Στο «σφυρί» πρώτες κατοικίες χαμηλής αξίας στο επόμενο δωδεκάμηνο

Οι πιέσεις του SSM προς τις τράπεζες για μείωση των «κόκκινων» δανείων τους και ειδικά οι πιέσεις για επιτάχυνση των πλειστηριασμών φέρνουν πλέον και την πρώτη κατοικία στο προσκήνιο. Έτσι, το επόμενο διάστημα έρχονται και πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών και μάλιστα αξίας ακόμα και 100.000 ευρώ.

Στις τράπεζες επικρατεί αναβρασμός μετά και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2018 που έδειξαν υστέρηση αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί ειδικά στον τομέα των στεγαστικών, ενώ και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, έξι μήνες από την έναρξη των πλειστηριασμών, η προσέλευση όσων οι τράπεζες έχουν χαρακτηρίσει στρατηγικά κακοπληρωτές δεν είναι η αναμενόμενη, οδηγεί σε πιο δραστικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα στεγαστικά δάνεια καθώς και ότι τα κόκκινα στεγαστικά μειώθηκαν μόλις κατά 1,1% με βάση τα τελευταία στοιχεία έως και το τέλος Ιουνίου δεν επιτρέπει άλλη καθυστέρηση.

Η δεξαμενή των ακινήτων που διαθέτουν οι τράπεζες και που τα βαραίνει ληξιπρόθεσμη οφειλή από στεγαστικό δάνειο αντιπροσωπεύει δάνεια αξίας 11,81 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα το άτυπο «μορατόριουμ» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες ήθελε να μη βγαίνουν σε πλειστηριασμό κατοικίες με αξία κάτω των 150.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία προστασία. Εκτός εξαιρέσεων, μέχρι σήμερα οι τράπεζες τήρησαν αυτή τη συμφωνία. Όμως, όσο το απόθεμα των ακινήτων αυτών μειώνεται, προχωρούν σε πλειστηριασμούς και ακινήτων μικρότερης αξίας, δηλαδή και σε ακίνητα πρώτης κατοικίας με αντικειμενική ακόμα και κάτω των 100.000 ευρώ.

cnn.gr