Η Κίνα παίρνει τις επενδύσεις της από τις ΗΠΑ και τις φέρνει Ευρώπη

Οι πρόσφατες εξελίξεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχουν επιφέρει αλλαγές στις εμπορικές διαδρομές και την πορεία των επενδύσεων, έτσι όπως καταγράφεται σε μια πρόσφατη έκθεση, οι κινεζικές εταιρείες έχουν στραφεί προς την Ευρωπαϊκή αγορά εγκαταλείποντας αυτή των ΗΠΑ.

Όπως δείχνει η έκθεση η Κίνα επενδύει εννέα φορές περισσότερο στην Ευρώπη από ότι στην Βόρεια Αμερική με τις νεοαναγγελθείσες κινέζικες συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ευρώπη ήταν 20 δισ. δολάρια έναντι μόλις 2,5 δισ. δολαρίων στην Βόρεια Αμερική. Οι κινεζικές ξένες άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατά 92% το τελευταίο έτος από 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι κινεζικές εξερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) έχουν μετατοπιστεί δραματικά προς την Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βόρειο Αμερική μειώθηκαν κατά 92% τον τελευταίο χρόνο από 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πολυεθνική δικηγορική εταιρεία Baker Mackenzie.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πρόσφατα ανακοινωθείσες κινήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών (M & A) στην Ευρώπη ήταν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Αμερική, ενώ οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη υπερέβησαν έξι φορές τις ΗΠΑ, στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με 2 δισ. δολάρια.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις απομακρύνονται από τη Βόρεια Αμερική με ταχύ ρυθμό στο πλαίσιο αυτής της αυστηρής εκστρατείας, με 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια ολοκληρωμένων εκχωρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με την έκθεση. Η Ευρώπη παρουσίασε επίσης εκποίηση κινεζικών προϊόντων, με περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ενεργητικού που πωλήθηκαν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο και άλλα 7 δισεκατομμύρια δολάρια να εκκρεμούν.

Επιπλέον οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές "προστατεύουν" την εθνική ασφάλεια της χώρας περνώντας μέσα από αυστηρούς ελέγχους τις κινεζικές επενδύσεις, και αναπτύσσουν ένα πλαίσιο για τον αυστηρότερο έλεγχο της τεχνολογίας που αναπτύσσεται σε συνεργασία με κινεζικές εταιρείες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να επανεξετάζουν την προσέγγιση τους προς τις ΗΠΑ και να στρέφονται προς την Ευρώπη που ακόμα οι ρυθμιστικές αρχές είναι πιο ελαστικές.

Μέρος του προβλήματος για τις κινεζικές επιχειρήσεις είναι και το CFIUS (Committee on Foreign Investments in the United States - Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες), μια διυπηρεσιακή ομάδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ που έχει αναλάβει την αναθεώρηση των επιπτώσεων των ξένων επενδύσεων στην εθνική ασφάλεια.

"Η πολιτική λειτουργεί εναντίον των εμπορικών συμφωνιών" δήλωσε στο CNBC ο Rod Hunter, διεθνής εμπορικός εταίρος στο γραφείο του Baker McKenzie στην Ουάσινγκτον και συνέχισε "Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κλιμακούμενες εμπορικές διαφωνίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ επηρεάζουν τις κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Εν τω μεταξύ - και ως απάντηση στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ με όλο τον κόσμο, ο οποίος έχει επιβάλει σαρωτικούς δασμούς σε όλες τις ξένες εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, χωρίς εξαίρεση για στενούς εμπορικούς εταίρους το Μεξικό, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση - η Κίνα και η Ευρώπη έχουν πλησιάσει πιο κοντά. Στην ετήσια συνάντηση στο Πεκίνο, ο κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang φιλοξένησε ηγέτες της ΕΕ και τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθεί το ελεύθερο εμπόριο και η πολυμερής προσέγγιση. Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαίωσε τη δέσμευση των δύο πλευρών σε αυτές τις αρχές, κάτι που δεν είχαν επιτύχει τα προηγούμενα χρόνια.

Στη κοινή δήλωση, το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες υπέβαλαν για πρώτη φορά προσφορές πρόσβασης στην αγορά στο πλαίσιο των συνομιλιών για τις επενδυτικές συμφωνίες και συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας για τις μεταρρυθμίσεις του ΠΟΕ. Παρόλα αυτά, η ΕΕ απηχούσε πολλές από τις ανησυχίες της Αμερικής για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και εργάζεται για τον δικό της μηχανισμό ανάλυσης των επενδύσεων, ο οποίος θα επικεντρώνεται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μια πτωχή ροή επενδύσεων προερχόμενη από την Κίνα, που ήδη δείχνει πρώιμα σημάδια επιβράδυνσης, θα μπορούσε να είναι σε μεγάλο βαθμό επιζήμια για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αλλά η Ευρώπη και άλλες περιφέρειες που λαμβάνουν αυξανόμενες επενδύσεις, θα μπορούσαν να έχουν περισσότερα οφέλη από την στροφή της Κίνας.

Κορυφαίο επενδυτικός προορισμός των Κινέζικων επενδύσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2018,. ήταν η Σουηδία με 3,6 δισ. δολάρια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τα 1,6 δισ. δολάρια, η Γερμανία με 1,5 δισ. δολάρια και η Γαλλία με 1,4 δισ. δολάρια. Η αυτοκινητοβιομηχανία, η υγεία και η βιοτεχνολογία, καθώς και τα καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες έχουν γίνει οι κορυφαίοι αποδέκτες κινεζικών άμεσων ξένων επενδύσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

emea.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα