Τι "βλέπουν" οι επενδυτές του bitcoin για το 2018

του Panos Mourdoukoutas
Το 2017 ήταν μία καλή χρονιά για τους επενδυτές του bitcoin και πιστεύουν ότι ο 2018 θα είναι ακόμη καλύτερο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την LendEDU. Σύμφωνα με την έρευνα, το 76,99% των επενδυτών του bitcoin, πιστεύουν ότι οι επενδυτικές αποδόσεις το 2018 θα ξεπεράσουν αυτές του 2017. Στο μεταξύ, το 74,69% των επενδυτών του Bitcoin σχεδιάζουν να αυξήσουν το μέγεθος της επένδυσής τους, την επόμενη χρονιά. 

Στην έρευνα συμμετείχαν 564 Αμερικανοί που έχουν επενδύσει σε bitcoin. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό δείγμα, επομένως τα ευρήματα της έρευνας θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή. 

Ωστόσο αληθεύει ότι οι αποδόσεις του Bitcoin ξεπέρασαν αυτές των μετοχών, των ομολόγων και του χρυσού, το 2017. Οι μετοχές του Bitcoin Investment Trust από την αρχή του χρόνου έως σήμερα έχουν σημειώσει ένα άνευ προηγουμένου άλμα ύψους 1.700%, ο S&P 500 βρίσκεται 20% υψηλότερα και οι μετοχές του SPDR Gold έχουν καταγράψει μονοψήφια άνοδο - και οι τρεις επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τις αποδόσεις του iShares 20+ Year Treasury Bond, που έχει σημειώσει μέτρια κέρδη της τάξης του 6,33%. 



"Βάσιμη ή όχι, η αισιοδοξία είναι σίγουρα άφθονη μεταξύ των επενδυτών του bitcoin, καθώς οδεύουμε προς το 2018", αναφέρει ο Michael Brown, αναλυτής της LendEDU. "Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να επισημάνω είναι η έναρξη της διαπραγμάτευσης των futures του bitcoin σε μεγάλα χρηματιστήρια παραγώγων, που προσδίδει νομιμότητα στο ψηφιακό νόμισμα, ένα χαρακτηριστικό που μέχρι στιγμής απουσίαζε από το bitcoin". 

Το CME και το CBOE Global Markets, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια παραγώγων του κόσμου, ξεκίνησαν πρόσφατα τη διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης βασισμένων στην ισοτιμία του bitcoin, επιτρέποντας στο ψηφιακό νόμισμα να ενταχθεί στις τάξεις της Wall Street. 

Επίσης υπάρχει αισιοδοξία αναφορικά με το μέλλον του bitcoin, καθώς αυτοί που το υιοθέτησαν πρώτοι, πωλούν τα μερίδιά τους σε θεσμικούς επενδυτές σε διογκωμένες τιμές. "Πιστεύουμε ότι η φούσκα βρίσκεται ακόμη σε σχετικά πρώιμα στάδια, καθώς αυτοί που το υιοθέτησαν πρώτοι πωλούν τώρα μερικά από τα υψηλά αποτιμημένα μερίδια τους σε θεσμικούς επενδυτές μέσω των futures", σημειώνει ο Lance Mitchell, επικεφαλής ερευνών στην First Frankin. 

Σύμφωνα με τον ίδιο "οι ιδιώτες επενδυτές εξακολουθούν να αποτελούν ένα μικροσκοπικό τμήμα των κατόχων και σε γενικές γραμμές δεν αισθάνονται ακόμη αρκετά άνετα να επενδύσουν σημαντικό μέρος της περιουσίας τους στο bitcoin. Έως ότου το ευρύ κοινό να υιοθετήσει το bitcoin ως ένα νόμιμο περιουσιακό στοιχείο στο οποίο αξίζει να τοποθετήσει κανείς περισσότερα χρήματα από αυτά που θα διακινδύνευε να χάσει σε ένα καζίνο, δεν βλέπουμε να επίκειται κατάρρευση. Όταν όλοι θα ξέρουν τουλάχιστον μία γιαγιά που έχει επενδύσει σε αυτό, τότε θα είναι ο καιρός να πάρουν τα βουνά". 

Ακόμη, το να σημειωθούν μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτές του 2017, είναι κάπως τραβηγμένο. "Προκειμένου οι αποδόσεις των επενδύσεων σε bitcoin να ξεπεράσουν αυτές του 2017, όπως πιστεύει ότι θα γίνει το 74,69% των συμμετεχόντων στην έρευνά μας, θα πρέπει και πάλι να δεκαπλασιαστεί η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ψηφιακού νομίσματος, πρόκειται για ανάπτυξη ανήκουστη στον κόσμο των παραδοσιακών επενδύσεων", προσθέτει ο Brown. "Πραγματικά πιστεύω ότι πολλοί επενδυτές του bitcoin δεν έχουν βαθιά γνώση του νομίσματος και απλά επενδύουν πιστεύοντας ότι οι τιμές του bitcoin θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν κάνοντάς τους πλούσιους". 

Γι αυτό το λόγο η αισιοδοξία τους είναι παράλογη και καθοδηγείται από αυτό που οι συμπεριφορικοί οικονομολόγοι ονομάζουν "υπερβολική αυτοπεποίθηση", ένα αρνητικό επενδυτικό γνώρισμα. 

Οι υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό τους επενδυτές, συστηματικά υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να προβλέπουν το προς τα πού θα κινηθούν οι τιμές διάφορων περιουσιακών στοιχείων, επιλέγουν τον γρήγορο δρόμο, βασίζονται σε ιστορίες και όχι στην λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων, αναλαμβάνουν υπερβολικό ρίσκο και καταλήγουν να χάνουν όλα τα κέρδη τους. 



capital.gr, Forbes.com 



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα