ.), ενώ τρίτο σημαντικότερο προϊόν αποτέλεσαν οι ελιές με μερίδιο 8,0%.

Την πρώτη δεκάδα προϊόντων συμπληρώνουν οι τσιπούρες (4,6% μερίδιο εξαγωγών κλάδου), τα ροδάκινα (4,1%), τα λαβράκια (3,7%), διάφορα παρασκευάσματα διατροφής (3,6%), το γιαούρτι (2,6%), τα πορτοκάλια (2,5%) και τα ακτινίδια (2,3%).

Αναφορικά με τις χώρες όπου αποστέλλονται τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά, η Ιταλία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο με ποσοστό 18,2%, με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν με 14,4% και 6,9% αντίστοιχα.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον 4ο σημαντικότερο προορισμό με τις εξαγωγές μας να αυξάνονται κατά 6,0% στο διάστημα 2017-2018, ενώ η Κύπρος και η Βουλγαρία κατέχουν σημαντικά μερίδια (5,2% και 4,8% αντίστοιχα).

Η Ισπανία κατέχει την 7η θέση με εξαγωγές 218 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 27 εκατ. συγκριτικά με το 2017, ενώ ακολουθούν η Ρουμανία (4,0% μερίδιο εξαγωγών κλάδου), η Γαλλία (3,9%) και η Ολλανδία (3,9%)

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της Foodexpo «Η απαράμιλλη ποιότητα, η υπέροχη γεύση και η διατροφική αξία των ελληνικών τροφίμων αποτελούν το διαβατήριο εισόδου για τις διεθνείς αγορές, καθώς τα προϊόντα μας είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής την οποία ακολουθούν εκατομμύρια καταναλωτές ανά τον κόσμο. Επομένως, η ελληνική κουζίνα γνωρίζει συνεχώς αυξημένη διεθνή ζήτηση είτε είναι Μακεδονική, Κρητική, Ρουμελιώτικη, Ηπειρωτική ή Νησιωτική, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά υψηλής προστιθέμενης αξίας».

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!