Με θετική απόδοση 2,64% τον Ιούνιο αλλά με απώλειες 5,58% έκλεισε" την Παρασκευή η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη στις 757,57 μονάδες.
Ενας από τους βασικούς στόχους έμπειρων αναλυτών, δηλαδή η διαμόρφωση του ΓΔ πάνω από τις 750 μον. (σε μηνιαίο) επιτεύχθηκε. Γεγονός, που αφήνει... χαραμάδες αισιοδοξίας στους long για τον Ιούλιο, μήνας που σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη είναι φιλικός με τις αγορές. Θα δείξει, καθώς οι συνθήκες είναι- πλέον- εντελώς διαφορετικές σε σχέση με την εικόνα των αγορών που ξέραμε για μεγάλο διάστημα και μέχρι τα τέλη του 2017, ενώ... ιδιαίτερη περίπτωση παραμένει η χώρα μας, συνακόλουθα το ΧΑ.
Με θετικό πρόσημο 2,64% ο ΓΔ, με 8,60% ο ΔΤΡ αλλά σε αντίθετη κατεύθυνση ο FTSE25 «έκλεισε» ο Ιούνιος, διάστημα κατά το οποίο ο μεν S&P 500 ενισχύθηκε 1,06% ο δε DAX υποχώρησε 2,85% στην ίδια μέτρηση. Είναι εμφανές ποιος αρχίζει να «πληρώνει» το κόστος της πολιτικής Τραμπ (Ευρώπη, κυρίως Γερμανία) σε μία συγκυρία που στην Ελλάδα παίζεται ένα από τα ενδιαφέροντα bets της χρονιάς, σε μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και ασφάλιστρα κινδύνου.
Δύσκολος μήνας ο Ιούλιος, «πονηρός» μήνας που ξεκινάει αύριο Δευτέρα από τις 757,57 για τον ΓΔ, τις 861,97 για τον ΔΤΡ και από τις 1.249,70 για τον FTSE25. Περιορισμένο το ενδιαφέρον traders και επενδυτών τον Ιούνιο, καθαρός μέσος τζίρος (χωρίς το πακέτο του ΟΤΕ) σε λιγότερα από 50 εκατ. ευρώ, μέγεθος όχι επαρκές για κάτι ουσιαστικό και πέραν των 810/820 μονάδων. Ωστόσο μέγεθος ικανό να θέσει σε δοκιμασία την αγορά σε τιμές χαμηλότερες με πρώτο σημείο αναφοράς τις 735 μονάδες.
Δύο είναι σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές τα προβλήματα του ΧΑ, το ότι ο πολυετής ανοδικός κύκλος διεθνώς φαίνεται να ολοκληρώθηκε στα τέλη 2017- αρχές Φεβρουαρίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια και το ότι η εγχώρια αγορά ταλανίζεται από ενδογενή προβλήματα με πάντα ανοιχτό αυτό των "μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων" και της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτά προστίθενται η γεωπολιτική ανασφάλεια και η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό συνθέτοντας ένα πλέγμα που δεν διευκολύνουν την όποια προσπάθεια για ουσιαστική και πειστική αντίδραση πέραν των 810/820 μονάδων.
Επιπλέον πρόβλημα -και πολύ βασικό μάλιστα- η πυκνή σκιά που ρίχνει από τις αρχές Μαίου η «υπόθεση Folli Follie» καταδεικνύοντας έκτοτε το πόσο ευάλωτο είναι το ΧΑ και πόσο εκτεθειμένες οι εισηγμένες/μετοχές (κυρίως) της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Οι δέκα «εντολές» του ΔΝΤ, η αναβάθμιση του ελληνικού outlook από την DBRS, οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, το εύλογο ερώτημα που αφορά στην παράλληλη πορεία απόδοσης κρατικών ομολόγων-μετοχών (και δη των τραπεζιών)- οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ κ.ά συνθέτουν το σκηνικό της προσεχούς εβδομάδος.
Η αναβάθμιση από τον ξένο οίκο λίγο ως πολύ προεξοφλημένη (μετά μάλιστα την επίσπευση της αξιολόγησης από την S&P), η παράλληλη πτωτική πορεία ΔΤΡ και 10ετούς, οι εκτιμήσεις για τις πιθανές επόμενες κινήσεις του Οργανισμού εάν επηρεάσουν από αύριο την αγορά θα αποτυπωθεί- κατ΄ αρχήν- στον τραπεζικό κλάδο. Στο 3,958% το 10ετές, μετά από καιρό χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου του 4% προιδεάζοντας για κάποια σημαντική κίνηση.
Θεωρώντας πολύ δύσκολο, αδύνατο, να βγει σε αυτή την συγκυρία κάποια νέα έκδοση ομολόγου θα διακινδυνεύαμε να εκτιμήσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ σε συνεννόηση με τον ESM και το IMF εκπονεί σχέδιο αποπληρωμής/εξόφλησης σημαντικού μέρους του δανεισμού προς το Ταμείο με κεφάλαια του Μηχανισμού. Εκτίμηση, που εάν όντως επιβεβαιωθεί θα μιλάμε για σημαντικό όφελος που θα προέκυπτε από την μέχρι και 300 μ.β διαφορά μεταξύ επιτοκίου ΔΝΤ και επιτοκίου ESM. Στα υπόψη αυτό το σενάριο, θα το δούμε από αύριο. Την προσεχή Τετάρτη που είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία 6μηνων εντόκων θα έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα για το τι «δείχνει» η υποχώρηση του 10ετούς χαμηλότερα του 4%.
Στο επίκεντρο ο κλάδος της ενέργειας, καθώς την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα επενδυτικά σχήματα που θα περάσουν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Στα 1,852 ευρώ η μετοχή της ΔEΗ, με απώλειες 7,40% σε μηνιαίο και 5,03% από την αρχή του έτους. Στα 1,734 η μετοχή του ΑΔΜΗΕ με θετική απόδοση 1,40% σε μηνιαίο και με απώλειες 10,43% από την αρχή του έτους.
Τεχνικά ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο χαμηλότερα των 737 μον., θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα στη μεσοπρόθεσμη τάση, ένα καίριο πλήγμα στις τάξεις των αγοραστών, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή. Σε αυτή την περίπτωση ο ΓΔ θα κινηθεί προς τις 712-700 μον., Στην αντίθετη περίπτωση, αν αντέξει, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για να (ξανά) δοκιμάσει την διακεκαυμένη ζώνη των 793-808 μονάδων (απ΄ όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30 εβδομάδων και εκθετικός 200 εβδομάδων). Η υπέρβαση της συγκεκριμένης περιοχής αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης τεχνικής εικόνας.
του Μιχαήλ Γελαντάλις
euro2day.gr