Κοστολόγηση και επιχειρηματικότητα: Επιχειρηματικό ραντεβού στα τυφλά [1ο μέρος]

Ήταν μοναχοπαίδι από αγροτική οικογένεια. Δεν ήθελε να ασχοληθεί με τις αγροτικές εργασίες, ήθελε να κάνει κάτι άλλο. Στις πανελλήνιες εξετάσεις δεν τα πήγε καλά, μάζεψε 9000 μόρια και δεν κατάφερε να μπει στη σχολή που ήθελε.

Ήταν ιδιαίτερα κοινωνικό παιδί, δεν τον τρόμαζε η δουλειά. Άρχισε να εργάζεται ως σερβιτόρος σε ένα «Καφέ» της πόλης του. Η δουλειά του άρεσε και μετά από έναν χρόνο άρχισε να σκέφτεται ότι θα μπορούσε και ο ίδιος να κάνει ένα τέτοιο κατάστημα και να γίνει εργοδότης του εαυτού του.

Μεταφέρει το σκεπτικό στην οικογένεια του. «Έλα ρε παιδάκι μου, ανέβα στο τρακτέρ, πάμε να οργώσεις κάνα ξένο χωράφι να βγάλουμε και κάνα φράγκο να πληρώσουμε τα γραμμάτια» ήταν η πρώτη αντίδραση του πατέρα. Με τα πολλά, από τον γιο και την μητέρα, με διάφορα επιχειρήματα και διενέξεις, τελικά υποχώρησε. «Ας το δοκιμάσεις. Να μην φταίω εγώ που δεν το έκανες».

Μετά την απόφαση, διάφορα ερωτήματα. Μαγαζί; Τοποθεσία που θα γίνει; Πόσα λεφτά χρειάζονται για να γίνει; Έψαξε, βρήκε έναν χώρο σε πέρασμα στην αγορά και εξοπλισμό. Έκανε λογαριασμό, 40.000 ευρώ μετρητά για το ξεκίνημα και 14.400 ευρώ σε γραμμάτια μέσα στον πρώτο χρόνο. Τα χρήματα δεν υπήρχαν, υπήρχε όμως ένα οικόπεδο κληρονομιά από τον παππού. Το πωλούν, μαζεύουν τις 40.000 ευρώ, υπογράφουν και τα γραμμάτια και με πολύ ενθουσιασμό ξεκινούν το εγχείρημα.

Οι υποχρεώσεις, δηλαδή ενοίκιο, ΤΕΒΕ, ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, εργαζόμενοι, γραμμάτια και άλλα, διαμορφώνουν ένα ποσό που φτάνει τα 5.130 ευρώ τον μήνα. Αν συνυπολογιστεί και μία μηνιαία υπολογιστική αμοιβή για τον ίδιο της τάξεως των 1.000 ευρώ, τότε προκύπτει από τα παραπάνω μία απαίτηση μικτής κερδοφορίας, σε απόλυτο αριθμό, 6.130 ευρώ τον μήνα. Για να βγάλει όμως 6.130 ευρώ μικτά κέρδη με μικτό ποσοστό κέρδους 300%, πρέπει να τζιράρει μηνιαίως 10.135 ευρώ.

Αν το επιχείρημα λοιπόν τζιράρει 10.135 ευρώ μηνιαίως ή 340 ευρώ ημερησίως, ο επενδυτής θα έχει πληρώσει τα λειτουργικά κόστη, τις αγορές, το ΦΠΑ, τον Φόρο Παρεπιδημούντων και θα έχει πάρει και 1.000 ευρώ το μήνα αμοιβή, για την οποία πρέπει να πληρώσει και φόρο εισοδήματος.



Ο φίλος μας όμως δεν έκανε τους παραπάνω λογαριασμούς. Μπήκε απλώς με θετική σκέψη και ενθουσιασμό στο επιχείρημα, δουλεύοντας 8 π.μ. με 12 μ.μ. Στην αρχή τζίραρε περίπου 500 ευρώ την ημέρα. Δεν ήξερε πόσα από αυτά ήταν δικά του και πόσα των υποχρεώσεων του. Όταν ήρθε η ώρα των πληρωμών, είδε ότι δεν έβγαινε, δεν του έφταναν.

Σκέφθηκε να «κλέψει» λίγο ΦΠΑ. Σε έναν τυχαίο έλεγχο τον «τσίμπησαν», πλήρωσε το πρόστιμο. Μετά από έξι μήνες λειτουργίας το μαγαζί έκλεισε, καθώς τον «έπιασε» το ΙΚΑ με αδήλωτο εργαζόμενο. Παράλληλα, έχασε το οικόπεδο και είχε ένα συνολικό χρέος 11.000 ευρώ.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά γεγονότα μόνο τυχαία δεν είναι. Το επιχείρημα δεν βγήκε γιατί ήταν οριακό. Αν φρόντιζε προηγουμένως να ψάξει, μέσω κοστολογικών διεργασιών, ποιο είναι το νεκρό του σημείο, προφανώς δεν θα το επιχειρούσε αλλά θα έκανε κάτι άλλο.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι ο προϋπολογισμός. Αν και ο πρωταγωνιστής στην παραπάνω ιστορία είναι ένας νέος καφετζής, το σενάριο ισχύει για οποιοδήποτε επιχείρημα, μικρό ή μεγάλο.

Έτσι λοιπόν λέμε:
  • Όχι ραντεβού στα τυφλά.
  • Κάνε λογαριασμούς πριν ξεκινήσεις, για να ξέρεις που πας.

Το κείμενο που προηγήθηκε θέλει να καταδείξει την αναγκαιότητα των κοστολογικών διεργασιών. Μέσω τριών άρθρων που θα ακολουθήσουν, στις επόμενες τρεις εβδομάδες, θα δούμε αναλυτικά τα θέματα:
  • Κοστολογικές έννοιες.
  • Εισαγωγή στην Κοστολόγηση.
  • Κοστολόγηση βάσει δραστηριοτήτων.

θα προσπαθήσουμε:
  • Να εξοικειώσουμε τον αναγνώστη με τις πιο συνήθεις κοστολογικές έννοιες, διευκολύνοντας έτσι την κατανόηση των κειμένων.
  • Να τεκμηριώσουμε ότι η κοστολόγηση δεν είναι μία απλή απολογιστική πράξη αλλά μία πολυπαραμετρική διεργασία με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης ενός συστήματος εργασίας. Άρα είναι εργαλείο στρατηγικού management.
  • Να φωτίσουμε τα πλεονεκτήματα της κοστολόγησης βάσει δραστηριοτήτων (ABC Activity Based Costing).


του Κωνσταντίνου Σταυριανίδη
Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης - Κοστολόγου
πηγή: epixeiro.gr