Πλήγμα και για το ελληνικό επιχειρείν η πτώση της τουρκικής λίρας

Η συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας που αποδίδεται στην επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, οι μεγάλες πιέσεις που ασκούνται στα ομόλογα της γειτονικής χώρας και γενικότερα οι αναταράξεις στην τουρκική οικονομία, με τους αναλυτές να μιλούν για αναπόφευκτη προσφυγή στο ΔΝΤ και ενεργοποίηση capital controls, δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, με εμπορική ή και παραγωγική παρουσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου οι ελληνικές εταιρείες που επένδυσαν στην Τουρκία έχουν αυξηθεί κατά 45% το διάστημα 2016-2017. Παράλληλα, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ενισχύεται διαρκώς, ξεπερνώντας τα 3,3 δισ. ευρώ το 2017 (αν και σημαντικά χαμηλότερα του 2015), ενώ η Τουρκία έφθασε να αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμός της χώρας μας, πίσω από την Ιταλία και τη Γερμανία.

Υπολογίζεται πως οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία έως σήμερα ανέρχονται σε αξία τα 6,8 δισ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2017, το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην Τουρκία έχουν φθάσει τις 754, με 250 εταιρείες να επιλέγουν Τουρκία μεταξύ του 2016 – 2017.

Οι κύριοι τομείς στους οποίους επενδύουν οι ελληνικές εταιρίες στην Τουρκία είναι το Γενικό Εμπόριο, το Φυσικό Αέριο, οι Επικοινωνίες, το Real Estate, οι Κατασκευές, τα Ξενοδοχεία, οι Μεταφορές, τα Τρόφιμα, τα Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν η εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα το 2006. Το 2016, πωλήθηκε ενώ αποχώρησαν και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες από τη χώρα.

Ωστόσο, παρουσία στην Τουρκία εξακολουθούν να έχουν σημαντικοί όμιλοι όπως ο Τιτάνας, η Intralot, η ΔΕΗ, η Sarantis, η Fourlis, η Kleeman και η Καρέλιας, ενώ γνωστοί εγχώριοι όμιλοι, όπως η ΜΕΤΚΑ είχαν στο παρελθόν αναλάβει σημαντικά έργα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο εδώ και μια δεκαετία ο όμιλος Τιτάν δραστηριοποιείται παραγωγικά στη γειτονική χώρα, έχοντας αποκτήσει το 50% της Adocim Cimento Beton.

Η Intralot διατηρεί εξίσου σημαντική παρουσία στην Τουρκία. Η θυγατρικής της, Inteltek, διαχειρίζεται τις δραστηριότητες αθλητικών στοιχημάτων για λογαριασμό της Spor Toto, η οποία είναι η αποκλειστική αδειοδοτημένη εταιρία στη χώρα. Στην Inteltek, η Intralot κατέχει το 45% και η Turkcell το υπόλοιπο 55%

Στον τομέα της ενέργειας, η ΔΕΗ έχει επεκταθεί στην Τουρκία από το 2014 μέσω της PPC Elektrik. H PPC Elektrik είναι 100% θυγατρική της ΔEΗ και δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της διασύνδεσης των δύο ηλεκτρικών δικτύων στην περιοχή της Θράκης.

Η εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ολοκληρωμένων συστημάτων ανελκυστήρων Kleeman, έκανε το πρώτο της βήμα εκτός Ελλάδας στην Τουρκία. Η Kleeman Asansor ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2001 και σήμερα διατηρεί ένα σημαντικό μερίδιο της τοπικής αγοράς.

Η Πλαστικά Κρήτης έχει βιομηχανική δραστηριότητα στην Τουρκία μέσω της θυγατρικής της Senkroma, ενώ σημαντική είναι και η δραστηριότητα των ελληνικών καπνοβιομηχανιών στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων της Καρέλιας.

Ο όμιλος Fourlis αναπτύσσει δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας Intersport στην Τουρκία, αλά και μια άλλη αλυσίδα αθλητικών ειδών, η Athlete's Foot δραστηριοποιείται στη γειτονική χώρα. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 λειτουργούσαν 24 σημεία πώλησης της Intersport στη χώρα και δύο της The Athlete's Foot.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία, το 2017 έφθασαν τα 1,951 δισ. ευρώ. Πρώτος στη γενική κατάταξη επί των συνολικών εξαγωγών είναι ο τομέας των ορυκτών καυσίμων με 1,073 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% των ελληνικών εξαγωγών προέρχεται από αυτόν τον κλάδο.

Όσον αφορά τις τουρκικές εξαγωγές στην Ελλάδα, το 2017 έφτασαν τα 1,433 δισ. ευρώ. Πρώτος στις συνολικές εξαγωγές είναι και πάλι ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων, αλλά με 173.155.909 ευρώ (δηλαδή αντιστοιχεί σε ένα 12%).

newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα