Η Apple κινδυνεύει να μην είναι πλέον ο κολοσσός του $1 τρισ.

Προειδοποίηση για τις πωλήσεις κατά το κρίσιμο τρίμηνο που περιλαμβάνει και την περίοδο των γιορτών, απηύθυνε η Apple, καθώς εκτιμά ότι τα νούμερα θα υπολείπονται τελικά τις προσδοκίες της Wall Street.

Ο CEO του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, Tim Cook, ανέφερε πως αιτία για τα παραπάνω είναι η αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές και τα κόστη από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley προχώρησε πριν απο λίγο σε υποβάθμιση της τιμής στόχου για τη μετοχή.

Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley μείωσε την τιμή στόχο στα 226 δολ. από 247 δολ. reduced her target to $226 from $247, λογω πιέσεων που δέχονται και άλλες επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών αλλά και λόγω συναλλαδολ. από 2019 δολ. προηγουμένως διατηρώντας τη σύστασή του σε market perform.

Οι απογοητευτικές προβλέψεις του τεχνολογικού κολοσσού με τη μεγαλύτερη αποτίμηση στον κόσμο, προκάλεσαν την πτώση της μετοχής έως και 7%, γεγονός που προκάλεσε πλήγμα ύψους σχεδόν 70 δισ. δολ. στην αγοραία αξία της Apple, η οποία υποχώρησε κάτω από το 1 τρισ. δολ.

Η πρόβλεψη επίσης μπορεί να επιτείνει τις ανησυχίες για τις εταιρείες τεχνολογίας που υπέστησαν τελευταία ένα sell off μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Amazon.com και της μητρικής της Google, Alphabet Inc.

Η Apple ανακοίνωσε ότι αναμένει έσοδα μεταξύ 89 δισ. και 93 δισ. δολ. για το α' τρίμηνο που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, με μέση τιμή στα 91 δισ. δολ. - ποσό που υπολείπεται των προσδοκιών της Wall Street για 93 δισ. δολ.

Όπως ανέφερε ο Cook σε συνέντευξή του στο Reuters, η Apple «βλέπει» αδυναμία στη μακροοικονομική εικόνα σε κάποιες από τις αναδυόμενες αγορές», όπως Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Τουρκία. Στην αγορά της Ινδίας οι πωλήσεις ήταν αμετάβλητες κατά το δ' τρίμηνο, ανέφερε.

Παράλληλα, η εταιρεία πάει σε μια αλλαγή στρατηγικής, καθώς, όπως είπαν στελέχη της, θα σταματήσει να δίνει νούμερα για iPhones, iPads και υπολογιστές Mac, οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση της τιμής της μετοχής, από τότε που οι πωλήσεις της iPhone αποτελούσαν τον παράγοντα – κλειδί για την πορεία του κάθε τριμήνου.

Το γεγονός πάντως ότι η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 7% μετά το κλείσιμο της Wall, βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη χρηματιστηριακή της αξίας ύψους 1 τρισ. δολ. Αν η μετοχή εξακολουθήσει να υποχωρεί τόσο πολύ και κατά το άνοιγμα της Wall Street η Apple θα έχει κεφαλαιοποίηση κάτω του 1 τρισ. δολ.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία του Tim Cook έγινε πρώτη είδηση παγκοσμίως όταν κατάφερε να γίνει η πρώτη εταιρεία στην αμερικανική ιστορία που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1 τρισ. δολ. σε χρηματιστηριακή αξία.

newmoney.gr