Την ανηφόρα παίρνουν οι τιμές στις κατοικίες

Σταθεροποιείται η παγκόσμια αγορά κατοικίας μετά την οικονομική κρίση αρκετές χώρες να βλέπουν άνοδο η οποία φτάνει και το 17 % σε ετήσια Βάση -Μάλτα- ενώ η κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αναδεικνύονται σε περιοχές ισχυρής ανάπτυξης σύμφωνα με τον Δείκτη τιμών κατοικιών της Knight Frank που παρακολουθεί 57 από τις σημαντικότερες αγορές κατοικίας παγκοσμίως.


Σε Λετονία Σλοβενία και Ουγγαρία οι τιμές σημείωσαν αύξηση κατά 12% έως 14% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018 ενώ η περιοχή ως σύνολο σημείωσε μέση αύξηση 8% έναντι 5,1% για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ενίσχυση των οικονομιών, η βελτίωση της απασχόλησης και η ευρύτερη διαθεσιμότητα στεγαστικών δανείων χαμηλού επιτοκίου βρίσκονται πίσω από τις ισχυρές επιδόσεις της περιοχής.



Ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές παρά το βελτιωτικό αυτό σενάριο, στο 4,7% ο δείκτης σημείωσε τον βραδύτερο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης από το 3ο τρίμηνο του 2016. Και ενώ λιγότερες χώρες παρατηρούν μείωση των τιμών των κατοικιών, όπου οι τιμές αυξάνονται, αυξάνονται με πιο αργούς ρυθμούς. Το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης, το αβέβαιο πολιτικό και οικονομικό κλίμα και η νομισματική αστάθεια επιβραδύνουν τη ζήτηση.

Η Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην 48η εμφανίζει άνοδο κατά 0,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι παραμένει όμως ανάμεσα στις χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του 3ου εξ του 2008 -κατάρρευση της Lehman Brothers- μεαζί με την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, και τη Ρωσία.

ered.gr