Λίγες είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και έχουν κατορθώσει το τελευταίο διάστημα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων. Ειδικότερα, εκ των προτάσεων που αξιολογούνται από τα funds που έχουν συσταθεί μέσω του υπερταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών (Equifund), υπολογίζεται ότι περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 1%-4% καταφέρνει τελικά να λάβει χρηματοδότηση ενώ παράλληλα αρκετοί εξ αυτών εκτιμούν πως αυτό το ποσοστό ενδέχεται να σταθεροποιηθεί σταδιακά περί το 4%. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις ύψους 14 εκατ. ευρώ σε νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης από funds του Equifund.
Oι αιτήσεις χρηματοδότησης όμως αρκετών νέων επιχειρήσεων δεν λαμβάνουν την έγκριση των επενδυτών. Οι λόγοι; Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Startups in Greece 2018», από το Foundation και το EIT Digital, μία στις τρεις startups δεν κατορθώνει να λάβει χρηματοδότηση διότι η ιδέα που έχει παρουσιάσει δεν συμβαδίζει με τους επενδυτικούς στόχους του επενδυτικού κεφαλαίου (31%). Από την άλλη, η αίτηση του 10% των εταιρειών δεν εγκρίνεται διότι το προϊόν τους δεν έχει εξαγωγικό πρόσημο, δηλαδή δεν απευθύνεται σε άλλες αγορές, θέτοντας έτσι εμπόδια στην ανάπτυξή τους. Σε αυτούς τους λόγους προστίθεται και η αδυναμία τους να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες τόσο για το ίδιο το προϊόν (σε τι κοινό απευθύνεται, κοστολόγηση, κανάλια διανομής στους δυνητικούς πελάτες) όσο και για τα έσοδα που θα εισφέρει αυτό το προϊόν στην εταιρεία (9,57%). Επίσης, ένας άλλος λόγος απόρριψης είναι και η έλλειψη ζήτησης ή ανάγκης για το προϊόν ή την υπηρεσία που προωθεί μια startup (6,74%) ενώ κάποιες παρουσιάζουν μια ιδέα η οποία εντέλει δεν μπορεί να υλοποιηθεί (6,52%).
Παρά τα χαμηλά ποσοστά εκείνων των επιχειρήσεων που τελικά λαμβάνουν χρηματοδότηση, funds που υπάγονται στο Equifund σπεύδουν να υπογραμμίσουν, μέσω των εκπροσώπων τους, ότι το ελληνικό οικοσύστημα των startups μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, η Κατερίνα Πραματάρη, partner του επενδυτικού κεφαλαίου Uni.Fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 27 εκατ. ευρώ και έχει επενδύσει μέχρι στιγμής περισσότερο από 1,7 εκατ. ευρώ σε startups, επισημαίνει στην «Κ» ότι «το ελληνικό οικοσύστημα είναι αλήθεια πως βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο σε πολλά επίπεδα», τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη ότι η ελληνική startup σκηνή είναι θνησιγενής καθώς έχει μια ιδιαίτερη δυναμική. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, η ιδέα τής εκάστοτε εταιρείας θα πρέπει να ταιριάζει με τους επενδυτικούς στόχους και με την εμπειρία της ομάδας του Uni.Fund «ώστε η υποστήριξη να είναι ουσιαστική».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Κωνσταντίνος Μαύρος, partner στο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Velocity.Partners, ο οποίος σε δηλώσεις του στην «Κ» προανήγγειλε πως «το 2019 αναμένουμε ως fund τουλάχιστον διπλάσιες επενδύσεις σε σχέση με το 2018, καθώς ήδη έχει αξιολογηθεί σημαντικό πλήθος εταιρειών». Tέλος, η programme manager του προγράμματος καινοτόμου επιχειρηματικότητας egg (enter, grow, go) της Eurobank Ρούλα Μπαχταλιά επεσήμανε ότι η εξωστρέφεια και το πελατολόγιο των νεοφυών εταιρειών αποτελούν «κλειδί» επιτυχίας. «Με τη βραβευμένη διαδικτυακή πύλη διεθνούς εμπορίου Exportgate.gr, βοηθάμε τις εταιρείες του egg, οι οποίες έχουν εξαγώγιμο προϊόν ή υπηρεσία, να δικτυώνονται στην παγκόσμια αγορά και να αναζητούν συνέργειες για τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο». Σημειώνεται ότι η Eurobank συνεργάζεται ήδη με 3 funds του Equifund ενώ το πρόγραμμα egg παρέχει μεταξύ άλλων ευκαιρίες εξωστρέφειας, δικτύωσης, χρηματοδότηση αλλά και συμβουλευτική στις νέες επιχειρήσεις.
kathimerini.gr