Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε την Παρασκευή της ανησυχίες της ότι η τρέχουσα νομισματική κρίση στην Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είναι η Ιταλία και το τι θα συμβεί στη χώρα του επόμενους μήνες, εκτιμά ο Tom Kinmonth, σύμβουλος σταθερού εισοδήματος της ABN Amro, μιλώντας στο CNBC.
Όπως σημειώνει, η οικονομία της Ιταλίας είναι η Τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας καταρτίζει επί του παρόντος τον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Το σχέδιο προϋπολογισμού θα εξεταστεί προσεκτικά από τις ευρωπαϊκές αρχές και κυρίως από τις αγορές, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αύξηση των δημοσίων δαπανών.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις αυξήσεις στις συντάξεις και τα κρατικά επιδόματα, δεδομένου ότι η Ιταλία έχει ήδη ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, το δεύτερο μεγαλύτερo στην ευρωζώνη, το οποίο κυμαίνεται περίπου στο 130% του ΑΕΠ της χώρας, προσθέτει.
Εάν οι παράγοντες της αγοράς δεν εγκρίνουν τον επόμενο προϋπολογισμό, που θα ανακοινωθεί περίπου τον Οκτώβριο, τότε το κόστος δανεισμού για την Ιταλία είναι πιθανό να αυξηθεί, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν ιταλικό χρέος.
Ο Kinmonth σημειώνει, επίσης, ότι εκτός από τον προϋπολογισμό, υπάρχουν και άλλα γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι οργανισμοί αξιολόγησης πρόκειται να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την Ιταλία τις προσεχείς εβδομάδες, οι ιταλικές τράπεζες εξακολουθούν να διαθέτουν μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με την την πολιτική που ακολουθεί η Ρώμη, παράγοντες καθιστούν όλο και πιο δύσκολο να προβλεφθεί τι μπορεί να συμβεί στις τράπεζες.
Μετά την κρίση δημόσιου χρέους του 2011, οι επενδυτές έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί αναφορικά με τους κινδύνους μετάδοσης σε όλη τη ζώνη του ευρώ.
«Το ζήτημα της Τουρκίας είναι κάτι που υπάρχει στο ραντάρ, αλλά είναι πολύ πιο ιδιοσυγκρασιακό σε τραπεζικό επίπεδο και όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ιταλία», καταλήγει ο Kinmonth.
emea.gr