Στις αρχές του 2019 παραδίδεται η ηλεκτροκίνηση στο Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους προβλέπεται να ξεκινήσει η πλήρης ηλεκτροδότηση στην γραμμή «Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη», κατεβάζοντας την αυλαία σε ένα από τα από σπουδαιότερα έργα σιδηροδρομικής υποδομής που χρειάστηκαν όμως 30 ολόκληρα χρόνια μεγάλων περιπετειών για να ολοκληρωθούν.

Πρόκειται για την παράδοση του τελευταίου τμήματος μήκους 54 χλμ της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Τιθορέα– Λιανοκλάδι – Δομοκός συνολικού κόστους 374 εκατομμυρίων ευρώ. Στις αρχές του έτους είχε παραδοθεί από την ΕΡΓΟΣΕ, το πρώτο κομμάτι, το οποίο περιελάμβανε το Τιθορέα-Λιανοκλάδι, όταν η συνολική παράδοση της εργολαβίας ήταν προγραμματισμένη για το 2004!

Η ηλέκτριση ωστόσο του σιδηροδρόμου δεν θα σημάνει για τους επιβάτες και την αυτόματη μετάβαση σε νέες γρηγορότερες ταχύτητες που θα κάνουν πιο δελεαστικό το δρομολόγιο από και προς την Θεσσαλονίκη. Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου θα διαρκέσει μήνες καθώς θα χρειαστεί να ολοκληρωθούν τα συστήματα τηλεδιοίκησης και ETCS που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ταχυτήτων έως 200 χλμ την ώρα και εκτός από ταχύτητες θα δώσουν και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Με την ολοκλήρωση των έργων, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορεί να ξεκινήσει δρομολόγια αλλά σίγουρα χωρίς τα υπερσύγχρονα βαγόνια Pendolino της της Ferrovie dello Stato Italiano και με ταχύτητες κυρίως 160 χλμ την ώρα.

Έστω όμως και με τους αργούς ρυθμούς ο σιδηρόδρομος δείχνει έτοιμος να γυρίσει σελίδα. Με την παράδοση των έργων θα ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια τρένων που δεν θα χρειάζεται η αλλαγή μηχανής, πρώτα με συρμπύς ντήζελ και κατόπιν με ηλεκτρικούς. Η διάρκεια του ταξιδιού θα παραμείνει σε εξίσου απαγορευτικά επίπεδα, από 4 έως 4,5 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σιδηροδρομική γραμμή του ΠΑΘΕ θα παραδοθεί τμηματικά καθώς τον επόμενο μήνα ο σχεδιασμός προβλέπει να δοθεί η μία γραμμή και το Φεβρουάριο, η δεύτερη. Kαι αυτή όμως την φορά με καθυστέρηση καθώς τα έργα ήταν αρχικά προγραμματισμένα να παραδοθούν τέλη Οκτωβρίου.

Το σήμα για το τέλος στο μεγάλο σήριαλ του σιδηροδρόμου έδωσε η ΕΡΓΟΣΕ την περασμένη εβδομάδα, όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο στο τμήμα Λιανοκλάδι-Αγγείες-Δομοκός διασχίζοντας την δεύτερη μεγαλύτερη σήραγγα της χώρας, στο όρος Όθρυς μήκους 6,4χλμ.

Παράλληλα προς ολοκλήρωση βαίνει και η μεγαλύτερη μεταλλική γέφυρα των Βαλκανίων, στην Εκκάρα Φθιώτιδας καθώς στρώθηκε η πρώτη γραμμή, απομένει η δεύτερη και η τοποθέτηση της ηλεκτροκίνησης, ένα έργο που αντιμετώπισε πολλές τεχνικές δυσκολίες.


Της Μαριάννας Τζάννε
newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!