"Νέα είσοδος" στην ελληνική αγορά food delivery

Μεγάλες δυνατότητες στην ελληνική αγορά delivery φαγητού φαίνεται πως βλέπουν εταιρείες από το εξωτερικό, που σπεύδουν να τοποθετηθούν και στην χώρα μας.

Mια από αυτές είναι η φινλανδική Wolt, που έχει προχωρήσει στην ίδρυση θυγατρικής στην Ελλάδα και έχει αρχίσει να στελεχώνεται και σε διοικητικό επίπεδο.

«Mε τη Wolt η παραγγελία φαγητού περνάει στο επόμενο επίπεδο. Φέρνουμε τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης στην πόρτα σου εύκολα και γρήγορα» είναι το motto της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 2014 στο Ελσίνκι από τους Miki Kuusi (CEO), Lauri Andler, Oskari Petas, Elias Pietilä, Mika Matikainen και Juhani Mykkänen, και προσφέρει μια mobile και web-based πλατφόρμα για food delivery σε αστικές περιοχές.

Στην ουσία μέσα από την πλατφόρμα της Wolt οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν φαγητό από τα συνεργαζόμενο εστιατόρια, το οποίο στην συνέχεια θα τους παραδοθεί από συνεργάτες (partners) της Wolt, σε ένα μοντέλο παρόμοιο (αν και όχι ίδιο) με εκείνο της Uber για τις μετακινήσεις. Αναλυτικότερα, οι partners διατηρούν μια μορφή ευέλικτης συνεργασίας με την Wolt, δηλώνουν τις ώρες που μπορούν να απασχοληθούν και παραδίδουν τις παραγγελίες με τα δικά τους μέσα, που στην Σκανδιναβία από όπου ξεκίνησε το εγχείρημα μπορούν να είναι είτε το αυτοκίνητο ή η μηχανή τους είτε το ποδήλατο τους είτε ακόμη και με τα πόδια.

H Wolt πλέον έχει επεκταθεί σε 20 πόλεις σε Φινλανδία, Εσθονία, Σουηδία, Τσεχία, Δανία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Γεωργία και Ουγγαρία και τώρα ετοιμάζεται να κάνει την είσοδο της και στην Αθήνα. Συνεργάζεται με περισσότερα από 1400 εστιατόρια ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο Ταλίν της Εσθονίας πειραματίζεται για τις παραδόσεις της με robots αυτόνομης οδήγησης σε συνεργασία με την Starship Technologies.

H εταιρεία έχει «σηκώσει» χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 15 εκατ ευρώ και μεταξύ των επενδυτών της συμπεριλαμβάνονται ο ιδρυτής του Skype Niklas Zennström και ο Ilkka Paananen, CEO της Supercell.

Του Δημήτρη Τσουκαλά
businessnews.gr