Ραντεβού στην ΕΣΩ δίνουν για 8η χρονιά κορυφαίοι άνθρωποι της αρχιτεκτονικής και του design

Κορυφαίοι δημιουργοί από το Λονδίνο, την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, το Μιλάνο και την Κοπεγχάγη, άνθρωποι της αρχιτεκτονικής, του interior και του graphic design, του σχεδιασμού και των δημιουργικών τεχνών, δίνουν ραντεβού για μια ακόμη χρονιά στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της 8ης διοργάνωσης της ημερίδας ΕΣΩ που διοργανώνεται την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου.

Η ημερίδα ΕΣΩ, ο κορυφαίος θεσμός προβολής του σχεδιασμού και των τεχνών στην Ελλάδα, από το περιοδικό archisearch.gr και τον Βασίλη Μπαρτζώκα σε συνεργασία με τον Δημήτρη Φακίνο από το περιοδικό +DESIGN, κλείνει φέτος 8 χρόνια και αναμένεται να είναι πιο λαμπερή από κάθε άλλη χρονιά, αποκρυσταλλώνοντας την πολυετή εμπειρία των περασμένων διοργανώσεων, σε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζει και συντονίζει ο εικαστικός και ιδρυτής της Athens Biennale, Poka Yio.

Πρώτος ομιλητής στην ΕΣΩ, φτάνει από την Κοπεγχάγη, ο Κώστας Πουλόπουλος, ο οποίος πριν ιδρύσει το γραφείο του, SQ-1, έχει εργαστεί με τον Kengo Kuma στην Ιαπωνία και σε όλο τον πλανήτη με τους Henning Larsen Architects.

Ακολουθεί από το Μιλάνο, ο συνιδρυτής του CTRLZAK Art & Design Studio, Θάνος Ζακόπουλος, του οποίου η δουλειά παντρεύει την ομορφιά και τη λειτουργικότητα με τη σκέψη και τη δημιουργία νοήματος.

Επόμενος ομιλητής, ο πολυβραβευμένος creative director Γιάννης Καρλόπουλος, που έχει συνδέσει το όνομά του, μεταξύ άλλων, με την αισθητική του τύπου και του digital τύπου στην Ελλάδα θα μας μιλήσει για την ταυτότητα του GRAIL, του ιερού δισκοπότηρου για τους Έλληνες Αρχιτέκτονες και Designers.























Οι τέταρτοι ομιλητές, έρχονται γεμάτοι με ιστορίες επιτυχίας από το Λονδίνο, όπου έχει την έδρα τους το γραφείο τους, LC Architects. Ο λόγος για τη Νατάσα Λιανού και τον Ερμή Χαλβατζή που πριν ιδρύσουν το δικό τους γραφείο έχουν δουλέψει στο πλευρό της Zaha Hadid, ενώ αυτή την στιγμή σχεδιάζουν δύο από τα πιο φιλόδοξα έργα στην Αθήνα. Το κτίριο της BEAT στην Κηφισίας και τα Cosmote Studios για τα οποία και θα μιλήσουν.

O πέμπτος ομιλητής, Ιάσων Τσάκωνας, είναι γνωστός για την καινοτόμο προσέγγιση της ανάπτυξης του real estate στην Ελλάδα με την εταιρεία του OLIAROS Properties για το έργο AntiparosDesignProperties. Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο διάσημους καθώς και ανερχόμενους νέους αρχιτέκτονες σε Ελλάδα και Εξωτερικό, ενώ θα μιλήσει για το παράδειγμα της Αντιπάρου και θα παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα μερικά από τα τελευταία του έργα που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη.

Αν δεν είναι ο πατέρας της ελληνικής μόδας, ο έκτος ομιλητής της ΕΣΩ, ο αυτοδίδακτος στο σχέδιο Γιάννης Τσεκλένης είναι οπωσδήποτε ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η εξωστρέφειά της. Οι δημιουργίες του έχουν πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 30 χώρες σε χιλιάδες πολυκαταστήματα στον κόσμο, μεταξύ του 1965 και του 1991. Το βραβείο συνολικής προσφοράς του ARCHISEARCH.gr για την συνολική του προσφορά στον χώρο του Design θα επιδώσει στον Γιάννη Τσεκλένη o χαρισματικός Τάσιος Θεοδόσης, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - Επίτιμος Πρόεδρος, στην Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία και Πρόεδρος στην Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.










Οι επόμενοι δύο ομιλητές αναγνωρίζονται μεταξύ άλλων και για την κοινωνική διάσταση της δουλειάς τους. Ο Χρήστος Αλεφαντής, ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου “Σχεδία” οργανώνει το κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα “σχεδία αρτ”, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργούνται χειροποίητα αντικείμενα υψηλής αισθητικής και ποιότητας από το χαρτί των απούλητων τευχών του περιοδικού.

Ακολουθεί ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Ανυφαντής. Με το γραφείο του A2 Architects, αφού διακρίθηκε μεταξύ άλλων στα project θερινών κατοικιών, ολοκλήρωσε το πρώτο design ΚΕΠ στην καρδιά της Αθήνας, το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που ο πολίτης βιώνει την επαφή του με το κράτος.

Ο ένατος ομιλητής έχει πολλά να διηγηθεί γύρω από την έννοια του Co-Living. Πρόκειται για τον πολυβραβευμένο αρχιτέκτονα Ηλία Παπαγεωργίου, ο οποίος με το γραφείο του SO-IL στη Νέα Υόρκη έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πληθώρα έργων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, έχει παρουσιάσει τη δουλειά τους στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, και διδάσκει στην Αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Τον διαδέχεται στη σκηνή της 8ης ΕΣΩ ο Ερμής Αδαμαντίδης από το λονδρέζικο γραφείο Not A Number Architects o οποίος θα παρουσιάσει την συνεργασία του με το brand Bulgary.

Τελευταίος ομιλητής ο διεθνής καλεσμένος της 8ης ΕΣΩ, ο Τοm Lindblom των Λονδρέζων Gensler Architects, οι οποίοι εξειδικεύονται στο σχεδιασμό ξενοδοχείων και μουσείων σε όλο τον πλανήτη, με βαθιά γνώση των κανόνων της διεθνούς αγοράς. Ένα γραφείο με τζίρο 1 Billion USD και χιλιάδες αρχιτέκτονες με γραφεία σε όλο τον κόσμο.

"Σκοπός μας φέτος δεν είναι μόνο να καταδείξουμε τη βαθιά σύνδεση ανάμεσα σε όλους τους τομείς του σχεδιασμού και της δημιουργίας. Θέλουμε να αναλύσουμε -και όχι απλά να αναδείξουμε- τις νέες τάσεις στο σχεδιασμό, σε σχέση με τον άνθρωπο και την αναβάθμιση της ζωής του. Φιλοδοξούμε να προβλέψουμε όλα όσα έρχονται στο μέλλον, με σταθερές βάσεις αναφοράς τα σπουδαία πράγματα που ο ελληνικός σχεδιασμός έχει κατακτήσει στο παρελθόν και τις νέες προκλήσεις ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος. Θέλουμε να εμπνεύσουμε περισσότερες νέες ιδέες, συνεργασίες και συμμετοχικές διαδικασίες που θα προχωρήσουν την επιστήμη, την τέχνη και πάνω απ’ όλα θα βελτιώσουν τη ζωή μας", λέει ο διοργανωτής της ΕΣΩ, Βασίλης Μπαρτζώκας.

Σε περασμένες διοργανώσεις της ΕΣΩ έχει προσκαλέσει μεταξύ άλλων ονόματα όπως οι PearsonLlyod από το Λονδίνο, ο Michael Anastassiades, η Carlotta de Bevilacqua, Zaha Hadid Architects, Heatherwick Studio, MKV Design, Henning Larsen κ.ά.

Η προπώληση εισιτηρίων για την 8η ΕΣΩ στις 4 Φεβρουαρίου στο μεγάλο Αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών έχει ξεκινήσει. Κλείστε σήμερα κιόλας το εισιτήριό σας με έκπτωση 40% στην σύνδεση στο esw.gr ή εδώ.

emea.gr



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!