Ολοκληρώθηκε η συμφωνία των εταιρειών Vodafone και Cyta Hellas. Χθες συνεδρίασε η Eθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε το πράσινο φως για την απόκτηση των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων της Cyta Hellas από τη Vodafone. Mε την απόφαση αυτή, ανοίγει ο δρόμος για τη συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων, βάσει της οποίας οι πέντε παίκτες στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες θα γίνουν τέσσερις.
Σημειώνεται ότι στις 23 Απριλίου 2018 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε δώσει το πράσινο φως για τη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων των δύο επιχειρήσεων στον τομέα του τηλεοπτικού περιεχομένου.
Για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αρμόδια αρχή ανταγωνισμού είναι η ΕΕΤΤ. Η τελευταία χρειάστηκε σχεδόν έξι μήνες για να λάβει τη σχετική απόφαση. Η απόφαση, ωστόσο, πρέπει να κοινοποιηθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη, προτού δημοσιοποιηθεί.
Η Vodafone και η Cyta Hellas ανακοίνωσαν στις 23 Ιανουαρίου 2018 την απόκτηση της δεύτερης από την πρώτη, αντί 118 εκατ. ευρώ. To τίμημα αφορά το 100% των μετοχών της Cyta Hellas και η εταιρεία εξαγοράζεται με μηδενικές υποχρεώσεις. Τις τελευταίες ανέλαβε στο σύνολό τους η μητρική Cyta, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής της Cyta Hellas. Η κυπριακή Cyta είχε δανείσει στη θυγατρική της περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 40 εκατ. ευρώ η Cyta Hellas είχε δανειστεί από τράπεζες. Ως συνέπεια, τα μετρητά που εισέπραξε η πωλήτρια Cyta ανήλθαν σε περίπου 18 εκατ. ευρώ.
Πάντως, όπως και να έχει η κατάσταση, η κυπριακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών πέτυχε μια «αξιοπρεπή» έξοδο από την ελληνική αγορά. Η εταιρεία έχασε περίπου 100 εκατ. ευρώ μέσω της επένδυσής της στη χώρα μας, αλλά τουλάχιστον αποχώρησε χωρίς «κρότο» και με περιορισμό της ζημίας. Η υπόθεση, δε, αυτή αναδεικνύει το πόσο δύσκολη έχει καταστεί η επιβίωση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Η κυπριακή Cyta, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη που παρουσιάζει στην εσωτερική (κυπριακή) αγορά, δεν κατάφερε να σώσει τη θυγατρική της στην Ελλάδα. Ετσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο αποφάσισε να βάλει τέλος στις ζημίες που της προξενούσε η θυγατρική της στη χώρα μας.
Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Cyta Hellas από τη Vodafone, αναμφίβολα, αδυνατίζει περαιτέρω το ενδιαφέρον της δεύτερης για τη Forthnet. Η Vodafone τουλάχιστον για τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια θα έχει μεγάλη πίεση να ενσωματώσει πελάτες και συστήματα της Cyta Hellas στην εσωτερική της οργάνωση. Αντίθετα, η εξαγορά της Forthnet μάλλον θα αποτελέσει από εδώ και στο εξής προτεραιότητα για την Wind Hellas.
kathimerini.gr