Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους στις τράπεζες

Περιορισμό του ωραρίου συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από την Δευτέρα έως και την Πέμπτη αλλά και σταδιακή αποκατάσταση μέρους των απωλειών των εισοδημάτων των τραπεζοϋπαλλήλων μέσα στην τριετία προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας που συμφώνησαν η ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών.

Ειδικότερα, μετά από πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση και μετά από πέντε συναντήσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην υπογραφή τριετούς Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας με διάρκεια από το 2019 έως το 2021, η οποία οδήγησε και στη ματαίωση της απεργίας που είχε προκηρύξει η ΟΤΟΕ για την Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα προστασίας της απασχόλησης - που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ- για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα Κλαδική Σύμβαση, για όλους τους εργαζομένους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.

Παράλληλα, προβλέπει τη σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών στα εισοδήματα των τραπεζοϋπαλλήλων, μέσω στην τριετία, στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου, μετά από 7 χρόνια μειώσεων.

Επιπλέον, η νέα κλαδική σύμβαση περιλαμβάνει μείωση του ωραρίου συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη, κάτι που σημαίνει ότι το ωράριο διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Τέλος, προβλέπεται η εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική ΣΣΕ ρύθμιση-πλαίσιο για τα συστήματα αξιολόγησης, καθώς και επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας, ενώ ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι – άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου.

Για θεσμική νίκη του κλάδου κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της για την συμφωνία της νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας η ΟΤΟΕ, αφού όπως επισημαίνει έγιναν αποδεκτές βασικές διεκδικήσεις που είχε θέσει, ενώ ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων στον κλάδο.

newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!