ΣΕΜΑΣ: «Θηλιά» οι φορο-επιβαρύνσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις μεταποίησης αλουμινίου και σιδήρου

Το «παρών» στην πανελλαδική κινητοποίηση της 30ης Μαΐου έδωσαν τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου (ΣΕΜΑΣ) συμμετέχοντας στη πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης.

Τα μέλη του ΣΕΜΑΣ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η οποία –όπως τόνισαν- στηρίζεται στην επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων με την εφαρμογή «αιματηρών» φορολογικών επιβαρύνσεων σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά. Παράλληλα υπογράμμισαν πως οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές, ο υψηλός ΦΠΑ, αλλά και ο ΕΝΦΙΑ αποτελούν «θηλιά» για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν από την Πρωτοχρονιά του 2019. Ακόμη ζήτησαν άμεσες παρεμβάσεις που θα τονώσουν την οικονομία με έμφαση στην οικοδομική δραστηριότητα από την οποία «ζουν» χιλιάδες επαγγελματίες μεταξύ των οποίων και οι μεταποιητές αλουμινίου και σιδήρου.

«Τα τελευταία χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με τα προβλήματα να είναι ακόμη πιο έντονα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Το πλήγμα από την ‘’κατάρρευση’’ αυτής της δραστηριότητας είναι τεράστιο για τον κλάδο του αλουμινίου και του σιδήρου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ, Ιωάννης Φωτιάδης κάνοντας επίσης αναφορά στην ανύπαρκτη ρευστότητα στην αγορά αλλά και στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του κλάδου και όχι μόνο. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «οι οφειλές προς τράπεζες, εφορία και προμηθευτές διογκώνονται και είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν όσο δεν κινείται η αγορά. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των συναδέλφων που βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά και με την απειλή των κατασχέσεων ακόμη και για χρέη 501 ευρώ προς την Εφορία».

Σε αυτό το κλίμα οικονομικής ασφυξίας και φοροκαταιγίδας, πρόσθεσε ο κ. Φωτιάδης, το ΣΕΜΑΣ προσπαθεί να σταθεί δίπλα στα μέλη του αναδεικνύοντας τα προβλήματά τους και καταθέτοντας προτάσεις για την επίλυσή τους. Παράλληλα δίνει έμφαση στην κατάρτιση των μελών και στην ενημέρωσή τους για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα