Ποια ακίνητα είναι "μαγνήτης" για τους επενδυτές

Μπορεί το ενδιαφέρον για καλής ποιότητας ακίνητα να είναι ισχυρό, όμως το πενιχρό απόθεμα αποτρέπει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Αυτό ανέφεραν κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς ακινήτων, κατά το 4ο Φόρουμ των Δελφών, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Όπως ανέφερε, ο Αρης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαίας, το ζητούμενο είναι η ύπαρξη του κατάλληλου προϊόντος σε εύλογη τιμή, με την ΑΕΕΑΠ να αξιολογεί, επενδυτικά, όλους τους κλάδους των ακινήτων. Την ίδια στιγμή, το απόθεμα που θα διαθέσουν προς πώληση οι τράπεζες-στο πλαίσιο της διαχείρισης των "κόκκινων” δανείων- παραμένει άγνωστο, εάν και σε ποιο βαθμό, θα διαθέτει τις προδιαγραφές που αναζητούν οι επενδυτές.

Σημείωσε ότι σήμερα απουσιάζει από την αγορά ένας επαρκής αριθμός εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, ώστε να δημιουργηθεί ικανοποιητικό απόθεμα.

Ο Γιώργος Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, αντιπρόεδρος και CEO της Πειραιώς Real Estate, ανέφερε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα εγχώρια ακίνητα προέρχεται από την Ηπειρωτική Ευρώπη, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Μέση Ανατολή. Η τράπεζα, όπως εξήγησε, ανακτεί, μέσω πλειστηριασμών, ακίνητα που εμφανίζουν προοπτικές αξιοποίησης και συμβαδίζουν με το επενδυτικό σχέδιο της τράπεζας. "Οι επενδυτές αναζητούν και deals μεγαλύτερης αξίας, του μισού δισ. ή του ενός δισεκατομμυρίου, αλλά δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να γίνουν συναλλαγές τέτοιου ύψους” όπως σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν η Ελλάδα δεν παρέμενε στο ευρωσύστημα, σήμερα η εγχώρια αγορά ακινήτων θα προσέλκυε μηδενικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, "κλειδί” για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς είναι να βελτιωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, ώστε να τροφοδοτηθεί η εσωτερική ζήτηση για ακίνητα.

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand σημείωσε πως στόχος είναι η ανάπτυξη ακινήτων "value for money”, ενώ σχολίασε ότι η τεχνολογία θα δημιουργήσει καινούργιες ανάγκες, όπως συνέβη με το Airbnb.

Εκτίμησε ότι η αγορά κατοικίας, λόγω των εγχώριων κλιματολογικών συνθηκών, θα προσελκύει ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές της Βόρειας Ευρώπης, ενώ η υλοποίηση εγκαταστάσεων αθλητικού τουρισμού έχουν ισχυρές προοπτικές. Προοπτικές παρουσιάζει και ο κλάδος των αποθηκευτικών χώρων.

Ο Πωλ Γομόπουλος, επικεφαλής της αμερικανικής Hines στην Ελλάδα σημείωσε ότι η εταιρεία αξιολογεί την υλοποίηση νέων επενδύσεων στα ξενοδοχεία, χωρίς να περιορίζεται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη αγορά. Ανέφερε ότι ο κλάδος των γραφείων εμφανίζει διαφοροποιήσεις, ενώ στην Αθήνα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν έως δύο ακόμη εμπορικά κέντρα.

Ο τομέας της φοιτητικής κατοικίας παρουσιάζει ενδιαφέρον για τη Hines, η οποία σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω τη δραστηριότητα development. "Ένα από τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς είναι η έλλειψη του κατάλληλου στοκ. Στην Ιρλανδία- που έχει πολύ μικρότερη έκταση από την Ελλάδα- υπάρχουν προς πώληση ακίνητα, αξίας άνω των 100-200 εκατ. ευρώ, με τη Hines να έχει επενδύσει 5 δισ. ευρώ.

του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!