Το Bitcoin ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο ενός καταστροφικού έτους με μια εντυπωσιακή αύξηση 12%, η οποία το έφερε στα 6.630 δολάρια, παρασύροντας μαζί του και τα υπόλοιπα κρυπτονόμίσματα. Παρόλα αυτά πάνω από 800 κρυπτονομίσματα έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη τους τελευταίους μήνες, ενώ όσα έχουν επιβιώσει υπομένουν τα "χτυπήματα'' της αγοράς.
Εκτός από το bicoin, το Ethereum έχει πέσει 40% από την αρχή της χρονιάς, ενώ το XRP έχει χάσει πάνω από 80%. Το Litecoin έχασε 64% ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα το Bitcoin Cash έχασε 70% της αξίας του. Όλη η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει χάσει 57% από τον Ιανουάριο, ξεκινώντας την χρονιά με μια αποτίμηση που έφτανε τότε τα 608 δισ. δολάρια.
Η άνευ προηγουμένου αύξηση του bitcoin οδήγησε στην γέννηση πολλών άλλων νομισμάτων, τα οποία έγιναν γνωστά σαν "alt-coins", τα οποία είδαν το φως την ημέρας σαν ICO (αρχική προσφορά νομισμάτων). Μέσω των ICO, μια εταιρεία δημιουργεί και βγάζει σε κυκλοφορία το δικό της νόμισμα, και αντίθετα με την Δημόσια Εγγραφή, ο επενδυτής δεν αποκτά μερίδιο στην εταιρεία, αλλά τα νομίσματα που αγοράζουν μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα της εταιρείας. Αντίθετα με την Δημόσια Εγγραφή, ο επενδυτής δεν αποκτά μερίδιο στην εταιρεία, Οι επενδυτές συνήθως αγοράζουν νομίσματα σε μια ICO επειδή τα είναι φτηνά και θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις στο μέλλον κάτω από την εποπτεία και την επίβλεψη της εταιρείας (αν αυτή είναι σοβαρή).
Η δημοτικότητα του Bitcoin έφερε μια "έκρηξη" στην αγορά των alt-coins. Μέσα στο 2017 οι εταιρείες που εξέδωσαν τα δικά τους νομίσματα συγκέντρωσαν 3,8 δισ. δολάρια μέσω ICO, ενώ μέχρι στιγμής ο αριθμός αυτός έχει ήδη φτάσει τα 11,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την CoinSchedule, μια ιστοσελίδα που παρακολουθεί την αγορά.
Ωστόσο 800 από αυτά έχουν πια πεθάνει και η αξία τους είναι πολύ κάτω από το ένα σεντ του δολαρίου. Πολλά από αυτά ήταν απάτες, αστεία ή το προϊόν δεν έχει καν ακόμα υλοποιηθεί, ενισχύοντας την άποψη πως τα κρυπτονομίσματα είναι μια "αντιγραφή" της φούσκας των dotcom εταιρειών την δεκαετία του 2000.
Μέρος της θανατικής ποινής θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα κανονιστικών καταστολών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι επικριτές του Bitcoin ισχυρίστηκαν ότι η μεγαλύτερη ρυθμιστική σαφήνεια θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες σε θεσμικούς επενδυτές. "Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης κανονιστικής σαφήνειας που εξακολουθεί να ισχύει για το υπόλοιπο του 2018 και τη διατήρηση πολλών θεσμικών οργάνων έξω από το παιχνίδι", δήλωσε ο Joe DiPasquale, Διευθύνων Σύμβουλος της BitBull Capital. "Δεν πιστεύουμε ότι η ζήτηση θα ανέβει μέχρι το 2019 - εξακολουθεί να είναι μια αγορά για όσους έχουν από παλιά ασχοληθεί με τα κρυπτονομίσματα".
Το σύντομο μέχρι στιγμής ράλι που έχει κάνει το Bitcoin τις τελευταίες δύο μέρες έχει οδηγήσει πολλούς από τους υποστηρικτές του να αναθαρρήσουν. Ο Τομ Λι της Fundstrat Global Research, ο μόνος στρατηγικός αναλυτής της Wall Street που τόλμησε να δημοσιοποιήσει τιμές στόχους για το Bitcoin, επανέλαβε την πρόβλεψη του πως το κρυπτονόμισμα θα φτάσει τα 20.000 δολάρια έως τα μέσα του έτους και τα 25.000 δολάρια στο τέλος του 2018.
Ο Venture Capitalist, Τιμ Ντρέιπερ είχε προβλέψει πως το Bitcoin θα έχει φτάσει τα 250.000 δολάρια μέχρι το 2022. Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για το Bitcoin τον Απρίλιο, πώς κρίνει το ψηφιακό νόμισμα σε σύγκριση με τις πρώτες επενδύσεις του σε Tesla, Hotmail και Skype, ο Ντρέιπερ είπε ότι το bitcoin θα είναι "μεγαλύτερο από όλα αυτά" μεγαλύτερο από το ίδιο το διαδίκτυο".
emea.gr