Παρατηρητήρια δόμησης θα γίνουν σε Ρόδο και Σύρο

Δύο παρατηρητήρια δόμησης δημιουργούνται στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν στο νόμο 4495/2017 σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση.

Συγκεκριμένα δημιουργούνται δύο περιφερειακές διευθύνσεις «ελέγχου δόμησης –περιφερειακό παρατηρητήριο» σε Ρόδο και Σύρο.

Για την εξέλιξη αυτή ο ΣΥΠΝΑΠΕΔ, ο σύλλογος υπαλλήλων της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου-περιφερειακών ενοτήτων Δωδεκανήσου, επισημαίνει ότι η συλλογική προσπάθεια που έγινε από τον ίδιο, την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου απέδωσε καρπούς.

Συγκεκριμένα στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4495/2017 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνιστώνται δύο (2) Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης, ήτοι Περιφερειακή Διεύθυνση «Ελέγχου Δόμησης – Περιφερειακό Παρατηρητήριο Δωδεκανήσων» με έδρα τη Ρόδο και «Περιφερειακή Διεύθυνση Ελέγχου Δόμησης –Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κυκλάδων» με έδρα τη Σύρο».

Παράλληλα με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο σύλλογος επισημαίνει τα εξής: «Ως εργαζόμενοι της Περιφέρειας και ως πολίτες της Δωδεκανήσου, επιμένουμε στην άποψη ότι ο καθορισμός της έδρας της όποιας κρατικής δομής δεν μπορεί να ακολουθεί δίκην θρησκευτικής ευλάβειας τον αυτοδιοικητικό χάρτη, αλλά να συνεκτιμώνται οι πραγματικές ανάγκες και δραστηριότητες (πληθυσμιακές, οικονομικές, προσβασιμότητας κλπ) της κάθε γεωγραφικής περιοχής.

Εν προκειμένω για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που εκτείνεται σε μια τεράστια θαλάσσια ζώνη από τις ακτές της Αττικής (Μακρόνησος) έως τα νότια παράλια της Τουρκίας (Καστελόριζο) και αποτελείται από 79 νησιά, από τα οποία κατοικούνται τα 48, για λόγους προφανείς που έχουν να κάνουν με το σύστημα διοίκησης και τη νησιωτικότητα (προβληματική – δυσχερή προσβασιμότητα, κλπ), η κυβέρνηση επιτέλους κατανόησε έστω και σε δεύτερο χρόνο (δηλαδή με τροπολογία) την ανάγκη αντιστοίχησης της Διεύθυνσης όσο και του Συμβουλίου Παρακολούθησης Δομημένου Περιβάλλοντος σε Ρόδο και Σύρο.

Δυστυχώς κάθε φορά, για κάθε νέο νομοσχέδιο πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση…..για τα αυτονόητα …..για τα οποία σφυρίζουν αδιάφορα οι συμπολίτες μας στη Σύρο γιατί τα θέλουν όλα δικά τους, …..και έχουν το θράσος να μας εγκαλούν για διχαστικό λόγο….

Αν τους ενδιέφερε η κοινή αναπτυξιακή συνύπαρξη και συμπόρευση στα κοινά προβλήματα, θα υποστήριζαν την ισόρροπη κατανομή υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σε όλη την γεωγραφική έκταση της περιφέρειας (Νάξο, Κάλυμνο, Σαντορίνη, Κω) διότι αυτά είναι τα νησιά μας. Αυτή είναι η άλλη Ελλάδα, η μεγάλη Ελλάδα. Διότι μαζί με τη θάλασσά μας είμαστε και μια μεγάλη χώρα…

Διεκδικούμε σε επόμενη τροπολογία ……το δικαίωμα συμμετοχής των Δωδεκανησίων στην συγκρότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου».rodiaki.gr

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα