Aegean: To "ιπτάμενο φρούριο" της Ελληνικής επιχειρηματικότητας

Οι ελληνικές εταιρείες που κατάφεραν να ξεκινήσουν από το "τίποτα" και να φτάσουν να θεωρούνται ορόσημα στην ελληνική σκηνή, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αγορά, είναι πολύ λίγες και η Aegean είναι μια από αυτές.

Σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως είναι αυτό της αεροπλοΐας, όπου οι ευμετάβλητες καταστάσεις μπορούν από στιγμή σε στιγμή να οδηγήσουν σε "λουκέτο", η Aegean Airlines συνεχίζει να οδηγεί τις εξελίξεις, να καινοτομεί και να αποτελεί τον "φωτεινό φάρο" της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η πορεία της τα τελευταία χρόνια επιστεγάστηκε από την πρόσφατη έκδοση του 10ετούς της ομολόγου, το οποίο θεωρήθηκε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς, δίνοντας μια ευχάριστη νότα στην ελληνική αγορά, σηματοδοτώντας την αρχή ίσως μιας σημαντικής ανάκαμψης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ποια όμως είναι η Aegean Airlines και πως μια εταιρεία που ξεκίνησε σχεδόν από το πουθενά, κατάφερε να θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες;

Δεκαετία του '80: Ξεκίνημα

Η Aegean Airlines ιδρύθηκε το 1987 με την ονομασία Aegean Aviation. Αρχικά επρόκειτο για μια εταιρεία παροχής πτήσεων V.I.P. η οποία εξειδικευόταν στις εταιρικές πτήσεις, αλλά και στις πτήσεις αεροδιακομιδής.

Δεκαετία το '90: Τα πρώτα χρόνια

Στις 17 Φεβρουαρίου 1991, έγινε η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε πιστοποιητικό αερομεταφορέα. Όταν αποκτήθηκε από τον όμιλο Βασιλάκη το 1994, η Aegean Aviation εκτελούσε πτήσεις V.I.P. από την Αθήνα προς όλο τον κόσμο με το ιδιόκτητο αεροσκάφος της, τύπου Learjet. Η ονομασία Aegean Airlines ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με την έναρξη των προγραμματισμένων επιβατικών πτήσεων στα τέλη Μαΐου 1999, από την Αθήνα στο Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη με τα δύο ολοκαίνουρια αεροσκάφη τύπου British Aerospace Avro RJ100.

Τον Δεκέμβριο 1999 η Aegean απέκτησε την Air Greece. Μετά από τη συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ Aegean και Cronus Airlines τον Μάρτιο 2001, η εταιρεία λειτουργούσε με την ονομασία "Aegean Cronus Airlines" μέχρι τη πλήρη συγχώνευση. Από το 2005, η εταιρεία συνεργάζεται με τη Lufthansa, προσφέροντας συμμετοχή στο πρόγραμμα Miles & More, και τις πτήσεις της, καθώς σε προσθήκη με το Α3 των κωδικών της, υπάρχει ο κωδικός LH της Lufthansa. Το Μάρτιο 2006, η Aegean Airlines ξεκίνησε να συνεργάζεται με την TAP Portugal. Το Δεκέμβριο 2008 η Aegean Airlines ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Brussels Airlines.

Δεκαετία του 2000: Συνεργασία και αγορά της Olympic Air

Το 2009, η Aegean Airlines ξεκίνησε τις πτήσεις κοινού κωδικού με τις BMI, Brussels Airlines, Lufthansa και TAP Portugal. Στις 26 Μαΐου 2009, η αίτηση μέλους της Aegean Airlines εγκρίθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Star Alliance. Η Aegean προσχώρησε επίσημα στη συμμαχία στις 30 Ιουνίου 2010.

Το Φεβρουάριο 2010, ξεκίνησαν οι αρχικές συνομιλίες για τη συνεργασία μεταξύ Aegean Airlines και Olympic Air ενδυναμώνοντας τα ενδεχόμενα για μια πλήρη συγχώνευση. Στις 22 Φεβρουαρίου 2010, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τη συγχώνευση τους. Η νεοσυγχωνευθείσα εταιρία συμφωνήθηκε να διατηρήσει την ονομασία και το λογότυπο των Ολυμπιακών Αερογραμμών, μετά από ένα σύντομο διάστημα στο οποίο οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν παράλληλα. Η ονομασία της Aegean θα αποσυρόταν μετά τη μεταβατική περίοδο. Αναμενόταν πως η συγχώνευση θα είχε ολοκληρωθεί και η νέα μικτή εταιρεία θα ξεκινούσε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2010.

Η Aegean προσχώρησε στην συμμαχία Star Alliance στα τέλη Ιουνίου 2010. Η πρόθεση ήταν η συγχωνευθείσα εταιρεία να γίνει μέλος της Star Alliance, παρά το γεγονός πως η Olympic Air είχε ισχυρούς δεσμούς με την SkyTeam πριν τη συγχώνευση. Η Star Alliance καλωσόρισε την προτεινόμενη συγχώνευση, ανακοινώνοντας τα εξής: "Οι συμμαχίες και από τις δύο πλευρές, σύντομα θα πράξουν τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση των συγχωνευμένων λειτουργιών της Aegean Airlines και της Olympic Air ως μέλος της Star Alliance".

