ΣΕΒ: Οι τάσεις και τις προκλήσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις το 2019

Οι τάσεις που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στους κλάδους των υποδομών, δομικών υλικών, ενέργειας και τροφίμων-ποτών παρουσιάστηκαν στο Εργαστήριο Στρατηγικής Πληροφόρησης που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με τον Όμιλο Fitch.

Στο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, στα γραφεία του Συνδέσμου, συμμετείχαν ανώτατα στελέχη από 50 επιχειρήσεις.

Μιλώντας στη συνάντηση ο Richard Marshall, Επικεφαλής του Τομέα Υποδομών και Ενέργειας της Fitch Solutions (Head of Infrastructure, Power & Renewables Research), επισήμανε ότι οι κλάδοι των κατασκευών και των δομικών υλικών θα αποτελέσουν την προμετωπίδα για την επίτευξη μιας οικονομίας χαμηλού άνθρακα στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι τόσο οι επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα στην παραγωγή υλικών, στα εργοτάξια και στις εγκαταστάσεις τους, ενώ και οι ίδιοι οι πελάτες αναθέτουν έργα με βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα (sustainability).

Παράλληλα, τόνισε ότι ο κλάδος των υποδομών προβλέπεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη στις ασιατικές χώρες με επίκεντρο την Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Καμπότζη και Μυανμάρ. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία του Φυσικού Αερίου ως πηγή ενέργειας και προέβλεψε σημαντική άνοδο παγκοσμίως, σε έργα που συνδέονται με την άντληση και μεταφορά του.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Χατζάκης, Εμπορικός Διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια Α.Ε., εστίασε στις ευκαιρίες που δημιουργεί η στροφή πολλών ευρωπαϊκών χωρών από την πυρηνική ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, το 2011.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Λατίνος, International Markets Director της Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε., ανέλυσε τις κυρίαρχες διατροφικές τάσεις στην παγκόσμια αγορά, με κύρια την υγιεινή διατροφή και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που φέρνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και προέβλεψε αντίστοιχο προσανατολισμό του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ο Θεόδωρος Σταματίου, Senior Economist της Eurobank, παρουσίασε οικονομική ανάλυση των ελληνικών εξαγωγών και στο πάνελ που ακολούθησε, οι Δημήτρης Δοντάς, Regional Manager, Knauf Greece, Cyprus, Algeria, Tunisia & Libya, Κωνσταντίνος Καλέργης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), Αλέξανδρος Κατραούζος, Διευθύνων Σύμβουλος της NEOTEX S.A., και Νίκος Σακελλαράκης, Exports and Marketing Director της Alchimica S.A., ανέλυσαν τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες, πρότειναν λύσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς και παρέθεσαν τις απόψεις τους για αγορές-στόχους που έχουν ορίσει οι εταιρείες τους.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, τόνισε την αναγκαιότητα ενημέρωσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων για τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και αναφέρθηκε στις εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει στα μέλη του ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με τον Όμιλο Fitch, για 125 αγορές-στόχους.

Τόνισε, επίσης, ότι “το 49% των εταιρειών που συμμετέχουν στις επιχειρηματικές αποστολές του ΣΕΒ έχουν καταλήξει σε εμπορικές συμφωνίες ή βρίσκονται σε στάδιο προχωρημένων διαπραγματεύσεων με αγοραστές”. Τέλος, o Κ. Μπίτσιος ανακοίνωσε τις επόμενες επιχειρηματικές αποστολές του ΣΕΒ σε Σιγκαπούρη-Ταϊλάνδη, Ιρλανδία, Λιθουανία και Ουκρανία.

Ο ΣΕΒ, μέσα από τις δράσεις εξωστρέφειας που διοργανώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της εξωστρέφειας και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επιδίωξή τους να διεθνοποιηθούν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!