Χρυσή Βίζα: Θωρακίζεται με νομοθετική ρύθμιση

Στην άμεση θωράκιση του καθεστώτος απόκτησης της Χρυσής Βίζας, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ύστερα από την αποκάλυψη της δραστηριότητας του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος πουλούσε ακίνητα σε Κινέζους που ήθελαν την άδεια διαμονής στην Ελλάδα, διευκολύνοντάς τους να παρακάμψουν τους ισχύοντες κεφαλαιακούς περιορισμούς στην Κίνα.

H αποκάλυψη των δραστηριοτήτων αυτών, φέρνει στην επιφάνεια και τη δράση Κινέζων "επενδυτών", οι οποίοι έχουν στήσει μεσιτικές μπίζνες στην Ελλάδα με άξονα τη Χρυσή Βίζα. Κατόπιν αυτού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα υποχρεώνει τους αλλοδαπούς που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα για την απόκτηση της πενταετούς άδειας διαμονής, να διακρατούν τα ακίνητα επί πενταετία.

Πιο συγκεκριμένα, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ειδική μνεία στα συμβόλαια αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς ότι αυτοί υποχρεώνονται να διακρατήσουν το ακίνητο για μια πενταετία. Ταυτόχρονα θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά η αρμόδια αρχή και καθ΄όλη τη διάρκεια της πενταετίας οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες των ακινήτων θα ελέγχονται και θα ταυτοποιούνται.

H νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να θωρακιστεί το καθεστώς παροχής της Golden Visa έρχεται καθώς, μέσω των συμβολαιογράφων από τους οποίους περνούν οι συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησιών ακινήτων, έχει διαπιστωθεί ότι η Χρυσή Βίζα χρησιμοποιείται από αλλοδαπούς για τον παράνομο πλουτισμό τους. Ειδικότερα, έχει εντοπισθεί ότι Κινέζοι "επενδυτές" εμφανίζονται ως αγοραστές ακινήτων και με 250.000 ευρώ αποκτούν την άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, ωστόσο, προχωρούν σε μεταπωλήσεις των ακινήτων, χωρίς οι ίδιοι να χάνουν τη Χρυσή Βίζα και βγάζοντας επιπλέον κέρδος από τη μεταπώληση σε υψηλότερες τιμές.

Mάλιστα διαπιστώνεται ότι Κινέζοι "επενδυτές" κάνουν… καριέρα μεσίτη στις πλάτες της Χρυσής Βίζας, αφού αγοράζουν περισσότερα του ενός ακίνητα σε τιμές ακριβότερες αυτών της αγοράς. Στη συνέχεια, και χωρίς να χάνουν την άδεια πενταετούς διαμονής στην Ελλάδα που τους παρέχει η Χρυσή Βίζα, ανεβάζουν περαιτέρω το τίμημα και μεταπωλούν τα ακίνητα σε άλλους Κινέζους. Οι τελευταίοι αποκτούν και αυτοί την άδεια διαμονής, "επενδύοντας" στο ίδιο ακίνητο και χωρίς τα χρήματα της αγοράς να πηγαίνουν στο ελληνικό κράτος, αλλά να βγαίνουν – κατά το επιπλέον του τιμήματος της μεταπώλησης – σε χώρες του εξωτερικού.

H Κίνα ήταν εξαρχής και παραμένει στην κορυφή της λίστας του Enterprise Greece ως προς τις χώρες προέλευσης των επενδυτών που αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος Χρυσή Βίζα.

Mε βάση τα στοιχεία της 31ης Αυγούστου 2018, ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα στη χώρα έχει ανέλθει σε 3.154 από την έναρξή του, το 2013. Το 2013 ξεκίνησε με μόλις 21 άδειες διαμονής, οι οποίες έγιναν 444 το 2014, αυξήθηκαν σε συνολικά 949 το 2015 και ανέβηκαν στις 1.532 το 2016, στις 2.493 στο τέλος του 2017 και πλέον με στοιχεία έως το τέλος Αυγούστου, στις 3.154.

Aναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, η Κίνα έρχεται πρώτη με συνολικά 1.521 άδειες και ακολουθείται στην πρώτη τριάδα από τη Ρωσία με 438 και την Τουρκία με 337. Οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν τη δεκάδα των χωρών προέλευσης των επενδυτών, είναι ο Λίβανος, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ουκρανία, η Συρία, η Ιορδανία και το Ιράν.

Της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr