Megas Yeeros: Ανάπτυξη στην Ελλάδα και νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Στην δημιουργία δεύτερου εργοστασίου στις ΗΠΑ σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στο 2019 η Megas Yeeros, υλοποιώντας μια επένδυση, που προβλέπεται να αγγίξει τα 10 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νικόλαος Λούστας στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, η πορεία της υπάρχουσας μονάδας στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα θετική και οι επιδόσεις της εταιρείας στην «απέναντι πλευρά του Ατλαντικού» έχουν οδηγήσει στην απόφαση για την νέα επένδυση. Όπως, όμως, σημείωσε ο κ. Λούστας αυτή την φορά το εργοστάσιο θα δημιουργηθεί σε μια πιο «λαϊκή» περιοχή, προκειμένου να είναι πιο εύκολη και η εύρεση ανθρώπινου δυναμικού. Σημειώνεται πως το υπάρχον εργοστάσιο στις ΗΠΑ βρίσκεται στο Λίντχερστ του Νιου Τζέρσεϊ , εκτείνεται σε 5.000 τ.μ. και εξυπηρετεί τις αγορές των ΗΠΑ, Καναδά, Παναμά και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η νέα γραμμή παραγωγής

Στην νέα μονάδα στις ΗΠΑ, η Megas Yeeros σκέφτεται να ενσωματώσει και γραμμή παραγωγής προψημένου γύρου ακολουθώντας την ίδια στρατηγική, που εφαρμόζει και στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα η εταιρεία μετά από τρία χρόνια έρευνας, προχώρησε σε μια επένδυση υψηλής τεχνολογίας, και κόστους άνω των 1.500.000 ευρώ παρουσιάζοντας μια νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο. Η γραμμή αυτή αφορά τη νέα σειρά προψημένου γύρου My Grillers που βρίσκεται ήδη στα ράφια της αλυσίδας ΜyMarket, σε 3 διαφορετικές γεύσεις: χοιρινό, κοτόπουλο και doner .

Οι εγκαταστάσεις του προψημένου γύρου βρίσκονται σε ένα νέο χώρο 1.000m2 που σχεδιάστηκε και εξοπλίστηκε με τα πλέον σύγχρονα και αυτοματοποιημένα μηχανήματα, καλύπτοντας τις κοινοτικές και εθνικές νομοθεσίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Megas Yeeros είναι η πρώτη εταιρία στην εφαρμογή κοπής γύρου με ρομπότ. Διαθέτει δώδεκα γυριέρες 350kg η κάθε μια αυτόματης κοπής (Robot) και η παραγωγική δυνατότητα της είναι 2.800kg την ημέρα, 14.000kg την εβδομάδα και 60.000kg τον μήνα.

Γενικότερα, οι εγκαταστάσεις της Megas Yeeros στην Ελλάδα αποτελούνται από ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες παρασκευής προϊόντων κρέατος και αποτελεί ένα από τα πιο εργονομικά στην Ελλάδα. Εκτείνεται σε 10.000 τμ και εξυπηρετεί την ελληνική αγορά και άλλες 20 αγορές στην Ευρώπη. Διαθέτει την δυνατότητα να παράξει σε ημερήσια βάση περισσότερους από 35 τόνους γύρου, πάνω από 10 τόνους σουβλάκι και πάνω από 10 τόνους επεξεργασμένου κρέατους (μπιφτέκια, κεμπάπ κλπ)

Σταθερά σε ανοδική τροχιά η εταιρεία

Όσον αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, η Megas Yeeros, που ιδρύθηκε το 2007, είδε το 2018 τον τζίρο της τζίρου σε Ελλάδα και Αμερική να αυξάνεται κατά 10% και να ανέρχεται σε 37,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, μάλιστα, για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που η εταιρεία καταγράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Το 30% του τζίρου προέρχεται από χώρες εκτός Ελλάδας ενώ το πενταετές πλάνο που έχει θέσει η εταιρεία βάζει τον πήχυ ακόμη πιο ψηλά. Όπως σημείωσε ο κ. Λούστας, ο στόχος που έχει τεθεί είναι μέσα στην επόμενη πενταετία η εταιρεία να καταγράφει τζίρο σε Ελλάδα και ΗΠΑ που να αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές από την χώρα μας να κυμαίνονται μεταξύ 15-17 εκατ. ευρώ. Στον σχεδιασμό αυτό, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει η σκέψη εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ενώ αν και επιβεβαίωσε το «μεγάλο» όπως είπε ενδιαφέρον του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την εταιρεία, τόνισε πως η εταιρεία δεν έχει ανάγκη χρηματοδότησης ή άντλησης κεφαλαίων και οι μέτοχοι της έχουν αποφασίσει να πορευθεί αυτόνομα. Βέβαια, ο κ. Λούστας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας σε κάποιο διεθνές Χρηματιστήριο (μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια) αν η πορεία της στις αγορές του εξωτερικού καταγράφει ιδιαίτερη άνοδο ενώ όπως είπε θα εξέταζε την είσοδο νέων εταίρων στο σχήμα αν η πορεία της εταιρείας οδηγούσε στην ανάγκη δημιουργίας μονάδων και σε άλλες χώρες.

Το ζήτημα της τιμής

Τέλος ο κ. Λούστας στάθηκε ιδιαίτερα στην πολύ χαμηλή τιμή, όπως είπε, τιμή του γνωστού «πίτα με γύρο» στην Ελλάδα, τονίζοντας πως πρέπει να αυξηθεί, προκειμένου να μπορέσουν να καταστούν βιώσιμα τα 15.000 ψητοπωλεία στην χώρα, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά και να προστατευθεί ο ελληνικός γύρος που όπως είπε αποτελεί εθνικό προϊόν. Χαρακτηριστικά ο κ. Λούστας ανάφερε πως το «πίτα με γύρο» πωλείται σε διπλάδια ή ακόμη και τετραπλάσια τιμή σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία ή ακόμη και Παναμά ενώ, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως υπάρχουν ψητοπωλεία, ειδικά στην Θεσσαλονίκη, που εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας γύρου, που βάζουν στα «τυλιχτά» τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αρκετά κλείνουν καθώς πουλάνε σε τιμές, που έχουν συνηθίσει μεν οι καταναλωτές αλλά στην ουσία και κατά το κοινώς λεγόμενον τους «βάζουν μέσα».

Του Δημήτρη Τσουκαλά
businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!