E.E.: Πιέσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Kοινοτικός αξιωματούχος συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσει όλες τις μνημονιακές εκκρεμότητες στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου η διαπραγμάτευση να γίνεται στο γενικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια. Όπως τόνισε, οι στόχοι για ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμηση και εκπομπές αερίων θερμοκηπίου του 2020 είναι επιτεύξιμοι από την Ελλάδα, όμως για το 2030 θα είναι πολύ πιο φιλόδοξοι.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε αναφορά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας και αναφέρθηκε ότι αν δεν πετύχει ο διαγωνισμός θα εξεταστούν οι αιτίες για να εξευρεθεί η σωστή λύση. Σε σχέση με την πιθανότητα παύσης λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ σε Καρδιά και Αμύνταιο, επίσης για περιβαλλοντικούς λόγους, είπαν ότι αν δεν δοθεί παράταση από την ΕΕ, μπορεί να γίνουν κάποιες εξαιρέσεις αλλά το «τρένο» πρέπει να πάει προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030 στον κτιριακό τομέα, απαιτούνται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο επενδύσεις πρωτοφανούς μεγέθους, της τάξης των 170 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Τα κονδύλια αυτά, όπως είπε, δεν μπορούν να καλυφθούν από την Ε.Ε. ή τους κρατικούς προϋπολογισμούς και για τον λόγο αυτό προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λύσεις που θα κινητοποιήσουν τραπεζική χρηματοδότηση για ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων και κίνητρα για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ως προς το 2050, οπότε η Ευρώπη οδεύει προς την πλήρη απανθρακοποίηση, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση αν θα προκριθεί η τεχνολογία του υδρογόνου ή της ηλεκτροκίνησης. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να αναληφθούν προσπάθεια σε όλους τους τομείς (γεωργία, κτηνοτροφία, μεταφορές, κτίρια, ενέργεια).

economistas.gr