Αεροδρόμιο Μακεδονία: Τον Μάρτιο ξεκινά η λειτουργία του νέου "υπερατλαντικού" διαδρόμου

Aκόμα μία παράταση, πιθανότατα η τελευταία για την λειτουργία του "υπερατλαντικού" διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 του Αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών το έργο παίρνει παράταση για ακόμα 74 ημέρες από την προκαθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 31ης Δεκεμβρίους του 2018. Αυτό σημαίνει πως η λειτουργία του νέου διαδρόμου θα ξεκινήσει από τις 15 Μαρτίου 2019, μία ανάσα πριν την έναρξη της ερχόμενης τουριστικής σεζόν για την Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και όσες άλλες περιοχές εξυπηρετεί το Αεροδρόμιο.

Oπως αναφέρεται στην απόφαση, μία "ρεαλιστική" ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι η 15η Ιουνίου 2019 βάσει του όγκου και της φύσης των υπολειπόµενων εργασιών και υπό «κανονικές» συνθήκες λειτουργίας του εργοταξίου όμως δεδομένου του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα έργο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ µε δεσµευτική ηµεροµηνία παράδοσής του ως λειτουργικού τον Μάρτιο 2019, καθώς και τη δέσµευση του ελληνικού δηµοσίου προς τον νέο Φορέα Διαχείρισης του Αεροδρομίου δηλαδή τη Fraport Greece για παράδοση του έργου λειτουργικού το δυνατόν συντοµότερα, η ∆ιευθύνουσα Υπηρεσία κάλεσε την ανάδοχο να επιταχύνει. Η ανάδοχος κοινοπραξία (ΑΚΤΩΡ-ΑΘΗΝΑ) κατόπιν τούτου σύμφωνα με το έγγραφο δεσμεύτηκε ότι, εφόσον εντατικοποιηθεί ο ρυθµός εργασίας, µε διευρυµένο ωράριο, ανάπτυξη δεύτερης (νυχτερινής) βάρδιας, διάθεση εφεδρικών µηχανηµάτων, είναι δυνατή η σύντµηση του ανωτέρω χρόνου και η ολοκλήρωση των εργασιών την 15η Μαρτίου 2019.

Aυτό βέβαια σημαίνει ότι θα φτάσουμε στο παρά πέντε της έναρξης της τουριστικής περιόδου και με βάση την απόφαση φαίνεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί πολλή μεγάλη προσπάθεια με διπλασιασμό των εργασιών καθώς η εκτιμώμενη παράταση έστελνε την ολοκλήρωση του έργου το καλοκαίρι και η απόφαση δίνει τον μισό χρόνο προκειμένου η Fraport Greece να μπορέσει να τον λειτουργήσει. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε μέρα από εδώ και πέρα θα μετράει καθώς η περικοπή της "ρεαλιστικής" παράτασης δημιουργεί επιπλέον "άγχος" στην ολοκλήρωση ενός έργου που ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου 2005.

Oχι άδικα, το έργο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα "αιώνια" του κατασκευαστικού κλάδου λόγω της μακροχρόνιας διάρκειας του ενώ το κόστος του εκτιμάται σε πάνω των 300 εκ.ευρώ. Εκτός από το κύριο έργο γίνεται και επέκταση του παράλληλου τροχιόδρομου. Για την κατασκευή των δύο διαδρόμων επιχωματώνεται θαλάσσιο τμήμα μήκους 1.064 μέτρων και πλάτους 450 μέτρων. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ήταν 246 εκατ. ευρώ.

Nα θυμίσουμε πως η αναβάθμιση και επέκταση του διαδρόμου 10-28 αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για να μπορεί το Αεροδρόμιο Μακεδονία να δέχεται υπερατλαντικές πτήσεις (το μήκος του διαδρόμου θα είναι 3,4 χλμ) αλλά και να αυξηθεί η ικανότητα του πτητικού έργου. Επίσης αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης του τουρισμού τόσο για την πόλη όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Να θυμίσουμε από τον περασμένο Απρίλιο έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην κυκλοφορία το έτερο έργο αναβάθμισης του χερσαίου τμήματος του διαδρόμου 10-28.

Tην ίδια στιγμή τα έργα της Fraport Greece για την κατασκευή του νέου τέρμινα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το νέο κτίριο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και να συνδεθεί με το υφιστάμενο τέρμιναλ του Αεροδρομίου Μακεδονία το οποίο επίσης στη συνέχεια θα δεχθεί ένα εκτεταμένο λίφτινγκ. Στην τελική του μορφή το Τέρμιναλ του Αεροοδρομίου θα μπορεί να δέχεται έως και 8 εκατ. επιβάτες το χρόνο, ενώ οι χώροι του θα θυμίζουν μεγάλα αεροδρόμια του εξωτερικού με έμφαση την εστίαση, το retail και την ψυχαγωγία.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com