Νestle: Ένας «Γολιάθ» στα Οινόφυτα

Παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων και περισσότερων ποικιλιών καφέ δίνει πλέον η νέα υπερσύγχρονη εγκατάσταση καβουρδίσματος καφέ στο εργοστάσιο της Nestle Ελλάς, στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Το πενταώροφο καβουρδιστήρι με το παρατσούκλι «Γολιάθ», επένδυση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, εγκαινιάστηκε χθες παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, τοπικών φορέων και πλήθους επιχειρηματιών. Από τους 10.000 τόνους καφέ που ήταν μέχρι σήμερα η παραγωγή, πλέον μπορεί να ανέλθει στους 20.000 τόνους ετησίως, ενώ εκτός από τον ελληνικό καφέ υπάρχει πλέον η δυνατότητα για παραγωγή στην εν λόγω μονάδα και άλλων ειδών καφέ, όπως για παράδειγμα καφέ εσπρέσο, αλλά και αρωματικού ελληνικού καφέ.

Στόχος της εταιρείας είναι η πρόσθετη ποσότητα που μπορεί πλέον να παραχθεί να κατευθύνεται για εξαγωγές στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Ευρώπη. Σήμερα ο ελληνικός καφές που παράγει η Nestle Ελλάς, ο γνωστός καφές «Λουμίδης Παπαγάλος» εξάγεται κυρίως στις χώρες όπου υπάρχουν μεγάλες ελληνικές κοινότητες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Στο εργοστάσιο των Οινοφύτων, εξάλλου, πραγματοποιείται και η συσκευασία του στιγμιαίου καφέ Nescafe Classic που προορίζεται για την ελληνική αγορά. Στο εργοστάσιο καφέ απασχολούνται 130 άτομα μόνιμο προσωπικό και 15 εποχικό προσωπικό, ενώ συνολικά η Nestle Ελλάς έχει 800 μόνιμους εργαζόμενους.

Η επένδυση των 8,5 εκατ. ευρώ εντάσσεται σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ που υλοποίησε η εταιρεία την τελευταία τριετία.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης δήλωσε: «Το εργοστάσιο του καφέ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην πορεία της Nestlé. Στα τριάντα χρόνια που είναι στην ευθύνη μας, από το 1987, οι επενδύσεις μας σε αυτό είναι διαρκείς και το έχουν μετατρέψει σε μία πραγματικά προηγμένη παραγωγική μονάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επενδυτική αυτή πορεία κορυφώνεται σήμερα, με την ολοκλήρωση της νέας εγκατάστασης για το καβούρδισμα του καφέ, μιας επένδυσης που ξεκίνησε το 2016 και αγγίζει τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα επένδυση σημαίνει δέσμευση για το μέλλον του εργοστασίου, σημαίνει ανάπτυξη, καθώς με τις νέες δυνατότητες θα μπορούμε να εξάγουμε διάφορους τύπους καβουρδισμένου και αλεσμένου καφέ από εδώ, από τα Οινόφυτα Βοιωτίας, στις αγορές Nestlé σε όλο τον κόσμο, σημαίνει όμως και ακόμη μεγαλύτερη φροντίδα για την τοπική κοινότητα, και αυτοί είναι τρεις μόνο λόγοι για τους οποίους είμαστε χαρούμενοι σήμερα».

«Δίνεται ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την προοπτική της εθνικής οικονομίας και της Ελλάδας. Σήμερα έχουμε ένα παράδειγμα, το οποίο πρέπει να μιμηθούν κι άλλοι, που δείχνει ότι στη χώρα γίνονται επενδύσεις και είναι σημαντικό να προσανατολιστούμε στην καινοτομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγικής μας δομής προκειμένου να έχουμε μια οικονομία εξωστρεφή και ανταγωνιστική» δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Πιτσιόρλας. Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα νομοσχεδίου με το οποίο θα προβλέπεται η δημιουργία οργανωμένου φορέα υποδοχής (Βιομηχανικού Πάρκου) στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Το Βιομηχανικό Πάρκο θα δημιουργηθεί στην υφιστάμενη δεσμευμένη από τις βιομηχανίες γη και σε ελεύθερη συνολικής έκτασης 11.000 στρεμμάτων, ενώ την ευθύνη θα έχει ο φορέας διαχείρισης στον οποίο θα συμμετέχουν η ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Τανάγρας και οι βιομηχανίες της περιοχής. Για τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών αναμένεται να γίνουν συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης τόνισε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά βρέθηκα σήμερα στα εγκαίνια της νέας επένδυσης της Nestle στη Βοιωτία. Στην καρδιά του επιχειρηματικού πάρκου που υλοποιούμε στην περιοχή του Ασωπού. Εκεί που το όραμά μας γίνεται πραγματικότητα. Μία επένδυση 8,5 εκατ. ευρώ, σε μία χώρα που λέει ότι θέλει επενδύσεις, αλλά δεν το δείχνει. Παραμένουμε δίπλα σε όποια επένδυση δίνει θέσεις εργασίας και έχει οφέλη για την τοπική οικονομία».

Η επένδυση της Nestle έρχεται σε μια περίοδο δύσκολη για την αγορά καφέ. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Nielsen για λογαριασμό των εταιρειών καφέ η μείωση των πωλήσεων καφέ, κατά τον πρώτο χρόνο επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο προϊόν (το μέτρο ξεκίνησε την 1/1/2017) έφτασε το 6%, καθώς οι τιμές επιβαρύνθηκαν κατά 25% με 30%.

της Δήμητρας Μανιφάβα
businessnews.gr