8 πράγματα που μπορεί να μάθει μια startup από τον τρόπο λειτουργίας ενός franchise!

Μια επιχείρηση που βασίζεται στο franchining λειτουργεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ακολουθώντας πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες. Ιδού οκτώ πράγματα που μπορεί να μάθει και να ακολουθήσει μια startup από αυτό.

Ενισχύστε το branding

Ένας από τους τομείς στους οποίους δίνουν μεγάλη προσοχή τα franchise είναι το branding, κατανοώντας τη σημασία του. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο πελάτης συνδυάζει το logo που βλέπει με το επίπεδο των υπηρεσιών και των προϊόντων που περιμένει, σε οποιοδήποτε κατάστημα του franchise και αν μπει. Μην λαμβάνετε αποφάσεις που θα βλάψουν το branding της startup σας και της υπηρεσίας που περιμένει ο πελάτης από εσάς.

Αναπτύξτε λίστες εργασιών

Το κάθε μέλος της startup σας θα πρέπει να γνωρίζει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει, ποιος είναι ο ρόλος του και ποια η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει. Δημιουργήστε to-do lists για οτιδήποτε χρειάζεται να γίνει πάνω από μια φορά. Όχι μόνο θα είναι ενήμερο το προσωπικό για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, αλλά, σε περίπτωση κάποιας σημαντικής αλλαγής (όπως μιας αποχώρησης) θα γνωρίζετε άμεσα ποιες είναι οι αρμοδιότητες που πρέπει να καλυφθούν.

Μετρήστε τις επιδόσεις σας

Βρείτε τους Καίριους Δείκτες Απόδοσης (Key Performance Indicators - KPI) της startup σας, σημειώστε τους, παρακολουθήστε τους και κρατήστε ενήμερους τους συνεργάτες σας για την εξέλιξη τους. Κάθε επιχείρηση έχει τους δικούς της KPI για την μέτρηση των επιδόσεων της, αλλά κάποιοι είναι βασικοί, όπως για παράδειγμα οι πωλήσεις που πραγματοποιούνται, οι νέοι πελάτες που έρχονται κτλ.

Διαφημιστείτε

Όπως είναι φανερό και με «γυμνό μάτι», τα μεγάλα franchise δαπανούν σημαντικά ποσά για αυτούς τους τομείς, κατανοώντας πως είναι από εκείνους που δεν δέχονται περικοπές. Η στοχευμένη προώθηση της startup, με διαφημίσεις και ενέργειες marketing, είναι εκείνη που θα την βοηθήσει να γίνει γνωστή, να φέρει πελάτες και να ασχοληθεί ο κόσμος με το προϊόν και τις υπηρεσίες της. «Απομονώνοντας» την startup και περιμένοντας να σας γνωρίσει ο κόσμος με κάποιον μαγικό τρόπο, είναι μια στρατηγική που σίγουρα δεν θα επέλεγαν τα μεγάλα franchise.

Τυποποιείστε την εκπαίδευση

Ένα καλό franchise έχει συγκεκριμένες διαδικασίες εκπαίδευσης, έτσι ώστε κάθε κατάστημα να προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες. Καταγράψτε τις διαδικασίες εκπαίδευσης του προσωπικού, έτσι ώστε να ακολουθείτε τις ίδιες για κάθε μελλοντική πρόσληψη, αποφεύγοντας ενδεχόμενες «περικοπές» ή λάθη στη διαδικασία, παραλείποντας μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες. Τυποποιήστε τις διαδικασίες, ακολουθώντας τις μεθόδους των franchise.

Δημιουργήστε εγχειρίδιο λειτουργίας

Όλα τα franchise παρέχουν εγχειρίδια λειτουργίας, για να δείξουν στον franchisee πως πρέπει να λειτουργεί την επιχείρηση για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ακολουθήστε παρόμοια διαδικασία, καταγράφοντας τα πάντα, για να μπορείτε να επιτύχετε συνεπή και προβλέψιμα αποτελέσματα και να διατηρήσετε τα πρότυπα που απαιτούνται. Όλες οι σημαντικές εργασίες θα πρέπει να τεκμηριώνονται σε εγχειρίδια λειτουργίας. Ο στόχος είναι να τα γράψετε σαν να επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από κάποιον franchisee.

Προσφέρετε προβλέψιμες υπηρεσίες

Αυτό που προσφέρουν τα franchise είναι τυποποιημένες υπηρεσίες και προϊόντα, ακολουθώντας ένα σύστημα. Δίνουν έτσι, κάθε φορά, αυτό που περιμένει ο πελάτης. Με άλλα λόγια, όταν κάποιος αγοράζει από ένα franchise, το προϊόν είναι το «feeling» της διαδικασίας. Προτείνεται λοιπόν, εάν είστε έτοιμος για μια τέτοια στρατηγική, να δημιουργήσετε μια επιχείρηση της οποίας τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το σύστημα, όχι από τους ανθρώπους.

Εξελιχτείτε

Αν η επιχείρησή σας εξαρτάται από εσάς, δεν έχετε μια επιχείρηση, έχετε μια δουλειά. Η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί με βάση αυτά που απαιτεί η ίδια, όχι εσείς. Το να είστε καλός σε μια τέχνη, δεν αρκεί. Θα πρέπει να μάθετε να είστε διαχειριστής και entrepreneur, με την τελευταία ιδιότητα να είναι εξαιρετικά σημαντική. Καθώς η επιχείρηση μεγαλώνει, μάθετε να αναθέτετε εργασίες σε άλλους, όχι να παραιτήστε από αυτές.


epixeiro.gr, με πληροφορίες από Medium


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!