Στην τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου (4399/ 2016) προκειμένου να καταστεί πιο ευνοϊκός για τους νέους, αλλά και τους επενδυτές που έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους νόμους, προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, οι βελτιώσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες στο πλαίσιο της διαρκούς επαναξιολόγησης και προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου στις ανάγκες του επενδυτικού κοινού.
Οι αναμενόμενες βελτιώσεις, που θα κυρωθούν με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, αφορούν κυρίως την επιτάχυνση της καταβολής των ενισχύσεων προς τους επενδυτές, τη διευκόλυνση της οριστικής ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων προηγούμενων επενδυτικών νόμων που είναι ώριμα, καθώς και προσαρμογές σε επιμέρους καθεστώτα ενίσχυσης του 4399/2016, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικά για το επενδυτικό κοινό. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, το ενδιαφέρον για τον νέο αναπτυξιακό, ο οποίος αποτελεί τομή στα επενδυτικά δρώμενα, είναι πολύ μεγάλο.
Σε ό,τι αφορά τις νέες παρεμβάσεις, στόχος αυτών είναι η μεγαλύτερη δυνατή και με καλύτερους όρους συμμετοχή των επενδυτών στα κίνητρα του νόμου, ο οποίος έως αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη αλλά προκύπτει και από τα στοιχεία, έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, με τον προϋπολογισμό των επενδυτικών (δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή) μόνο για το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και οι προβλεπόμενες νέες θέσεις απασχόλησης να υπερβαίνουν τις 8.000.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε η παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το καθεστώς «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» έως τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, καθώς για το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτελεί ένα από τα βασικότερα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτει το Δημόσιο και όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ο νόμος δεν αποσκοπεί μόνο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και στον στρατηγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας σε ένα πιο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.
Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια
Ως προς το «πνεύμα» του νέου αναπτυξιακού, τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν που οι ενισχύσεις κατευθύνονταν σε λίγα επενδυτικά σχέδια, κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογίας, κυρίως στον τουρισμό και την ενέργεια, ο νέος νόμος δίνει προτεραιότητα σε κρίσιμους τομείς για την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας, όπως η βιομηχανία, η μεταποίηση, η αγροδιατροφή και οι τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Επιπλέον, είναι προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέροντας σημαντικά κίνητρα για την τεχνολογική τους αναβάθμιση και τη δημιουργία δικτυώσεων και αλυσίδων αξίας μεταξύ τους, καθώς και στη δημιουργία νέων σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Χρηματοδοτήσεις και κίνητρα
Σημαντικές ωστόσο, όπως αναφέρουν, είναι οι διαφορές και ως προς τα κίνητρα και τα μέσα χρηματοδότησης. Ο νέος νόμος προσφέρει μία ποικιλία κινήτρων, όπως φορολογικές απαλλαγές και επιδοτήσεις για την επιχειρηματικότητα, για νέες ή καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για πρώτη φορά σε συνεργατικά σχήματα.
Παράλληλα, προσφέρει δημόσια χρηματοδότηση σε ενδιάμεσους φορείς χρηματοδότησης, καθώς και μια ταχεία διαδικασία αδειοδότησης, σταθερό συντελεστή φόρου και μεγάλες φοροαπαλλαγές για μεγάλες επενδύσεις, ενώ επισημαίνουν ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα επιβεβαιώνουν αυτόν τον σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, στον πρώτο κύκλο του αναπτυξιακού, ολοκληρώθηκαν οι αξιολογήσεις των τριών βασικών καθεστώτων (Γενική Επιχειρηματικότητα, Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ, Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού), που προσέλκυσαν και μεγάλο ενδιαφέρον από το επενδυτικό κοινό. Αναλυτικότερα, στη «Γενική Επιχειρηματικότητα» υποβλήθηκαν 427 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό 1.291.597.846 ευρώ, στις «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» υποβλήθηκαν 202 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό 376.469.037 ευρώ, και στις «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» υποβλήθηκαν 136 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό 342.963.855 ευρώ.
Ειδικότερα, ως προς το καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα», η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων έχει ήδη περατωθεί, έχουν αναρτηθεί οι οριστικοί πίνακες και έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου η έκδοση των σχετικών αποφάσεων υπαγωγής. Η διαδικασία αξιολόγησης για τα καθεστώτα «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και «Νέες Ανεξάρτητες Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις» επίσης ολοκληρώνεται, ώστε να εκδοθούν άμεσα και οι σχετικές αποφάσεις υπαγωγής. Ως προς τον νέο κύκλο του αναπτυξιακού έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος των τριών βασικών καθεστώτων του νόμου.
Ειδικότερα:
Γενική Επιχειρηματικότητα
Στις 15/12/2017 ενεργοποιήθηκε o β’ κύκλος αιτήσεων υπαγωγής του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα», ο οποίος, έπειτα από την ανταπόκριση στα πολλά αιτήματα παράτασης εκ μέρους των επενδυτών ώστε να δοθεί η δυνατότητα υποβολής του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού αιτήσεων, έκλεισε οριστικά τον Μάιο του 2018 και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων.
Νέες και μηχανολογικός εξοπλισμός
Ο β’ κύκλος αιτήσεων υπαγωγής των καθεστώτων «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» και «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού» ενεργοποιήθηκε στις 29/3/2018 και για τις «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» όπως προαναφέρθηκε θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 17/9/2018, μετά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο, σε ανταπόκριση στα πολλά αιτήματα εκ μέρους των επενδυτών, ενώ για το καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» μέχρι 15/12/2018.
Νέα καθεστώτα ενίσχυσης
Πέραν των βελτιώσεων, προς προκήρυξη είναι και νέα καθεστώτα ενίσχυσης. Ειδικότερα, ετοιμάζεται η ενεργοποίηση και των υπόλοιπων και πιο εξειδικευμένων καθεστώτων ενίσχυσης του ν. 4399/2016, όπως το καθεστώς «Συνέργειες και Δικτυώσεις» και το καθεστώς «Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα» με συνολικό προϋπολογισμό τα 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, βρίσκεται σε ώριμο στάδιο το σχήμα δημιουργίας Ταμείου Συμμετοχών σε μμε (Fund of Funds) που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, με στόχο την ανακεφαλαιοποίησή τους, ώστε να επανέλθουν σε αναπτυξιακή τροχιά. Αναφορικά με την εξέλιξη των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους (νόμοι 3299/2004 και 3908/2011) τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πληρώθηκαν περισσότερα από 221 εκατ. ευρώ σε περίπου 1.000 επενδυτικά σχέδια.
Ανταπόκριση των επενδυτών
Το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών είναι εμφανές, σημειώνουν τα ίδια στελέχη, καθώς οι αιτήσεις υπαγωγής για τον 2ο κύκλο του καθεστώτος της «Γενικής Επιχειρηματικότητας» ήταν ακόμη περισσότερες και από αυτές του α’ κύκλου (511 αιτήσεις υπαγωγών στον β’ κύκλο έναντι 427 του α’ κύκλου) και ο προϋπολογισμός των επενδύσεων ακόμη υψηλότερος (1,8 δισ. στον β’ κύκλο έναντι 1,3 δισ. στον α’ κύκλο). Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, ισχυρό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους τομείς της αγροδιατροφής και της βιομηχανίας που κάλυψαν το 50% των αιτήσεων. Δόθηκε επίσης η δυνατότητα συμμετοχής σημαντικού αριθμού μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (το 67% των αιτήσεων του β’ κύκλου καλύπτεται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις), ενώ ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των επενδυτικών σχεδίων (49%) θα λάβει ως κίνητρο την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής. Τέλος, οι νέες θέσεις εργασίας (ΕΜΕ) που θα προκύψουν σύμφωνα με τις υπαγωγές του β’ κύκλου είναι 4.712 (ενώ στις υπαγωγές του α’ κύκλου για το ίδιο καθεστώς ήταν 3.316).
Του Σταμάτη Ζησίμου
naftemporiki.gr