Στις 26 Ιανουαρίου 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπλόκαρε οποιαδήποτε συγχώνευση των δύο εταιρειών, επικαλούμενη τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίου. Η επιτροπή ανέφερε πως η συγχώνευση θα μετατρέψει την ελληνική αεροπορική κίνηση σε μονοπωλιακή, με τη μικτή αεροπορική εταιρεία να ελέγχει πάνω από 90% των εγχώριων και διεθνών πτήσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τη πεποίθηση της πως η συγκεκριμένη συγχώνευση θα επέφερε υψηλότερες τιμές στους 6 εκατομμύρια Έλληνες και Ευρωπαίους επιβάτες που πετούν από Αθήνα κάθε χρόνο, από τη στιγμή που δεν υπήρχε άλλη μεγάλη εταιρεία, η οποία θα ανταγωνιζόταν στην αγορά. Επιπροσθέτως, ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δήλωσε πως η συγχώνευση θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα για τους Έλληνες και τους τουρίστες που ταξιδεύουν από την Αθήνα στα νησιά.

Στις 21 Οκτωβρίου 2012 η Aegean Airlines ανακοίνωσε την υποβολή πρότασης εξαγοράς της Olympic Air, η οποία ανέμενε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 23 Απριλίου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως ξεκινούσε μια εις βάθος έρευνα για τη προτεινόμενη απόκτηση της Olympic Air από την Aegean Airlines και ανακοίνωσε επίσης πως η Επιτροπή θα έχει καταλήξει έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2013. Στις 13 Αυγούστου 2013 ανακοινώθηκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως η λήψη τελικής απόφασης παρατείνεται για τις 16 Οκτωβρίου 2013. Η συγχώνευση εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Οκτωβρίου 2013.

Τη 1η Φεβρουαρίου 2014 η Aegean Airlines ανέλαβε όλες τις άγονες γραμμές που χειριζόταν η Olympic Air. Από τις 3 Ιουλίου 2014 η εταιρεία ανήκει στον Θεόδωρο Βασιλάκη (34,17% - 23,6% μέσω της Evertrans και 9,46% μέσω της Autohellas), την Alnesco Enterprises Company Limited (9.48%), τη Siana Enterprises Company Limited (9.48%) και τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο (6.39%).

Οικονομικά στοιχεία

Το 2009, η Aegean Airlines μετέφερε 6,6 εκατομμύρια επιβάτες προσπερνώντας για πρώτη φορά την αντίπαλη εταιρεία, τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, η οποία μετέφερε 5,2 εκατομμύρια επιβάτες. Το 2010 η Aegean Airlines μετέφερε 6,1 εκατομμύρια επιβάτες, από τους οποίους το 50% ήταν από το εξωτερικό. Το 2011 η Aegean Airlines μετέφερε 6,5 εκατομμύρια επιβάτες, από τις οποίες το 54% προέρχονταν από διεθνείς προορισμούς.

To 2012, εν μέσω οικονομικής κρίσης στον Ελληνικό τουρισμό και οικονομία γενικότερα, η Aegean Airlines συγκέντρωσε ένα σύνολο 6,1 εκατομμυρίου επιβατών, παρουσιάζοντας μια ελαφριά αύξηση στους επιβάτες των διεθνών προορισμών προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας (Ηράκλειο, Ρόδος, Κέρκυρα, Χανιά) αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παρουσίασε μείωση της τάξης του 6% από το 2011, αλλά η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό επιβατών της στις προγραμματισμένες πτήσεις από 68,9% στο 74,3%. Το 2013, η εταιρεία ανακοίνωσε πως μετέφερε 6,9 εκατομμύρια επιβάτες, μια αύξηση 12% συγκριτικά με το 2012.

Το 2013 αποτέλεσε μια ζωτικής σημασίας χρονιά για την εταιρεία, μιας και επέστρεψε στα κέρδη, έχοντας κέρδος της τάξης των 66,3 εκατομμυρίων ευρώ με φόρους, και ανακοίνωσε έσοδα της τάξης των 682,7 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται κατά το 2014, με τα έσοδα να αυξάνονται στα 911,8 εκατομμύρια ευρώ, το υψηλότερο στην ιστορία της, με καθαρά κέρδη 80,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2014 ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο οικονομικό έτος από την απόκτηση της Olympic Air. Ο όμιλος της Aegean Airlines ανακοίνωσε για το 2014 συνολικά έσοδα 911,8 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 7%, αλλά επίσης και καθαρά έσοδα 80,2 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 53%. Κατά το 2014, ο όμιλος μετέφερε συνολικά 10,1 εκατομμύρια επιβάτες, πετώντας με 50 αεροσκάφη, έχοντας μια αύξηση της τάξης του 14%, εν συγκρίσει με τη δομή πριν τη συγχώνευση το 2013.

Το 2015, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας, ανήλθαν στο ποσό των 983 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 8% συγκριτικά με το 2014. Τα καθαρά κέρδη της Aegean, ήταν 68,4 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά η εταιρεία μετέφερε 11,6 εκατομμύρια επιβάτες. Το μακροχρόνιο σχέδιο της Aegean Airlines προβλέπει μετακίνηση 15 εκατομμυρίων επιβατών μέχρι το 2023.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!