Οι 10 μεγαλύτερες εν ενεργεία δημοπρατήσεις έργων υποδομής

Αν εξαιρέσουμε τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού που ακόμα "ψήνονται" και την επέκταση του 6ου Προβλήτα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης που αναμένεται, σε διαδικασία διαγωνισμού είναι πλέον όλα τα μεγάλα έργα νέας γενιάς. Μετά από μεγάλες αναμονές αλλά και πολιτικές κόντρες είμαστε σε θέση να δούμε σε διαφορετικά στάδια, τα έργα αυτά να ωριμάζουν και να οδηγούνται προς κατασκευή. Αυτή την εποχή όλα τα μεγάλα αυτά projects θα είναι κυρίαρχα στην αιμοδότηση του κατασκευαστικού κλάδου στα χρόνια που έρχονται.

Σήμερα το ypodomes.com παρουσιάζει τη λίστα με τις 10 κορυφαίες δημοπρατήσεις έργων που είναι είτε στην αρχή της διαγωνιστικής διαδικασίας, είτε κοντά στην ολοκλήρωση της προσυμβατικής περιόδου. Για να τα δούμε:

1. Νέα Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: Είμαστε ήδη στην Β`φάση του διαγωνισμού με τρία μεγάλα σχήματα: 1.ΑΚΤΩΡ-ANSALDO-HITACHI, 2.ΤΕΡΝΑ-VINCI-SIEMENS, 3.J&P ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Θα κληθούν να δώσουν τις προσφορές τους στις 10 Δεκεμβρίου. Το κόστος (με ΦΠΑ) ξεπερνά το 1,8δισ.ευρώ.

2. ΒΟΑΚ. Διπλό έργο που περιλαμβάνει παραχώρηση στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος και ΣΔΙΤ στο τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει μεταφερθεί δύο φορές με την πλέον πρόσφατη ημερομηνία να είναι για τις 8 Οκτωβρίου. Το κόστος του διπλού έργου είναι 1,45 δισ. ευρώ

3. Νέο Αεροδρόμιο Καστέλι Ηρακλείου. Εδώ είμαστε λίγο πριν το σύμβαση παραχώρησης πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ανάδοχος είναι η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR. Θα ακολουθήσει η Βουλή και μετά υπογραφές, κάπου στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Το κόστος της επένδυσης αγγίζει τα 480εκατ.ευρώ.

4. Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος. Σε αυτό το διαγωνισμό που διεξάγεται με ανταγωνιστικό διάλογο, είμαστε εδώ και αρκετό καιρό στη Β`φάση και σε προχωρημένο στάδιο. Μόλις αδειοδοτηθεί το έργο περιβαλλοντικά, τα 3 αντίπαλα σχήματα 1.METKA, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.VINCI CONS-VINCI HIGH-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ θα κληθούν να δώσουν τις προσφορές τους. Το κόστος εκτιμάται σε 400-450 εκατ. ευρώ.

5. Ηλεκτρική Διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης. Εν μέσω προχωρημένου διαγωνισμού για το έργο που θα λύσει εν μέρει το πρόβλημα της επαρκούς ηλεκτροδότησης του νησιού και αποτελεί το πρώτο βήμα για την μεγάλη διασύνδεση. Τρία σχήματα διεκδικούν το μεγάλο αυτό ενεργειακό έργο. Το κόστος είναι 384 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

6. Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος. Οκτώ διαφορετικές εργολαβίες που έχουν ήδη διεξαχθεί. Οι πέντε έχουν εγκριθεί και θα οδεύσουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, οι 3 είναι σε φάση αιτιολόγησης των εκπτώσεων. Μέσα στους επόμενους μήνες τμηματικά ή συνολικά το έργο των 75χλμ νέου αυτοκινητόδρομου θα ξεκινήσει. Το κόστος φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

7. Νότιο Τμήμα Αυτοκινητόδρομου Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα. Εδώ δεν έχουμε διαγωνισμό αλλά προετοιμασία καθώς το τμήμα περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης. Σε αναμονή της έγκρισης από την Κομισιόν για να προχωρήσει σε υλοποίηση με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ. Το κόστος είναι 310 εκατ. ευρώ.

8. Νέος Προβλήτας Κρουαζιέρας Λιμένα Πειραιά. Το έργο λίγο πριν δημοπρατηθεί αναβλήθηκε αλλά αναμένεται να δοθεί νέα ημερομηνία, πιθανότατα μέσα στο Φθινόπωρό. Το κόστος 168 εκατ. ευρώ.

9. Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων. Επίσης πολύ προχωρημένος διαγωνισμός, στη Βουλή για παρουσίαση και κατόπιν για υπογραφές. Ανάδοχος η Κ/Ξ ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Το αρχικό κόστος ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

10. Εργολαβία-Σκούπα Αμβρακίας Οδού. Ο διαγωνισμός έγινε το καλοκαίρι και μειοδότρια ήταν η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ. Το κόστος του έργου είναι κάτι παραπάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Σε απόσταση αναπνοής από τα 10 μεγαλύτερα υπό δημοπράτηση έργα είναι εκείνα της Γ`φάσης Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κυκλάδων (142 εκατ. ευρώ) και οι επενδύσεις στο Εμπορευματικό Κέντρο Θριάσιου Πεδίου με 120 εκατ. ευρώ, έργο που αναμένεται να ολοκληρώσει την προσυμβατική του περίοδο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com