Σε λειτουργία το 2020 η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης

Το 2020 θα παραδοθεί η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης και το 2021 θα αρχίσει η επέκτασή της προς Καλαμαριά, επανέλαβε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος,

Παρουσιάζοντας στοιχεία για την πρόοδο των εργασιών, ο κ. Μυλόπουλος γνωστοποίησε ότι στη βασική γραμμή ολοκληρώθηκαν οι σήραγγες σε ποσοστό 100%, το οικονομικό αντικείμενο σε ποσοστό 59%, τα έργα πολιτικού μηχανικού κατά 86%, τα αρχιτεκτονικά κατά 58% και τα ηλεκτρομηχανολογικά σε ποσοστό 9%.

«Το έργο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης οδεύει προς το τέλος, όσο και αν κάποιοι δεν αντέχουν να το παραδεχθούν» υποστήριξε ο κ. Μυλόπουλος. Όπως σημείωσε, οι σιδηροτροχιές θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2019, το πρώτο τρένο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2019, το αμαξοστάσιο θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2019 και η δοκιμαστική λειτουργία του έργου θα ξεκινήσει στο τέλος του 2019.

Σχετικά με την αποσυμφόρηση των εργοταξιακών καταλήψεων, ο κ. Μυλόπουλος ανέφερε ότι προχωρούν η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην οδό Μοναστηρίου, από την Μιχαήλ Καλού έως την περιοχή της πλατείας Δημοκρατίας, στο ξενοδοχείο Holliday Inn, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου προγραμματίζεται η αποκατάσταση της κυκλοφορίας προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό (προς τα δυτικά) με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας. Στην ίδια περιοχή αποκαθίσταται και η αριστερή στροφή από την οδό Μοναστηρίου προς την οδό Λαγκαδά. Επιπλέον, προχωρά η αποκατάσταση της οδού Εγνατία στο Σιντριβάνι. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του μήνα θα αποκατασταθούν οι τρεις λωρίδες προς τα ανατολικά και εντός του Ιουλίου δύο λωρίδες προς τα δυτικά. Αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα γίνει και στην οδό Σόλωνος, μεταξύ της οδού 25ης Μαρτίου και του πάρκου Μηνά Πατρικίου.

Σε ό,τι αφορά μελλοντικές επεκτάσεις του Μετρό της πόλης, ο κ. Μυλόπουλος, ανέφερε ότι "μετά και την αυτοψία των επικεφαλής της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη -και σε πείσμα πολλών- ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του έργου των επεκτάσεων από κοινοτικούς πόρους είναι ανοιχτός».

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή έως και την Κυριακή στους σταθμούς «Παπάφη», «25ης Μαρτίου» και «Αμαξοστάσιο», ο κ. Μυλόπουλος ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις αυτές είχαν στόχο να δουν οι πολίτες από κοντά την πρόοδο του έργου και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την πιστή τήρηση και εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος. Πολλοί ήταν εκείνοι που επισκέφθηκαν τις εκθέσεις φωτογραφίας και παρακολούθησαν την παράσταση «Μαύρη Κωμωδία» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών, αλλά και τη συναυλία στο «Αμαξοστάσιο» με τη συμμετοχή των «ThesSAXlonikisaxophonequartet».


enikonomia.gr


Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα