Την ανάκληση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την αντικατάστασή του με εννεαμελές Δ.Σ. που προτείνει η πλευρά των αδερφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση ψήφισε προ ολίγου η επαναληπτική γενική συνέλευση της τεχνικής εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 78,07%. Η πρόταση των αδερφών Καλλιτσάντση υποστηρίχθηκε από το 53% των ψήφων, κυρίως μέσω της σχεδόν μαζικής στήριξης ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονταν πολύ κοντά σε ψήφους, μέχρι να αρχίσει η καταμέτρηση ορισμένων ξένων θεσμικών. Τελικά, όμως, επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά των τελευταίων ημερών, που ήθελαν να επικρατούν οι αδερφοί Καλλιτσάντση και η πρωτοβουλία Change4Ellaktor.
Η πλευρά των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα έχασε με μικρή διαφορά καθώς προσέλκυσε το 45,5% των ψήφων. Σημειώνεται πως υπέρ της τελευταίας πλευράς ψήφισαν και αρκετά μικρότερα ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ κάποια άλλα προτίμησαν την αποχή.
Η εταιρεία μέσω της οποίας συμμετέχουν στην Eλλάκτωρ οι αδερφοί Καλλιτσάντση, η Pemanoaro Limited, που κατέχει 49.136.167 μετοχές, είχε νωρίτερα ζητήσει ονομαστική κλήση και φανερή ψηφοφορία για το συγκεκριμένο, ένατο θέμα της γενικής συνέλευσης. Οι τράπεζες, που ελέγχουν περί το 4% των μετοχών της Eλλάκτωρ, απείχαν από την ψηφοφορία της Τετάρτης, γεγονός που επισημάνθηκε από την πλευρά Καλλιτσάντση.
Το διοικητικό συμβούλιο που πρότεινε η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση αποτελούν οι κ.κ. Γιώργος Προβόπουλος (πρόεδρος), Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (διευθύνων σύμβουλος), Δημήτρης Καλλιτσάντσης, Αλέξης Κομνηνός, Τάκης Δουμάνογλου, Ελένη Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Κατούνας, Δέσποινα Μαρκάκη και Ιορδάνης Αϊβάζης.
Πριν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης είχε δηλώσει πως «αν χάσουμε, δεν θα μετέχουμε στο διοικητικό σχήμα γιατί δεν συμφωνούμε. Θα είμαστε μέτοχοι, θα φροντίζουμε για τα συμφέροντα της εταιρείας, αλλά στον βαθμό που και η άλλη πλευρά φροντίζει επαρκώς για αυτά τα συμφέροντα, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ελπίζω πως το ίδιο θα ισχύσει και από εκείνη, αν χάσει. Αν στραφεί εναντίον της εταιρείας και ανταγωνιστικά προς αυτή, θεωρώ πως σπιλώνει και τη δική της φήμη καθώς είναι συμμέτοχος στην ιστορία της Eλλάκτωρ. Πιστεύω πως αν κάποια από τις δύο πλευρές κινηθεί ανταγωνιστικά, τότε η άλλη πρέπει να απαντήσει». Για τους εργαζόμενους είπε πως «η εταιρεία έχει συνέχεια, θα ζήσει και μετά από εμάς. Ως τώρα στάθηκε στο ύψος των ευθυνών της και θα σταθεί και στο μέλλον».
Τι είπαν οι δύο πλευρές
Στην αρχική του παρουσίαση ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας είπε πως «έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και κριτική για τη διοίκηση της Eλλάκτωρ. Προέρχεται από συγχώνευση πολλών κατασκευαστικών εταιρειών που ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις, το Δ.Σ. απαρτιζόταν από μέλη των οικογενειών και θεωρούμε πως η πορεία ήταν αρκετά ικανοποιητική -και για την εποχή αυτή, ήταν το κατάλληλο μοντέλο διακυβέρνησης. Το 2004 φέραμε τη McKinsey και εφαρμόσαμε κατά ένα μέρος τη μελέτη. Περάσαμε αυτά τα 20 χρόνια στη λογική των συνδυασμένων οικογενειακών επιχειρήσεων και παρά τη μετοχική υπεροχή που είχα, δεν επέβαλα την άποψή μου στους συνεταίρους μου, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονταν ομόφωνα. Η διοίκηση ήταν συλλογική και οι ευθύνες συλλογικές σε επίπεδο μητρικής. Η μητρική ήταν ανίσχυρη, γιατί τις θυγατρικές εταιρείες τις διοικούσαν μέτοχοι και είχαν σχεδόν πλήρη αυτοτέλεια από τη μητρική».
Πρόσθεσε πως «αυτό το μοντέλο είχε θετικά και αρνητικά στοιχεία. Οσο περνούσε ο χρόνος και με αφορμή τις ζημίες στο εξωτερικό, όπου οι αντιδράσεις του ομίλου ήταν αργές και αναποτελεσματικές, γινόταν σαφές πως απαιτούνταν μια νέα δομή, ώστε να αξιοποιούνται οι συνέργειες και να επιταχυνθεί η ταχύτητα λήψης αποφάσεων. Στην αρχή του 2018, μου ανατέθηκε η εντολή να προχωρήσω στην αναδιοργάνωση. Προχώρησα στην πρόσληψη κατάλληλων στελεχών, συστήσαμε εσωτερική ομάδα εργασίας που απαρτιζόταν από τα πλέον έμπειρα στελέχη του ομίλου και προσέλαβα τη Roland Berger, ώστε να μεσολαβήσει και να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των απόψεων των μετόχων».
Στόχος είναι «η μητρική να μετατραπεί από μια εταιρεία-γραμματοκιβώτιο, σε εταιρεία που θα καταστεί στρατηγική και λειτουργική. Να έχει αποφασιστικό ρόλο στην υλοποίηση της στρατηγικής».
Στη συνέχεια ο κ. Μπόμπολας περιέγραψε αναλυτικά το σχέδιο αναδιοργάνωσης όπως το προχώρησε η διοίκηση, το μοντέλο αλλαγής των διαδικασιών του ομίλου κ.α. Κατέληξε πως μετά τη συνέλευση του 2019, η οργάνωση-στόχος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή. Μετά τον Ιούνιο του 2019, το Δ.Σ. θα απαρτίζεται από εξωτερικό διευθύνοντα σύμβουλο και ανεξάρτητα μέλη, ενώ θα δημιουργηθεί και συμβούλιο διοίκησης. «Θεωρώ πως είναι κρίσιμο για τον όμιλο να αναλάβει κάποιος επαγγελματίας διευθύνων σύμβουλος, δεν είμαι αρχομανής. Ακολούθως και στις επιχειρηματικές μονάδες προβλέπεται απόσυρση των μετόχων από εκτελεστικές θέσεις», είπε.
Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης ανέφερε πως «δεν έχει ξανασυμβεί τέτοια κίνηση στην Ελλάδα. Οταν το 1999 προχωρήσαμε στη συγχώνευση, στόχος όλων μας ήταν να δημιουργήσουμε τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο στη χώρα, που θα έβαζε τη σφραγίδα του στα πιο εμβληματικά έργα και θα προχωρούσε σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα αλλά τα τελευταία χρόνια, είναι σαφές πως ο όμιλος έχει βρεθεί σε αδιέξοδο και η εικόνα που έχει στο ταμπλό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική του αξία. Φταίει η δομή του. Εμείς στην Ελληνική Τεχνοδομική είχαμε ξεκινήσει ως εργαζόμενοι και μετά γίναμε συνέταιροι, άρα δεν έγινε συγχώνευση τριών οικογενειών. Ξεκινήσαμε από αδύναμη θέση όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση εντός της Eλλάκτωρ».
Κατά τον κ. Καλλιτσάντση, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ομίλου, «στόχος ήταν η ομοφωνία, η οποία λειτούργησε στις καλές εποχές. Είχαμε κατακτήσει πολύ σημαντική θέση στην αγορά και είμαστε όλοι περήφανοι για το παρελθόν. Οταν ξεκίνησε η κρίση, αυτό το μοντέλο άρχισε να μη δουλεύει. Η εταιρεία λειτουργεί σαν αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες, με τις δικές της προτεραιότητες, και συνεπώς δεν υπάρχει ομιλική στρατηγική. Δεν εκμεταλλευόμαστε τη δύναμη και τον δυναμισμό που έχουμε, δημιουργούνται εσωτερικές τριβές και έχουμε φτάσει τα τελευταία δύο χρόνια να είμαστε σε ένα Δ.Σ. που βρίσκεται σε αδιέξοδο, που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις οι οποίες είναι αναγκαίες και επείγουσες».
«Δεν υπάρχει τίποτα το προσωπικό απέναντι στα μέλη του Δ.Σ., απλώς δεν λειτουργούμε.
Ζητάμε από τη Γ.Σ. να εκλέξει ένα νέο Δ.Σ., που θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα και θα δώσει στον όμιλο τη θέση που του αξίζει. Η νέα σύνθεση είναι αποτέλεσμα πολύ προσεκτικής διαδικασίας επιλογής, που δεν την κάναμε μόνοι μας. Τα περισσότερα από τα μέλη του τα έχουμε δει δύο φορές. Επιλέξαμε όμως προσεκτικά ένα ένα τα πρόσωπα που διαθέτουν εμπειρία σε τομείς κρίσιμους, για να κάνουμε την αλλαγή. Θα αλληλοσυμπληρώνονται, ισχυροποιώντας το διοικητικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
«Άκουσα αντίλογο πως οι άνθρωποι αυτοί, το προτεινόμενο Δ.Σ., δεν προέρχονται από τον χώρο της κατασκευής. Μα δεν πρέπει να προέρχονται από αυτό τον χώρο. Χρειαζόμαστε Δ.Σ. και όχι διευθυντές εκτελεστικών μονάδων, γιατί μιλάμε για όμιλο με τζίρο 2 δισ. και δραστηριότητα σε 26 χώρες. Δύο μηχανικοί φτάνουν. Αποδείχθηκε ιστορικά πως αυτό το μοντέλο δεν δουλεύει με αυτές τις συνθήκες. Χρειαζόμαστε επαγγελματίες που να ξέρουν από διοίκηση. Τέτοιους ψάξαμε, βρήκαμε τους καλύτερους και αυτούς προτείνουμε. Προτείνουμε επίσης μια τελείως διαφορετική και προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα σύνθεση της ομάδας και είμαστε ανοικτοί να βελτιώσουμε κι άλλο τη σύνθεση.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η εγκαθίδρυση θεσμών εταιρικής διακυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια, βρεθήκαμε σοβαρά εκτεθειμένοι λόγω ζητημάτων κανονιστικής συμμόρφωσης και θεσμικών. Η εικόνα μας στην αγορά και την κοινωνία στιγματίζεται από αστοχίες που συνδέονται ευθέως με την απουσία εταιρικής διακυβέρνησης.
Σε επίπεδο οργανωτικό, παράλληλη προτεραιότητα είναι η αναδιάταξη της οργανωτικής και διοικητικής δομής του ομίλου. Αυτά που προτείνουμε, είναι πράγματα απλά, πρακτικά, και δεν πρέπει να δημιουργούμε ανησυχία σε κανέναν. Η εταιρεία δεν έχει CFO, κάτι αδιανόητο για μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε 26 χώρες του κόσμου και συναλλάσσεται σε οκτώ νομίσματα.
Ξεκινήσαμε εργαζόμενοι στα εργοτάξια πριν τελειώσουμε το Πολυτεχνείο και εγώ και ο Δημήτρης (σ.σ. Καλλιτσάντσης), δεν κληρονομήσαμε μια εταιρεία. Είχαμε την τύχη να δουλέψουμε σε μια εταιρεία με σαφείς δομές, όπου η αξιοκρατία ήταν η ύψιστη αρχή. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι να μας δώσετε την ευχέρεια να προσπαθήσουμε και σας δηλώνουμε πως θα κάνουμε το παν για να το πετύχουμε».
Πρόσθεσε πως «μια τέτοια διαδικασία θα καταφέρει να απεγκλωβίσει δυνάμεις, ανθρώπους, ικανότητες που υπάρχουν στον όμιλο. Τρίτη προτεραιότητα είναι η αναδιάρθρωση των νομικών προσώπων και οι αλλαγές στην κοστολογική βάση του ομίλου. Απλά και μόνο από την ενοποίηση νομικών προσώπων, θα έχουμε ετήσια εξοικονόμηση 12 εκατ. ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει στην εξυγίανση του ισολογισμού, στην αξιοποίηση κεφαλαίων που υπάρχουν και λιμνάζουν, στη μείωση του κόστους κ.α.
Η κατασκευή ήταν και θα παραμείνει βασικός κορμός του ομίλου. Αλλά με την κατασκευαστική δραστηριότητα να συρρικνώνεται και τη διεθνή δραστηριότητα της ΑΚΤΩΡ να είναι ζημιογόνα, πρέπει να βρεθεί αντίβαρο. Η αναδιοργάνωση της ΑΚΤΩΡ, ώστε να καταστεί κερδοφόρος και στο εξωτερικό. Προτεραιότητα στις αγορές που έχουμε ισχυρή παρουσία όπως Ρουμανία, Μέση Ανατολή, Σερβία, κλπ. Θα εστιάσουμε σε έργα που προσφέρουν σταθερές ταμειακές ροές σε βάθος χρόνου, όπως συντήρηση και λειτουργία οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, μεγάλων εγκαταστάσεων κ.λπ. Θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε έργα που είμαστε πρωτοπόροι -σε σήραγγες, μετρό, βιολογικούς καθαρισμούς κ.α.
Θεωρούμε έναν τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ από την κατασκευή απολύτως ρεαλιστικό και κερδοφορία 3,5%, που μπορούμε να την πετύχουμε σύντομα. Θα υπάρξει ενίσχυση παρουσίας στις παραχωρήσεις, στο περιβάλλον και στα αιολικά. Θέλει μεγαλύτερη διεθνοποίηση και ένταξη σε έναν σφιχτό, ισχυρό μηχανισμό.
Δεν πιστεύουμε πως η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε ξεπούλημα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, αν δεν έχει προηγουμένως διορθώσει τις αιτίες που απαιτούν έκτακτη ρευστότητα. Το να πετάμε χρήματα για να καλύψουμε χρηματοδοτικά κενά, δεν θα οδηγήσει πουθενά. Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος είναι σαφές πως θα έχει ΕBITDA της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ. Σήμερα η εταιρεία δεν έχει πιάσει τοΝ στόχο και είναι λάθος η πώληση με τις σημερινές αποτιμήσεις. Στο νέο πλαίσιο των ΑΠΕ, οι όροι είναι διαφανείς και ξεκάθαροι και η εταιρεία δεν φοβάται, μπορεί να σταθεί.
Αναγνωρίζω πόσο επώδυνη ήταν αυτή η διαδικασία. Την ξεκινήσαμε προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Την κίνηση αυτή έπρεπε να την είχαμε κάνει νωρίτερα και να απεγκλωβίσουμε την εταιρεία από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία δύο χρόνια. Τον τελικό λόγο τον έχουν οι μέτοχοι, όχι οι μεγαλομέτοχοι, όλοι οι μέτοχοι. Η σημερινή συνέλευση είναι σημαδιακή για την ιστορία του επιχειρείν στην Ελλάδα. Σήμερα εσείς θα αποφασίσετε για το μέλλον. Η απόφασή σας θα είναι οριστική και πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους».
Ο κ. Καλλιτσάντσης είπε πως «επενδύσαμε πάνω από 50 εκατ. ευρώ αγοράζοντας μετοχές της εταιρείας. Εφόσον αναλάβουμε τη διοίκηση, θα δουλέψουμε σκληρά για να επανέλθει ο όμιλος στη θέση που του αξίζει και για να κάνουμε τους ανθρώπους περήφανους που δουλεύουν σε αυτό τον όμιλο. Να επιστρέψει αξία τους μετόχους, πράγμα που θα ευνοήσει ακόμα και αυτούς που διαφωνούν. Ζητούμε να μας στηρίξετε, υπερψηφίζοντας την πρότασή μας. Η αποχή και το λευκό μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την εταιρεία, σε ακυβερνησία. Οποιος προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στην πρόοδο της εταιρείας, θα βρει μπροστά του τόσο εμάς, όσο και τους μετόχους, όσο και τους 6.000 εργαζόμενους».
Σε απάντηση των προτάσεων Καλλιτσάντση, ο κ. Μπόμπολας είπε πως «προφανώς οι μέτοχοι θα αποφασίσουν» και επισήμανε πως «υπήρχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού καθώς η πρόταση της Change4Ellaktor έγινε μία ημέρα πριν λήξει η σχετική προθεσμία. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ καλά προετοιμασμένη και χρηματοδοτημένη προσπάθεια, με στόχο να ανατρέψει τη διοίκηση. Ήταν δύσκολο να έρθουμε σε επαφή με όλους τους μετόχους. Θεωρώ πως αυτό το κίνημα ήταν ένα ασύμμετρο κίνημα, δεδομένου πως είχαμε ήδη αποφασίσει τις οργανωτικές αλλαγές».
Ο κ. Μπόμπολας είπε πως η πρόταση της πλευράς Λ. Μπόμπολα - Δημ. Κούτρα «εστιάζει στους τομείς που έχουμε ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στην κατασκευή, στις παραχωρήσεις και στο περιβάλλον. Κυνηγάμε νέα έργα παραχωρήσεων άνω των επτά δισ. ευρώ και προφανώς για να τα πάρεις, οι ικανότητες στην κατασκευή είναι πρωταρχικής σημασίας. Στο περιβάλλον, είμαστε ηγέτες στην Ελλάδα και μπορούμε να αξιοποιήσουμε διεθνώς την τεχνογνωσία μας. Προωθείται η απορρόφηση κλάδου νερών της ΑΚΤΩΡ από την ΗΛΕΚΤΩΡ με πωλήσεις 200 εκατ. ευρώ, ΕΒΙΤ στα 20 εκατ. και διεθνές αποτύπωμα σε πάνω από 10 χώρες. Προωθείται επιπλέον και η απλοποίηση δομής, με επικέντρωση στις τρεις κύριες δραστηριότητες και βλέποντας τις λοιπές συμμετοχές ως ευκαιριακές, να πωληθούν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Θεωρούμε πως τα νέα μέλη του Δ.Σ. που προτείνουμε έχουν βιογραφικά ιδιαίτερα σημαντικά».
«Αντί να υποσχόμαστε αποτελέσματα, ήδη εφαρμόζουμε το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης», είπε ο κ. Μπόμπολας. Πρόσθεσε πως υπάρχουν τρεις προτεραιότητες για την ενίσχυση της ρευστότητας:
1. Άμεση πώληση μη κυρίως περιουσιακών στοιχείων εντός εξαμήνου (Άνεμος -μπορούμε να πετύχουμε υψηλή τιμή με μια ανοικτή διαφανή διαδικασία)
2. Πώληση λοιπών μη κύριων περιουσιακών στοιχείων (REDS, Elpedison, Hellas Gold, Eldorado Gold)
3. Περαιτέρω ενέργειες άντλησης κεφαλαίων.
«Τραβούσαμε από παραχωρήσεις, παίρναμε προσωρινά δάνεια από τράπεζες για να δίνουμε λεφτά στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να καλυφθούν ζημίες 230 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή και αποπληρωμή 390 εκατ. που είναι συνδεδεμένη με μερίσματα Αττικής Οδού. Αν δεν συμφωνηθεί επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, τότε οι ροές δεν επαρκούν. Άρα θα απαιτηθεί πώληση μη κύριων συμμετοχής.
Με τη ρευστοποίηση μη κύριων συμμετοχών, θα μειώσουμε δανεισμό κατά 400 εκατ. και θα προσθέσουμε ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ. Αυτή η ομάδα διοίκησης γνωρίζει καλύτερα από όλους τα κενά και έχει ήδη μεριμνήσει για αλλαγές. Η αναδιοργάνωση λαμβάνει χώρα εγκαίρως και εξασφαλίζουμε τη σταθερότητα στη διοίκηση χωρίς αναταραχές. Προτείνουμε τη χρηματοδοτήσιμη ανάπτυξη, όχι την κερδοσκοπία» κατέληξε ο κ. Μπόμπολας.
Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Δημήτρης Κούτρας είπε: «Στα πιο πολλά που ειπώθηκαν, έχω ήδη απαντήσει. Κλείνω φέτος 40 χρόνια δουλειάς σε αυτό τον χώρο καθώς ήμουν και επτά χρόνια μελετητής. Κάποτε έπρεπε να αποχωρήσω και παρόλο που το ήθελα, δεν βρέθηκε, όχι ο χρόνος, ο τρόπος που ικανοποιούσε πως αυτό που θα άφηνα πίσω, θα ήταν αυτό που ονειρεύτηκα. Με πείραξαν, όμως, τα εμφανιζόμενα χίλια μύρια ψέματα που γεμίζουν τις φυλλάδες για να ικανοποιήσουν άλλες επιδιώξεις. Δεν θα απολογηθώ για τα ψέματα, αλλά θα απολογηθώ για τη μέχρι σήμερα συνεισφορά μου στον όμιλο, με 2 - 3 αριθμούς: Από το 2004 έως το 2017, που εμφανίζεται ενοποιημένη η κατασκευαστική πορεία, η προσφορά μου συμποσούται σε 10,59 δισ. τζίρο και σε κέρδη 255 εκατ. από τις κατασκευές και 206 εκατ. ευρώ από τον χρυσό.
Αυτά τα νούμερα έδωσαν και δίνουν την ηγετική θέση του ομίλου στο κατασκευστικό γίγνεσθαι της χώρας».
Πρόσθεσε πως «το πρόγραμμα του Λεωνίδα Μπόμπολα πηγάζει μέσα από τις ανάγκες του ομίλου για την ανανέωσή του και τη συνέχισή του. Η άλλη πρόταση δεν έχει συνεκτικότητα και οικονομική τεκμηρίωση, είναι ένα άλμα στο κενό. Αν η μετοχή δεν αντικατοπτρίζει τον όμιλο, είναι εξαιτίας της ανάγκης που υπήρξε για τη χρηματοδότηση της Μέσης Ανατολής». Κατέληξε πως «εάν όμως αυτοί οι ειδήμονες που προτείνουν στους μετόχους τι να κάνουν, ξεγελαστούν και δεν πουν την αλήθεια, τότε δεν θα κλείσουν τα δικά τους μαγαζιά».
Όσον αφορά το θέμα του αιφνιδιασμού, ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης υποστήριξε πως «είναι κωμικός ο ισχυρισμός και κανένας δεν αιφνιδιάστηκε, εκτός του κυρίου Μπόμπολα. Είναι γνωστό πως υπήρξε συμφωνία αγοράς του μεριδίου της άλλης πλευράς, με βάση την τιμή που είχε συμφωνηθεί και με βάση την αρχή "όποιος φέρει πρώτος τα χρήματα, αυτός αγοράζει". Άρα ο αιφνιδιασμός που κρίνετε εσείς τι είναι;», τόνισε, απευθυνόμενος προς τους μετόχους. Ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας επέμεινε πως υπήρξε μεγάλη προετοιμασία από πλευράς Καλλιτσάντση, με σοβαρούς συμβούλους όπως η Rothschild και πως η δική του πλευρά δεν είχε χρόνο. Εξήγησε πως «ό,τι έχει ειπωθεί για μένα είναι πολλαπλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» και κατέληξε πως αν «είχαμε χρόνο, θα είχαμε κερδίσει περισσότερους μετόχους».
«Μέχρι τις 13 Ιουνίου δεν είχα κάνει καμία συζήτηση με κανέναν μέτοχο» ανταπάντησε ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Πρόσθεσε πως δεχόταν, ως υπεύθυνος επικοινωνίας με τους μετόχους, μηνύματα για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης κ.α. «Και όμως υστερούσαμε χρονικά» επέμεινε ο κ. Μπόμπολας.
Ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης τόνισε πως «ο κ. Κούτρας ισχυρίζεται πως θέλει να διαμορφώσει την Εθνική Ελλάδος. Οι εταιρείες ανταγωνίζονται και δεν υπάρχουν ούτε εθνικές Ελλάδος ούτε τέτοια πράγματα. Και γι' αυτό τον λόγο πληρώνουμε το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Θα μπούμε ξανά στην ίδια φάση;» Κατά τον κ. Δημ. Καλλιτσάντση, «ο κ. Κούτρας ξεχνάει τις ζημίες που έφερε από τα Βαλκάνια σε απλά έργα οδοποιίας. Εχουμε υποστεί μεγαλύτερες ζημίες σε ποσοστό του τζίρου αλλά αποσιωπάται. Όντως υπήρξαν ζημίες στη Μέση Ανατολή αλλά αυτό δεν είναι το άλλοθι για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, δεν έχει καταβληθεί καμία προσπάθεια ώστε να υπάρξει διορθωτική ενέργεια για όλα αυτά τα προβλήματα. Φτάσαμε να έχουμε έναν όμιλο στον οποίο υπάρχει η αρχή "μετά από μένα, η καταστροφή". Από τις δηλώσεις του κ. Κούτρα στον Τύπο προκύπτει πως "μετά από αυτόν, η καταστροφή". Υπάρχει και άλλος κόσμος που έχει δουλέψει εδώ. Κανείς δεν έχει διεκδικήσει το μονοπώλιο. Πώς αυτή η νοοτροπία συντάσσεται με αυτά που περιλαμβάνονται στην παρουσίαση του κ. Μπόμπολα;»
«Εχουμε ποτέ συζητήσει σοβαρά για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα; Ποιο είναι το πλάνο διαδοχής; Εχει απασχολήσει κανέναν;» πρόσθεσε. «Κατηγορούμεθα γιατί αγοράζουμε μετοχές. Αυτός που επενδύει σε αυτό που προτείνει και σε αυτό που προσφέρει, είναι περίεργο και πρωτοφανές. Ο άλλος που δεν καταβάλλει ούτε δεκάρα, θεωρείται πως θα εξασφαλίσει το μέλλον των μετόχων. Εμείς διορθώνουμε τα λάθη μας και γι' αυτό ζητάμε την εμπιστοσύνη των μετόχων» κατέληξε ο Δημ. Καλλιτσάντσης.
Ο κ. Δημήτρης Κούτρας απάντησε πως πραγματικά δοκίμασε να πάρει όλο το ποσοστό του κ. Τζιβέλη, αλλά «δεν με άφησαν οι συνεταίροι μας. Και τώρα ήθελα να πάρω, όπως πήρε η πλευρά Καλλιτσάντση, αλλά με πρόλαβαν. Η Εθνική Ελλάδος ήταν αυτό που φτιάξαμε. Δεν εμποδίζει τον ανταγωνισμό. Δεν έχω εγώ πρόβλημα με τον ανταγωνισμό. Δεν πιστεύω πως φταίξαμε πουθενά και αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε πρόστιμο για μια συμμαχία, ώστε να κάνουμε τα έργα με λογικό κόστος. Τότε εγώ ήμουν πρόεδρος και ο κ. Καλλιτσάντσης διευθύνων σύμβουλος, πριν το 2012. Για τις ζημίες στα Βαλκάνια δεν χρειάστηκε να βάλουμε νέα κεφάλαια».
Η ανακοίνωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και στο νέο Στρατηγικό Πλάνο έδωσαν οι μέτοχοι του Ομίλου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να επέλθει αλλαγή για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή μακροχρόνιας αξίας προς τους επενδυτές. Στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου, υπερψηφίστηκαν και τα τρία αιτήματα που είχαν υποβάλει στις 13 Ιουνίου δυο εκ των βασικών μετόχων, οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης, μέσω της εταιρείας PEMANOARO LTD (που ελέγχουν άμεσα). Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκε:
1. Με ποσοστό 52,92% επί των παρόντων το αίτημα για ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.
2. Με ποσοστό 54,55% επί των παρόντων το αίτημα για εκλογή εννέα μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. και ορισμός μεταξύ αυτών των Ανεξάρτητων Μελών.
3. Με ποσοστό 54,55% επί των παρόντων το αίτημα για εκλογή Μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας κατ’ άρθρο 44 Ν. 4449/2017.
Κατόπιν της υπερψήφισης των τριών προαναφερθέντων θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. απαρτίζεται από εννέα μέλη πενταετούς θητείας, εκ των οποίων τέσσερα είναι Ανεξάρτητα, ως ακολούθως:
1. Γεώργιος Προβόπουλος
2. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
3. Δημήτριος Καλλιτσάντσης
4. Ιορδάνης Αϊβάζης
5. Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλου
6. Μιχαήλ Κατούνας (Ανεξάρτητο Μέλος)
7. Αλέξιος Κομνηνός (Ανεξάρτητο Μέλος)
8. Δέσποινα-Μαγδαληνή Μαρκάκη (Ανεξάρτητο Μέλος)
9. Ελένη Παπακωνσταντίνου (Ανεξάρτητο Μέλος)
Επιπλέον, εξελέγησαν κατ’ άρθρο 44 Ν. 4449/2017 ως Μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας οι:
1. Χαρίτων Κυριαζής, Πρόεδρος
2. Ελένη Παπακωνσταντίνου, Μέλος
3. Αλέξιος Κομνηνός, Μέλος
Σύμφωνα με την πρόταση που είχαν υποβάλει προς τους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης στο πλαίσιο του αιτήματός τους για πλήρη αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου, πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Παράλληλα:
• Η αναδιοργάνωση του Ομίλου θα εστιάσει στην αφαίρεση των στεγανών μεταξύ των επιμέρους δραστηριοτήτων για την αποτελεσματική επίτευξη συνεργειών, ενώ εντός 90 ημερών θα τοποθετηθούν καταξιωμένα στελέχη στις βασικές θέσεις από όπου σήμερα απουσιάζουν, όπως αυτή του Chief Financial Officer.
• Η αναδιάρθρωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε επίπεδο νομικών οντοτήτων θα στοχεύσει στον εξορθολογισμό της φορολογικής βάσης και τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακας.
• Ως προς το στρατηγικό πλάνο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η εστίαση παραμένει σε κατασκευή (προβλέποντας την εξυγίανση της ΑΚΤΩΡ ώστε αυτή να μπορεί να δραστηριοποιείται κερδοφόρα στο εξωτερικό), παραχωρήσεις, διαχείριση απορριμμάτων και αιολικά πάρκα.
Ειδικότερα ως προς τις στρατηγικές προτεραιότητες σε κάθε μία από τις επιμέρους δραστηριότητες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημειώνεται:
• Κατασκευή: προτεραιότητα στην κερδοφορία έναντι απλής αύξησης του ανεκτέλεστου, εστίαση σε έργα που η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εμπειρίας κι ανάδειξη νέων ανθρώπων μέσα από την εταιρεία σε θέσεις κλειδιά, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση των εμπειρότερων στελεχών.
• Παραχωρήσεις: επέκταση των ώριμων παραχωρήσεων και κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης στον τομέα των παραχωρήσεων για τη διεκδίκηση νέων έργων υπό παραχώρηση.
• Αιολικά πάρκα: υλοποίηση του υπάρχοντος επενδυτικού πλάνου κι αξιοποίηση των προβλεπόμενων θετικών ταμειακών ροών.
• Περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτων): αποκατάσταση της φήμης της εταιρείας και διεκδίκηση των πολλαπλών ευκαιριών που υπάρχουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
• Υπόλοιπες δραστηριότητες: επανεξέταση του επιχειρηματικού μοντέλου στο real estate κι εξέταση ευκαιριών ρευστοποίησης μη στρατηγικών δραστηριοτήτων.
Σημειώνεται πως στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν αυτοπροσώπως ή δι’ αντιπροσώπου 271 μέτοχοι εκπροσωπώντας 138.323.924 κοινές ανώνυμες μετοχές (και 138.323.924 δικαιώματα ψήφου) επί συνόλου 177.001.313 κοινών ανώνυμων μετοχών (και 177.001.313 δικαιωμάτων ψήφου), ήτοι η συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουλίου, έφθασε σε ποσοστό το 78,15% του συνολικού αριθμού των μετόχων, ούσα η υψηλότερη των τελευταίων 8 χρόνων.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις των μετόχων κατά τη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης δήλωσε:
«Ζητήσαμε από τους μετόχους να πιστέψουν και πάλι στις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, να στηρίξουν την πρότασή μας για μία συνολική, ρεαλιστική και συγκεκριμένη αλλαγή στις δομές, στη λειτουργία και στη στρατηγική του Ομίλου, να εμπιστευθούν ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι μέτοχοι με τη ψήφο τους μας έδωσαν σήμερα μία ξεκάθαρη και σαφή εντολή. Είναι δική μας υποχρέωση και καθήκον τώρα να τους δικαιώσουμε για την επιλογή τους. Η επόμενη ημέρα για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ ξεκίνησε ήδη. Όλοι μαζί, Διοίκηση και εργαζόμενοι θα δουλέψουμε για να αποδείξουμε πως ο Όμιλος δεν βρίσκεται τυχαία σε ηγετική θέση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τη γνώση, έχουμε τους ανθρώπους και πλέον έχουμε νέα Διοίκηση και νέο συγκεκριμένο πλάνο, για να επιστρέψει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκεί που ανήκει, στην κορυφή. Για να επιστρέψει ο Όμιλος στους μετόχους αυτό που δικαιούνται, μακροχρόνια αξία».
euro2day.gr