Ο εμπορικός πόλεμος απειλεί με "πανωλεθρία" την Apple

Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και ο εμπορικός πόλεμος που έχει αρχίσει και μαίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες, απειλεί πολλές εταιρείες, οι οποίες από την μια στιγμή στην άλλη βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Μια από αυτές είναι και η Apple η οποία είναι η αμερικάνικη εταιρεία η οποία αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από όλες και να βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστιες απώλειες. Η αγορά της Κίνας αποτελεί το 20% των συνολικών πωλήσεων της Apple και στην Κίνα είναι μια από τις πιο εγνωσμένες εταιρείες, απολαμβάνοντας τεράστια καταναλωτική εμπιστοσύνη. 

Τα έσοδα της εταιρείας στην Κίνα υπολογίζονται σε περίπου 44,7 δισ. δολάρια, ενώ το 2017 πούλησε 41 εκατομμύρια iPhone στην τοπική αγορά. Η Apple λειτουργεί επίσης 40 καταστήματα στην χώρα καθώς και τις υπηρεσίες της Apple Music και App Store. Οι υπηρεσίες αποτελούν ένα αυξανόμενο μέρος της επιχείρησης της Apple καθώς η αγορά των smartphone επιβραδύνεται. Κατά το οικονομικό έτος 2017, αντιπροσώπευαν το 13% των συνολικών καθαρών πωλήσεων, από 11% το 2016. Δεν είναι όμως μόνο οι πωλήσεις στην Κίνα που θα επηρεαστούν από τον εμπορικό πόλεμο. Η Apple βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ασιάτες προμηθευτές. Για παράδειγμα τα iPhones κατασκευάζονται στην Κίνα από την Ταϊβανέζικη εταιρεία Foxconn. 

Τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην εταιρεία, οδήγησαν τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επικοινωνήσει με τον CEO της Apple, Τιμ Κουκ για να τον διαβεβαιώσει πως τα iPhones που συναρμολογούνται στις ΗΠΑ θα εξαιρεθούν από τους δασμούς. Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς η κινεζική κυβέρνηση πιέζει τους προμηθευτές της εταιρείας, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις ή ακόμα και προκαλώντας ανησυχίες για τα προϊόντα της εταιρείας. Η Κινεζική κυβέρνηση, αν και όχι προς το παρόν επίσημα, προσπαθεί να πληρώσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ με το ίδιο νόμισμα, βάζοντας θέμα εθνικής ασφάλειας για τα προϊόντα της Apple, όπως έκαναν και οι ΗΠΑ με την Huawei. Επίσης θα μπορούσαν να κλείσουν κάποιες από τις υπηρεσίες της εταιρείας, όπως το 2016 όταν και έκλεισαν τα iTunes και iBooks. Κάποια στοιχεία τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην αγορά, όταν ενωθούν αποκαλύπτουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της εικόνας, και αυτή η εικόνα είναι ανησυχητική για την Apple. 

Όπως αποκαλύπτει η Campling, τα αποθέματα της Apple στο τέλος του 2017 ήταν ύψους 4,4 δισ. δολαρίων, ενώ για το πρώτο τρίμηνο σημείωσαν άνοδο στα 7,6 δισ. δολάρια. Τα αποθέματα περιλαμβάνουν ολοκληρωμένα προϊόντα καθώς και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε συσκευές Apple. Σύμφωνα με την Campling αυτό είναι απόδειξη ότι η Apple προσπαθεί να μαζέψει στοκ εξαρτημάτων για να μπορεί να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά σε περίπτωση διακοπής της εφοδιαστικής της αλυσίδας, κάτι που δείχνει πως στην εταιρεία έχουν πάρει πολύ σοβαρά το τι συμβαίνει και πως ξέρουν πράγματα που δεν έχουν βγει προς τα έξω ακόμα. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η ανακοίνωση από την μεριά κάποιων προμηθευτών οι οποίοι αποκάλυψαν πως η Apple σχεδιάζει περίπου 20% μικρότερη παραγωγή για το επόμενο iPhone. 

Η Apple δεν είναι η μοναδική αμερικανική εταιρεία η οποία θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου. Είναι όμως αυτή που θα νοιώσει την μεγαλύτερη επίδραση του, καθώς οι υπόλοιποι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν μικρότερη έκθεση στις επιπτώσεις του πολέμου, λόγω μικρότερου αποτυπώματος στην αγορά. Μόνο η Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) έχει λίγο μεγαλύτερη έκθεση και αυτό λόγω android. Το λειτουργικό της Google χρησιμοποιείται από το 77% περίπου των smartphones στην Κίνα. Παρά το γεγονός πως το android είναι λειτουργικό ανοιχτού κώδικα, όμως η Google έχει έσοδα (και μάλιστα μεγάλα) από τις υπηρεσίες που προσφέρει μέσω του android, όπως το Gmail, οι υπηρεσίες αποθήκευσης cloud και το Youtube. 

 Σε περίπτωση κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, δεν είναι σαφές εάν η Google μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει να παρέχει Android σε κατασκευαστές smartphone στην Κίνα, αλλά υπάρχει κίνδυνος ένα τέτοιο ενδεχόμενο να εξεταστεί. Η εμπλοκή της Google με την αγορά της Κίνας δεν είναι μεγάλη, καθώς δραστηριοποιείται σε αυτή μέσω συνεργαζόμενων εταιρειών, ενώ και η μηχανή αναζήτησης της είναι απαγορευμένη στη χώρα από το 2010. Αυτό σημαίνει πως οι οικονομικές επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο θα περιοριστούν μόνο στο θέμα του Android.


emea.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα