Εως 35% πάνω ενοίκια και τιμές πώλησης σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας

Επιστροφή στο κέντρο. Είτε πρόκειται για πωλήσεις, είτε για ενοικιάσεις κατοικιών, το κέντρο της Αθήνας αυτή τη στιγμή είναι ο πιο hot προορισμός όσον αφορά τη ζήτηση παρουσιάζοντας τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών πανελλαδικά, που φτάνουν μέσα σε έναν χρόνο ακόμη και 35%!

Το εντυπωσιακό και άκρως ενδιαφέρον είναι ότι μετά το ράλι που σημειώθηκε ειδικά την τελευταία διετία στα μικρά και φθηνότερα ακίνητα έως τα 60.000 ευρώ, με σκοπό -κυρίως- την εκμετάλλευσή τους από τις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Αirbnb, ανάμεσα στις περιοχές που πρωταγωνιστούν τώρα στην άνοδο, ειδικά στο κομμάτι των πωλήσεων, περιλαμβάνονται ακόμη και δύσκολες γειτονιές της Αθήνας, όπως το Μεταξουργείο, η πλατεία Βάθη και ο σταθμός Λαρίσης. Το γεγονός αυτό εξηγείται μεν λόγω της κατάρρευσης των τιμών στην εγχώρια κτηματαγορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας μαύρης δεκαετίας (από το τέλος του 2008) και της έλλειψης πλέον ευκαιριών στα μικρά και φθηνά ακίνητα στις υπόλοιπες περιοχές του κέντρου, ωστόσο, όπως αναφέρουν μεσίτες και στελέχη της αγοράς, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα και αποτυπώνει μάλλον υπερβολικές προσδοκίες των ιδιοκτητών που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη σαφώς θετικότερη συγκυρία για τα ακίνητα.

Ενδεικτικά, στο Μεταξουργείο οι τιμές πώλησης κατοικιών έχουν σημειώσει άνοδο κατά μέσο όρο σε ποσοστό 33% για το 2018 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, στην πλατεία Βάθη 27% και τον σταθμό Λαρίσης 21%. Μάλιστα, οι τρεις αυτές περιοχές βρίσκονται στο top 5 των περιοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους πανελλαδικά, με τις τιμές για τα μικρότερα διαμερίσματα των 60-70 τ.μ. να βρίσκονται λίγο πιο χαμηλά από τα προ κρίσης (!) επίπεδα για τα μη ανακαινισμένα ακίνητα, με βάση τουλάχιστον τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών.

Υψηλά, διψήφια ποσοστά ανόδου που αγγίζουν ακόμη και το 30% για την πρωταθλήτρια Αθήνα παρουσιάζουν και οι ενοικιάσεις κατοικιών, με τη διαφορά ωστόσο ότι εδώ πρωταγωνιστούν πιο «καλές» περιοχές.

Tα στοιχεία που παρουσιάζει το «business stories» για την ακτινογραφία της αγοράς κατοικίας προέρχονται από τις αγγελίες που δημοσιεύονται στο δίκτυο Spitogatos (www.spitogatos.gr, www.spiti24.gr, www.tospitimou.gr, www.spitogatos.com.cy) το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων ακινήτων σε Ελλάδα και Κύπρο, προβάλλοντας πάνω από το 90% των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση. Με βάση τα στοιχεία αυτά, κατά πολύ μικρότερος είναι ο αριθμός των περιοχών που έχουν σημειώσει πτώση. Αυτό είναι μία ακόμη ένδειξη ότι έχει αρχίσει να κλείνει ο πτωτικός κύκλος της εγχώριας κτηματαγοράς που ξεκίνησε από το τέλος του 2008 και πλέον δείχνει να βρίσκει ένα σημείο ισορροπίας ήδη από το β' μισό του 2018, με βάση τα επίσημα νούμερα της Τραπέζης της Ελλάδος.

Οι τιμές πώλησης κατοικιών

Τα στοιχεία του δικτύου του Spitogatos αποτυπώνουν τις προσδοκίες των ιδιοκτητών, έστω κι αν οι πράξεις μεταβίβασης τελικά μπορεί να γίνονται με τίμημα ακόμη και 20% πιο κάτω από το ζητούμενο, ανάλογα με τα μετρητά που διαθέτει ο αγοραστής. Οι πωλητές θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη στηριζόμενοι σε μεγάλο βαθμό τελικά στην Airbnb και τους ξένους αγοραστές.



Της Στεφανίας Σούκη
newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!