Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Εκτός στόχου η απορρόφησή του

Για εκτροχιασμό της απορρόφησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κάνει λόγο το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την Ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως ο στόχος παροχής ενισχύσεων ύψους 6,75 δισ. ευρώ δεν θα επιτευχθεί. Αντιθέτως το ΙΟΒΕ εκτιμά πως αυτές (σ.σ. οι ενισχύσεις) αναμένεται να διαμορφωθούν έως το τέλος του 2018 στα περσινά επίπεδα δηλαδή στα 5,95 δισ. ευρώ, που ήταν το χαμηλότερο από το 2000.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, μικρότερη συμβολή στην επενδυτική δραστηριότητα και στην απασχόληση. Από την άλλη πλευρά, οι λίγες ενισχύσεις που θα δοθούν φέτος συνιστούν μια χαμηλή βάση σύγκρισης για την υλοποίηση του ΠΔΕ το 2019. Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019, η πρόβλεψη για τις δαπάνες στο βασικό σενάριο είναι 550 εκατ. ευρώ υψηλότερες από το φετινό σενάριο, στα 7,3 δισ. ευρώ, ενώ και στο εναλλακτικό δημοσιονομικό σενάριο παραμένει μεγαλύτερη κατά 250 εκατ. ευρώ.

Όπως σχολιάζει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι ενισχύσεις μέσω του ΠΔΕ δεν ξεπέρασαν τα 1,48 δισ. ευρώ, 105 εκατ. ευρώ λιγότερα από ότι την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.

Οι δαπάνες σε αυτό το χρονικό διάστημα υπολείπονται κατά 923 εκατ. ευρώ ή 38,5% του σχετικού στόχου, ενώ αντιστοιχούν μόλις στο 21,9% του στόχου δαπανών για το σύνολο του 2018 (6,75 δισ. ευρώ).

Ένας από τους λόγους υποεκτέλεσης του ΠΔΕ είναι ότι τα έσοδά του υπολείπονται των επιδιωκόμενων για αυτήν την περίοδο κατά 166 εκατ. ευρώ ή 10,3%, παρότι είναι υψηλότερα κατά 20,6% ή κατά 245 εκατ. ευρώ των αντίστοιχων περυσινών (στα 1,19 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η υστέρηση οφείλεται στη χαμηλή απορροφητικότητα κεφαλαίων από τα κοινοτικά ταμεία, η οποία είναι 11,3% μικρότερη του σχετικού στόχου. Ωστόσο η υστέρηση εσόδων του ΠΔΕ αντιστοιχεί σε μικρό τμήμα της υστέρησης των δαπανών του, μόλις το 18%, επομένως δεν αποτελεί την κύρια αιτία της.

της Αλεξάνδρας Γκίτση
capital.gr