Εταιρεία πληρωμών ξεπέρασε σε κεφαλαιoποίηση την Deutsche Bank

H γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard τα πάει περίφημα. Η χρηματιστηριακή αξία της έφθασε τα 21,62 δισ. ευρώ και ξεπερνάει την αντίστοιχη της Deutsche Bank, που είναι 20,58 δισ. ευρώ. Γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκεται πολύ κοντά στο να εισαχθεί στον DAX, τον κορυφαίο δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Μέχρι στιγμής απαρτίζει μαζί με άλλες 29 εταιρείες τον κλαδικό δείκτη TecDax. Σε αυτόν ανήκουν επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας με χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση από εκείνων του DAX. Η τιμή της μετοχής της Wirecard έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 89% από τις αρχές του 2017. Η επικείμενη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο θα γίνει πιθανώς εις βάρος της Commerzbank, η οποία θα βρεθεί εκτός DAX. Επιπλέον, η Wirecard για δεύτερη φορά από τις αρχές της χρονιάς αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις των κερδών της.

Εκτιμά πως στη διάρκεια του τρέχοντος έτους τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα φθάσουν συνολικά τα 560 εκατ. ευρώ, όταν πριν από λίγο καιρό έκανε λόγο για 545 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η τιμή της μετοχής της ενισχύθηκε έως και 9,6% κατά τις χθεσινές μεσημβρινές συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. «Ο κινητήρας της Wirecard δουλεύει στο φουλ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρόμπιν Μπρας, αναλυτής μετοχών γερμανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών της Hauck & Aufhaeuser.

Σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, η εισαγωγή της Wirecard στη Φρανκφούρτη εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Wirecard εδρεύει στο Ασχάιμ, προάστιο του Μονάχου, και στις αρχές της εβδομάδας ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία την Deutsche Bank.

Η τελευταία θεωρείται η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας με κριτήριο την κεφαλαιοποίησή της. Η Commerzbank, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα στη Γερμανία, έχει το ήμισυ της χρηματιστηριακής αξίας της νεότερης Wirecard. Και γι’ αυτόν τον λόγο στην καθιερωμένη τριμηνιαία επανεξέταση των εταιρειών που απαρτίζουν τον DAX τον Σεπτέμβριο ενδέχεται η Commerzbank να τεθεί εκτός.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η δημοφιλία της Wirecard μεταξύ των επενδυτών φανερώνει το τι συμβαίνει συνολικά στον κλάδο των εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ευρώπη.

Μία εξ αυτών είναι η Adyen, νεοφυής ολλανδική εταιρεία, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Ιούνιο του 2018 και μέχρι σήμερα η τιμή της μετοχής της διπλασιάστηκε.

Οι επενδυτές αγαπούν τις εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών επειδή μπορούν να τους εξασφαλίσουν πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα κέρδη. Το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται σε άνθηση, όπως και η παροχή τραπεζικών υπηρεσιών με τη χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών.

Αυτό για τις εταιρείες σημαίνει ότι δεν πρέπει να επωμιστούν το κόστος της παροχής και διαχείρισης μακροπρόθεσμων πιστώσεων, όπως συμβαίνει με τις συμβατικές τράπεζες, που λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με τον παραδοσιακό και ιδιαίτερα κοστοβόρο τρόπο.

Επισημαίνουμε ότι η Wirecard, η οποία ιδρύθηκε το 1999, αναμένει έσοδα σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, εν συγκρίσει με το 1,5 δισ. ευρώ που ήταν τα έσοδα το 2017.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα